Előfizetés

Romániában fogynak a járvány elleni védőeszközök

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.07. 15:20

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Eközben minden korábbinál több fertőzött halt meg egy nap alatt, és tovább nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek és a súlyos esetek száma az országban.
Romániában kezdenek elfogyni a járvány elleni hatékony védekezés eszközei, és ha nem hoznak határozott intézkedéseket, akkor a helyzet nemsokára kicsúszik a hatóságok ellenőrzése alól, az orvosoknak pedig maguknak kell majd dönteniük, hogy kit kezelnek és kit nem – közölte Virgil Musta, a temesvári Victor Babes járványkórház főorvosa szerdán.
Romániában megdőlt a koronavírus-járvány valamennyi korábbi rekordja: csaknem háromezerre ugrott a napi esetszám, minden korábbinál több, 82 fertőzött halt meg egy nap alatt, tovább nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek és a súlyos esetek száma.

Az utóbbi 24 órában 2958 embernél diagnosztizálták a koronavírust: ez – az előző naphoz hasonlóan – több mint 70 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A Romániában számon tartott 25 800 aktív fertőzött közül 8300-at kezelnek kórházban, az intenzív osztályon ápolt súlyos esetek száma 612-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 142 ezer COVID-19-es esetet regisztráltak, és 5203 életet követelt a koronavírus a coronavirus.app szerda délutáni adatai szerint.

Hegyi-Karabah: órákon át bombázták a szakadár fővárost

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.07. 10:39
Bombázásban megsérült lakóház.
Fotó: ARIS MESSINIS / AFP or licensors
Az azeriak nagy erőkkel lőtték Sztepanakertet.
Az AFP hírügynökség tudósítójára hivatkozva írja az MTI, hogy nemcsak reggel, hanem az éjszaka folyamán is több támadás érte Sztepanakertet, rendszeres időközönként, szinte óránként megszólaltak a légvédelmi szirénák az örmények lakta, vitatott hovatartozású enklávé központjában. Minden légiriadó után robbanásokat lehetett hallani, de lehetetlen megállapítani, hogy rakétákkal vagy tüzérséggel lőtték-e a várost, illetve a levegőből bombázták-e. 
A helyi lakosok azt mondták, hogy szerdára virradóra érte a leghevesebb támadás a hét vége óta az 55 ezer lakosú, a tengerszint feletti ezer méteren fekvő hegyvidéki várost.

Egy robbanás okozta kráter Sztepanakert városában.
Fotó: ARIS MESSINIS / AFP or licensors
Az örmény védelmi minisztérium külön közleményt is kiadott a folytatódó harcokról. Az szerepel benne, hogy a hegyi-karabahi hadsereg a reggeli órákban elhárította az azeri haderő támadását az arcvonal déli részén. Az azeri katonák éjszaka megkíséreltek előrenyomulni és megvetni lábukat Dzsebrail közelében, de az örmény hadsereg tüzérségi és rakétacsapásokat mért rájuk. A reggeli órákra hatvannál több azeri katona holtteste és 22 megsemmisített haditechnikai eszköz maradt a harctéren, és az ellenség három dandárja pánikszerűen visszavonult. Az örmény haderő ezenkívül megsemmisítette az ellenség egyik nagy üzemanyagbázisát.
Fel nem robbant rakéta Sztepanakert városának egyik utcáján.
Fotó: ARIS MESSINIS / AFP or licensors
Az azeri védelmi minisztérium is arról számolt be, hogy egész éjszaka folytatódtak a harcok a Hegyi-Karabah térségében, az azeri csapatok több irányban hajtottak végre hadműveleteket, hogy folytassák "az elmúlt napok hadi sikereit". A szembenállók tüzérségi támadásokat hajtottak végre egymás ellen, és az azeri tüzérség megsemmisítette az örmény hadsereg egyik hegyivadász alakulatának parancsnoki megfigyelőállását. "Sok a halott és a sebesült, megsemmisült az ellenség egyik harckocsija és három tüzérségi lövege" - közölte a bakui tárca. A konfliktussal kapcsolatban Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő azt mondta a Népszavának, nincsen totális háború, egyelőre pozíciószerző harcok zajlanak.  

Soros szerint túl későn jött a CEU-nak kedvező döntés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.07. 09:48

Fotó: Olivier Hoslet / EPA / Pool / AFP/ Anadolu Agency
A kormány fő ellenségének beállított üzletember próbapert szorgalmaz a magyar kormány ellen.
Mint ahogy a Népszava is beszámolt róla, az Európai Bíróság szerint a magyar felsőoktatási törvény módosítása összeegyeztethetetlen az uniós előírásokkal, vagyis az egyetemet törvénytelenül üldözték el Budapestről. Közben a Central-European University Budapestről Bécsbe költözött, így az ítélet már nem tudja visszaállítani az eredeti állapotot. Az intézmény rektora fontos jogi és morális győzelemnek nevezte az ítéletet. A döntésre Soros György is reagált. A magyar származású üzletember a Reuters megkeresésére azt mondta, az Európai Unió alapértékei győztek. Ám a CEU-nak túl későn érkezett a döntés és az egyetem nem térhet vissza Magyarországra. 
"A magyar kormány továbbra is lábbal tiporja az uniós jogot, a legújabb áldozat a világhírű Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE)."

Egyúttal felszólította az Európai Uniót indítson próbapert Magyarország ellen.