Előfizetés

A fegyverszünet ellenére kiújultak a harcok Örményország és Azerbajdzsán között

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.11. 15:07
Holttestet visznek el Gandzsában.
Fotó: ONUR COBAN / 2020 Anadolu Agency
Mindez órákkal az életbe lépett tűzszünet után történt.
Ismét örmény rakétatámadás érte az északnyugat-azerbajdzsáni Gandzsa városát, heten meghaltak, 33-an megsebesültek

– közölte az azeri külügyminisztérium vasárnap Twitter-üzenetében, amelyet az MTI szemlézett.  Az állami hírügynökség szerint a tárca arról tájékoztatott, hogy az örmény erők támadása az ország második legnagyobb városának egyik lakóövezetét érte, az áldozatok között gyerekek is vannak. Az örmény irányítás alatt álló, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah védelmi minisztériuma cáfolta az állítást, és azzal vádolta az azeri erőket, hogy az éjszaka támadást intéztek Sztepanakert, Hadrut, Martuni és más karabahi területek ellen, megsértve a hét végén megkötött humanitárius tűzszünetet. Arajik Harutjunján, Hegyi-Karabah vezetője Sztepanakertben tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte, a helyzet reggelre nyugodtabbá vált, nem jelentettek harcokat, mindazonáltal hangsúlyozta, a helyzet bármikor súlyosabbra fordulhat. Leszögezte azt is, hogy nem lehet szó fogolycseréről, amíg folytatódnak az összecsapások, és hozzátette: azeri támadás esetén az örmények fenntartják a jogot az önvédelemre. Azt is elmondta, hogy a feszültség súlyosbodása esetén kérni fogja Jerevánt, ismerje el a terület függetlenségét. Baku korábban is azzal vádolta az örmény erőket, hogy támadást hajtottak végre a 335 ezres Gandzsa ellen. (Fényképgalériánk a támadás nyomairól készült. )
Noha a bejelentést Örményország cáfolta, Harutjunján azt mondta, csapataik megsemmisítettek egy légibázist az azeri városban. Örmény közlés szerint a Gandzsa melletti katonai repülőtérről szálltak föl azok a vadászgépek, amelyek Hegyi-Karabahban hajtottak végre támadásokat. Örményország és Azerbajdzsán külügyminiszterei Lavrov közvetítésével állapodtak meg szombatra virradóra Moszkvában a humanitárius tűzszünetről. A fegyvernyugvás elvileg helyi idő szerint szombat délben lépett életbe, de mindkét fél előtte és utána is arról számolt be, hogy a másik lakott területeket lő. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportja szombaton felszólította a feleket a tűzszünettel kapcsolatban vállalt kötelezettségeik teljesítésére és a biztonsági garanciák betartására. Hozzátették, hogy aktív egyeztetés folyik a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) képviselőivel a foglyok és az elesett katonák holttesteinek kicseréléséről. 
Egy rakétamaradványnak vélt fémtömeg egy azeri szántóföldön október 11-én.
Fotó: TOFIK BABAYEV / AFP or licensors
A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. Az Örményország támogatásával 1992-1994-ben vívott háborúban szakadt el a terület Azerbajdzsántól, a harcokban 30 ezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Mind Azerbajdzsán, mind Örményország saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik. A harcok szeptember 27-én újultak ki ismét.

Mobilkórházak felállítását tervezik Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.11. 14:49

Fotó: Maxym Marusenko / AFP / NurPhoto
a kórházi ágyak leterheltsége a fővárosban, Kijevben, továbbá Donyeck, Odessza, Harkiv és Szumi megyékben vált kritikussá.
Kész mobilkórházakat létesíteni az ukrán egészségügyi tárca azokban a régiókban, ahol a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt intézmények ágyhiánnyal küzdenek – közölte egy tévéműsorban Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese, miközben Ukrajnában az elmúlt 24 órában csaknem ötezer új fertőzöttet regisztráltak. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által vasárnap közzétett adatok alapján
az elmúlt napon 4768 új esettel 261 034-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 85 újabb halálos áldozattal 4972-re. Eddig 113 507-en gyógyultak meg, viszont 142 555 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter vasárnapi tájékoztatóján elmondta, hogy
a kórházi ágyak leterheltsége a fővárosban, Kijevben, továbbá Donyeck, Odessza, Harkiv és Szumi megyékben vált kritikussá.

Jelenleg 19 404 beteg szorul kórházi ápolásra az országban. A két legfertőzöttebb területen, a fővárosban, Kijevben több mint ötszáz új esettel csaknem elérte a 27,5 ezret, a kelet-ukrajnai Harkiv megyében pedig csaknem hatszázzal a 24,5 ezret az igazolt betegek száma. Szerhij Skarlet oktatási miniszter közben kijelentette, hogy tárcája nem fog egyetlen régiót sem kényszeríteni a távoktatásra való áttérésre, ezt csupán javasolni fogja, különösen a járvány által leginkább sújtott térségeknek. Erről hétfőn szándékozik tájékoztatni levélben az önkormányzatokat.

Meghaladta a hétmilliót az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Indiában

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.11. 14:49

Fotó: Mayank Makhija / AFP / NurPhoto
Az elmúlt 24 órában 74 383 új esetet regisztráltak.
Átlépte a hétmilliót a koronavírus-járvány regisztrált fertőzöttjeinek száma vasárnap Indiában, ezzel az ázsiai ország felzárkózott az ugyancsak hétmillió feletti igazolt fertőzöttet nyilvántartó Egyesült Államok mögé. Az indiai egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint
az elmúlt 24 órában regisztrált 74 383 új esettel az igazolt fertőzöttek száma az országban elérte a 7 053 806-ot. A regisztrált halálos áldozatok száma 918-cal nőtt, ezzel elérte a 108 334-et.

A járvány terjedése azóta gyorsult fel, hogy a kormány május végén enyhíteni kezdett a járványügyi korlátozásokon. Noha kevesebb mint három hónap alatt hatmillió új esetet regisztráltak, a legutóbbi mérések a terjedés csökkenését mutatják. Az elmúlt három hétben naponta átlagosan 70 ezer új fertőzést igazoltak, míg szeptember első két hetében ez a szám körülbelül 90 ezer volt. Egy hónapja a világon az 1,3 milliárdos Indiában a legmagasabb a fertőzöttek napi növekményének a száma, szakértők pedig aggodalmukat fejezték ki a közelgő téli és a hindu ünnepi időszak miatt.