Előfizetés

Már kedden dönthetnek az orvosi béremelésről és a hálapénz kriminalizálásáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.05. 22:16

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Jöhetnek a kétmilliós orvosi fizetések és egy év börtön is járhat a hálapénzért.
Villámgyorsan emeli meg a kormány az orvosok fizetését és teszi büntethetővé a hálapénzt. 
A törvényalkotási bizottság hétfő esti ülésén szinte egyhangúan szavazták meg a képviselők azt az indítványt, amely szerint az erről szóló törvényjavaslatot kivételesen sürgős eljárásban tárgyalják meg

írja az atv.hu. A portál idézi a Fidesz frakcióvezetőjének, Kocsis Máténak a Facebook-posztját, aki azt írta, a kormánypárti képviselőcsoport egyhangúlag támogatja az orvosok történelmi léptékű bérrendezését. A kormány javaslatára a Magyar Orvosi Kamara összes, törvényi szinten kezelendő módosító javaslatát elfogadta a parlament törvényalkotási bizottsága hétfő esti ülésén – nyilatkozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője az MTI-nek. Hozzátette, a megállapított bértáblától eltérni csak felfelé lehet, legfeljebb 20 százalékkal A már említett törvényjavaslatról lapunk is írt részletesen, amelynek szövege komoly meghökkenést keltett az orvosok körében. Az ugyanis az ágazat foglalkoztatási viszonyait teljes egészében át kívánja alakítani és leginkább a fegyveres testületek működéséhez tenné hasonlóvá az egészségügyet. A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

Új elnök-vezérigazgató a Volánbusz élén

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.05. 21:42
Illusztráció
Fotó: Népszava
Homolya Róbert Pafféri Zoltánt kérte fel a posztra.
Pafféri Zoltánt kérte fel a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatói posztjára 2020. október 5-vel Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója – közölte a MÁV az MTI-vel hétfőn. Pafféri Zoltán 2018-tól a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter társasági portfólióért felelős helyettes államtitkáraként a stratégiai jelentőségű közlekedési vállalatok (MÁV Zrt., Volánbusz Zrt., Magyar Közút Zrt., Hungarocontrol Zrt.) és beruházó társaságok (NIF Zrt., Beruházási Ügynökség, NFP Kft.), valamint több nagyvállalat (Szerencsejáték Zrt., Antenna Hungária Zrt.) tulajdonosi joggyakorlásáért felelt. 2018-tól a Volánbusz Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, a RÁBA Nyrt. felügyelő- és auditbizottságának elnöke, a MÁV Zrt., majd ezt követően a GYSEV Zrt. igazgatóságának tagja. A MÁV Zrt.-ben a kiemelt projekteket irányította, majd 2016 és 2018 között a Kínai-Magyar Vasúti NZrt. vezérigazgatója volt – olvasható a közleményben. A MÁV és a Volánbusz július 15. óta tartozik közös irányítás alá, amikor a Volánbusz Zrt. feletti tulajdonosi jogokat a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter átadta a MÁV Zrt.-nek.

Korrupciós példa lett Orbán az Európai Parlamentben

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.10.05. 21:35

Fotó: ALEXIS HAULOT / EP
A magyarországi tapasztalatokra is hivatkozva sürgették egy olyan rendelet elfogadását, amely nem pusztán a közösségi alapokkal elkövetett korrupciót bünteti pénzmegvonással, hanem az igazságszolgáltatás függetlenségének és a sajtószabadságnak a megnyirbálását is.
Nagy csaták várnak az Európai Unió jogalkotóira – a kormányok képviselőiből álló EU Tanácsra és az Európai Parlamentre –, ha gyorsan meg akarnak állapodni a közösség pénzügyeiről és a hozzájuk kötődő jogállami feltételrendszerről. Ez derült ki az EP hétfő esti vitájából, amelyen a képviselők a jövőbeni uniós kifizetéseket a demokratikus értékek tiszteletben tartásához kötő rendelettervezetről mondták el a véleményüket. A hozzászólók túlnyomó többsége kifejtette: az asztalon fekvő javaslat, amelyet a tagállamok többségi döntéssel hoztak tető alá, rengeteg sebből vérzik: se nem hatékony, se nem egyértelmű, vagyis jelenlegi formájában elfogadhatatlan a parlament számára. Jelenleg a két intézmény tárgyalóküldöttsége intenzíven egyeztet az Unió hétéves költségvetéséről és a költés új feltételeinek a megteremtéséről. A csomagról egyben és közösen kell megállapodniuk. Nem elég csak a kormányok beleegyezése, szükség van a parlament egyetértésére is, hogy januártól elindulhasson a kifizetések tervezése. Bonyolítja a helyzetet, hogy maguk a huszonhetek sem egységesek: nem csak a jogállami szabályrendszert kifogásoló Magyarország és Lengyelország fenyeget vétóval, hanem azok az országok is, amelyek nem tartják elég szigorúnak az előírásokat. A delegációk hétfői megbeszélésén nem sikerült közelíteni a nézeteket, a következő forduló csütörtökön lesz. Az EP-vitában sok baloldali, liberális felszólaló Orbán Viktorral példálózott, mint az EU értékeinek nyíltan fittyet hányó, tekintélyelvű rendszer és a korrupció megtestesítőjével. A magyarországi tapasztalatokra is hivatkozva sürgették egy olyan rendelet elfogadását, amely nem pusztán a közösségi alapokkal elkövetett korrupciót bünteti pénzmegvonással, hanem az igazságszolgáltatás függetlenségének és a sajtószabadságnak a megnyirbálását is. Többen felhívták a figyelmet, hogy az uniós támogatások kedvezményezettjei nem szenvedhetnek kárt azért, mert a kormányuk törvénytelen eszközökkel él. Az európai parlamenti képviselők világossá tették azt is, hogy nem adják a szavazatukat egy olyan rendelethez, amely kiskapukat hagy és megnehezíti a jogállamot sértő magatartás szankcionálását. Az EU soros német elnökségének képviseletében felszólaló Michael Roth államtitkár könyörgőre fogta, és arról győzködte a Házat, hogy a pénzköltésre vonatkozó jogszabályokat késlekedés nélkül el kell fogadni, a jogállam védelmére pedig jó néhány egyéb eszköze is van a közösségnek.