szakszervezetek;távmunka;Innovációs és Technológiai Minisztérium;home office;

2020-10-06 21:53:31

Megsokszorozódott a home office-ban dolgozók száma, de késik a távmunka szabályozása

Pedig szeptember eleje, a második hullám kezdete óta ismét egyre többen dolgoznak otthonról.

Megsokszorozódott a home office-ban dolgozók száma a koronavírus hatására. Májusban több mint 750 ezren végezték a munkájukat otthonról, ez a dolgozók 17,2 százalékát jelenti – számolt be róla az RTL Híradó a KSH friss adatai alapján.

Szeptember eleje, a második hullám kezdete óta ismét egyre többen dolgoznak otthonról a Google összesítése alapján.

A kormány egy hónapja jelentette be, hogy változtatnak a Munka Törvénykönyvén, és rezsitámogatás jár majd a dolgozóknak a munkáltatóktól, amely kompenzálhatja az otthoni víz-, villany- és nyomtatóhasználatot. Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatási államtitkára úgy számolt, hogy legfeljebb a mindenkori minimálbér tíz százaléka lehet a támogatás, vagyis idén 16 100 forint havonta.

A legnagyobb szakszervezeti szövetség szerint késik az új szabályozás, és a járvány második hullámára is szabályozatlan maradt a távmunka. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a csatornának azt nyilatkozta, hogy szeptember elejére ígérte nekik a kormány a törvényjavaslat szövegét, de jelenleg nincsen napirenden, és a tárgyalás időpontja sincs kitűzve.

Az ITM azt válaszolta az RTL Híradó érdeklődésére, hogy

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy kötelező vagy csak egy adható támogatás lenne-e a munkáltatók által fizetendő rezsiátalány. Ráadásul a munkaadói és a munkavállalói oldal eltérően értelmezi az eddig elhangzott kormányzati nyilatkozatokat. Az sem világos, mit tervez a kormány azokkal a dolgozókkal, akik számára nem járható út a távmunka. A rövidített munkaidőben dolgozók bértámogatási igényeiből jól látszik, hogy a home office nem megoldás a feldolgozóiparban, a kereskedelemben vagy a turizmusban: az alig több mint 200 ezer munkavállalóra vonatkozó kérelmek háromnegyede ezekről a területekről érkezett.