SZFE;Szarka Gábor;

Nem engedték be a kancellárt az SZFE diákjai

Szarka Gábor megpróbált bejutni az épületbe, de élő sorfal állta útját. Más helyszínen fogja így megkezdeni a munkáját.

Csütörtökön reggel szimpatizánsok tucatjai gyülekeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épülete előtt, mindenki arra várt, hogy megérkezik-e ígéretéhez híven Szarka Gábor kancellár. Az SZFE HÖK szerdán arra figyelmeztetett mindenkit hogy civilek mozgósítanak az épület védelmére, de azt kérték, hadd védelmezzék meg ők a kampuszt. A diákok szerdán visszautasították az új vezetés bérfejlesztési és egyéb terveit. 

Fél tíz után Szarka Gábor megérkezett a Vas utcába, ám nem tudott bejutni a diákok által védelmezett épületbe, így a sajtónak azt mondta, más helyszínen kezdi meg a munkáját. 

Szarka, miután nem tudott bemenni az irodájába, felolvasta közleményét, melyben megerősítette, hogy az egyetem sztrájkbizottsága és az egyetemfoglalók elutasították az új vezetés nyolcpontos megegyezési javaslatát. Mivel vis maior helyzet alakult ki azzal, hogy nem tudta a Vas utcában elkezdeni a munkát az intézményt fenntartó kuratóriumot arra kéri, hogy jelöljön ki más helyszínt, ahonnan el tud kezdeni dolgozni. Az egyetemfoglalást a kancellár nem tartja az ellenállás legitim formájának, s elutasítja.   

A tanulmányi félév elismertetésének sorsa immár az egyetemfoglalók kezében van

– mondta Szarka Gábor. Hozzátette, mivel nincsenek bent olyan tanárok, akik igazolnák az órák elvégzését, az SZFE vezetése nem vállal felelősséget az oktatás szakmai tartalmáért. A mai nap elmondása szerint fordulópont, mert innentől az intézmény vezetése az SZFE teljes megújítására koncentrál, s felszólítja az egyetem valamennyi polgárát, hogy csatlakozzon hozzájuk. Emellett a magyar kulturális élet szereplőit is arra hívta fel, hogy támogassák az átalakítást, sőt, legyenek annak aktív részesei.  

A diákok ezt követően felolvasták a már ismert 10 pontos követelésüket, melyek teljesítse híján nem engedik be az új vezetőket az épületbe.

Szakad az operatőri társaságA Magyar Operatőrök Társasága (HSC), a 24.hu-nak eljuttatott közleményében kijelentette, hogy mivel a HSC-elnökségi tag Novák Emil pozíciót vállalt az SZFE új vezetésében, ezért több tag is elhagyja a társaságot. Köztük van Ragályi Elemér, Kende János, Erdély Mátyás, Pohárnok Gergely, Pados Gyula, Rév Marcell és Kardos Sándor is. „Tekintettel arra, hogy Novák Emil, a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) elnökségi tagja, elvállalta a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettesi posztját, és ezt sem az elnökség, sem az etikai bizottság nem találta aggályosnak, ezért kilépünk a HSC-ből. Nem maradhatunk egy olyan szervezet tagjai, aminek elnökségi tagja részt vesz az SZFE autonómiájának törvénytelen felszámolásában. Ez a lépésünk a tüntető diákokkal és a leköszönő vezetéssel való szolidaritási nyilatkozatunk is egyben.”

A helyszínről Hompola Krisztina kollégánk tudósított, aki korábban elmondta, 80-100 szimpatizáns állt csütörtök reggel az SZFE Vas utcai épülete előtt, atrocitásra nem került sor, egyedül egy piros-fehér-zöld maszkos férfi kezdte el verbálisan provokálni a helyszínen tartózkodó volt budapesti főpolgármestert, Demszky Gábort. A fotó alapján Bede Zsoltról van szó, aki a vadhajtasok.hu kormánypárti portál főszerkesztője. Számos kormányellenes tüntetésen jelent meg az elmúlt években, hol verbális, hol fizikai erőszakot alkalmazva.

A Vas utcában a reggeli órákban két rendőr vigyázta a rendet, de mivel nyugalom volt, ők elhagyták a helyszínt.

Az egyetemfoglaló diákok továbbra is őrt állnak az épület előtt.

Palkovicshoz mentek a hallgatók Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elé vonult az SZFE hallgatóinak egy kisebb csoportja csütörtök délelőtt, mivel továbbra sem kaptak választ követeléseikre a felsőoktatásért felelős minisztertől, Palkovics Lászlótól. A minisztérium épületénél egy performanszot követően felolvasták követeléseiket az egyetem autonómiájának biztosításáról és a kuratórium visszahívásáról. Ismertették a legutóbbi hallgatói kérdőívük eredményét, amit 283-an töltöttek ki a 353 nappali tagozatos hallgatóból. Eszerint a hallgatók 95 százaléka továbbra is fenntartaná az egyetemi épület blokádját, a fiatalok 80 százalék szerint elfogadhatatlan a kuratórium eddigi tevékenysége, valamint 89 százalék szerint az egyetem autonómiája teljesen elveszett. Az Állami Számvevőszék szerint nem volt megfelelő az egyetem gazdálkodása az elmúlt években, erről a Pesti Srácok kérdezte a hallgatókat, de Csernai Mihály HÖK-elnök emlékeztette a kérdezőt, hogy a rosszul gazdálkodó kancellári rendszer létrehozása a kormány döntése volt, a kérdés pedig nem a hallgatókra, hanem a kancelláriára tartozik.