Előfizetés

Néha már a rendőröknek kell megnyugtatni a szülőket ebben a budapesti kórházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.13. 08:37

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Türelmük a végéhez közelít, ami részint az egészségügyön csattan.
Folyamatosan növekvő feszültségről számolt be a Bethesda Gyermekkórházban az intézmény kommunikációs vezetője az Inforádiónak. Tamásné Bese Nóra utóbbi jelenséget érthetőnek nevezte, mivel folyamatosan újabb és újabb korlátozások lépnek életbe és nem tudni, hogy meddig tartanak.  Jelezte, a szülők is sokszor méltatlan hangnemben beszélnek a kórház alkalmazottaival, 
kiabálnak velük és számon kérik őket. Volt, hogy már a rendőrséget is értesíteni kellett.

A panaszos levelekből is több érkezik. A kommunikációs vezető szerint egy-egy lehet ugyan jogos, de a tapasztalatuk szerint inkább arról van szó, hogy a szülők türelme a végéhez közelít, ami részint az egészségügyön csattan. Tamásné Bese Nóra elmondta, igyekeznek empatikusak lenni a szülőkkel, mivel a gyermek mindig azt érzi meg, milyen az őt ápoló dolgozók és a szülők közti kapcsolat. Még ha dupla annyi is az elvégezendő munka, hiszen egyre többen esnek ki a munkából a vírus miatt, egyre több családot érint a járvány, azoknak kell „megküzdeniük” a családtagokkal, esetleg rendőrt hívniuk, ha olyan fenyegetés éri őket, akik a 12 órás műszakokat viszik. Utóbbi nem rendszeres, de sokkal több van belőle, mint korábban.

Ha most vasárnap szavazna Budapest, Karácsony győzne

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.10.13. 08:20

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Publicus felmérése azt mutatja, hogy hullámzott a megítélése megválasztása óta, de őszre nőtt a kedveltsége.
Jelentős hullámzást mutat Karácsony Gergely első főpolgármesteri évének választói megítélése. A szavazók a Covid tavaszi időszakának idején voltak vele a legelégedettebbek - derült ki a Publicus Intézet szeptember végi reprezentatív felméréséből.

A Népszava megrendelésére készült közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy a tavaly októberi önkormányzati választások utáni első hónapok az ismerkedés jegyében teltek. Decemberben például még a válaszadók 42 százaléka volt bizonytalan annak megítélésében, hogy mennyire elégedett Karácsony Gergely főpolgármesterségével, és a voksolók mindössze harmada értékelte jónak a teljesítményét. Az elégedetlenek még kevesebben voltak, a válaszadók alig negyede. Az első hónapokban folyamatosan nőtt Karácsony Gergely támogatottsága. Ennek az időszaknak a lecsengése, a munka alapján történő megítélés kezdete egybeesett a Covid első hullámával és egyúttal az iskolabezárásokkal, valamint a többi korlátozó intézkedéssel. Karácsonyék ebből igen jól jöttek ki, gyors és határozott válaszokat adtak a járványra, jól, sőt a kormánynál jobban kommunikálták az intézkedéseket, egyes előírásokról pedig – mint például a maszkhasználatról - előbb is döntöttek. Jól jelzi ezt az áprilisi rekord elégedettség: akkoriban a megkérdezettek csaknem kétharmada támogatta Karácsonyt, a bizonytalanok aránya pedig 6 százalékra esett vissza. Az ellenzéki választói tábor 91-97 százalékos elégedettséget produkált, de még a Fidesz szavazói is 19 százalékban értettek egyet a városvezetői döntésekkel. Ez májusra a kormánypártiak körében a felére esett vissza, de erősen csalódottnak érezték magukat a Demokratikus Koalíció (DK) szavazói is. A momentumosok szimpátiája egy hónappal később, júniusra csökkent jelentősen, míg a szocialisták - a februári zuhanás után - lassú lejtmenetbe kapcsoltak. Az elégedetlenség - a nagykörúti kerékpársávok és más forgalomszervezési intézkedések kormányzati támadásának felerősödésével - augusztusra mélyült el, ekkor a válaszadóknak csak 45 százaléka nyilatkozott pozitívan a városvezetés teljesítményéről. - Az egész évet tekintve jól látható, hogy az önkormányzati munka megkezdése után a támogatottság polarizálódott – mondta Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója. Szerinte a július és az augusztus nem sikerült túl jól Karácsonyék számára, de ezzel együtt sem süllyedt vissza az elégedettségi barométer a tavaly decemberi szintre, szeptemberben pedig ismét emelkedni kezdett. Bár az még nem egyértelmű, hogy ez a 4 százalékpontos növekedés egy felívelő pálya kezdete, vagy csak egy rövid fellélegzés. Az emelkedés egyébként elsősorban a DK híveinek köszönhető, akik szeptemberben már 100 százalékban voltak elégedettek. Egy most vasárnapi választáson viszont újrázhatna Karácsony Gergely, a válaszadók 46 százaléka ugyanis azt válaszolta, hogy rá szavazna, sőt ha az összes ellenzéki párt támogatná, akkor ez az érték további 3 százalékkal magasabb lenne. A bizonytalanok száma csökkent az augusztusihoz képest, 40 százalék választana más főpolgármestert. A legkevesebben egyébként márciusban voksoltak volna Karácsonyra – alig 40 százalék – de akkor a korlátozó intézkedések és a járvány keltette politikai zavar végigsöpört az egész országon.

Válás közben is jut ideje Mészáros Lőrincnek egy cégalapításra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.13. 07:58
Mészáros Lőrinc és felesége a parlamentben
Fotó: Népszava
Már a vagyonmegosztásra figyel?
A KPE Asset and Property Kft. fő tevékenységeként a vagyonkezelést jelölték meg. A társaságot a cégbírósági bejegyzések tanúsága szerint a Konzum PE Magántőkealap hozta létre, amely hivatalosan a válófélben lévő milliárdos nagyvállalkozó és felesége közös tulajdonában van – írja az mfor.hu. A portál szerint a Magyar Nemzeti Bank 2016 júliusában vette nyilvántartásba a Konzum PE Magántőkealapot, amelynek menedzselését a Konzum Befektetési Alapkezelő Nyrt. vállalta magára. Erről a cégről akkor annyit lehetett tudni, hogy abban néhány hónappal korábban, 2016 áprilisában a Konzum Management Kft. szerzett minősített többségű befolyást (ez legalább 75 százalékos tulajdoni hányadot jelent). A portál azt írja,
a Konzum Management Kft.-t egy offshore paradicsomban, a Bahama-szigetek fővárosában, Nassauban bejegyzett cég, az SCD Group International Ltd. hozta létre, 2009 áprilisában.

A tulajdonos(ok)ról nem volt információ, ám támpontot jelentett, hogy e társaság ugyanazon nevű magyar „megfelelőjét”, az SCD Group Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft.-t Jászai Gellért másodmagával gründolta 2000-ben. Csak 2018 májusában látta elérkezettnek az időt arra az akkor még egy párt alkotott Mészáros-házaspár, hogy hivatalosan is elismerje: a Konzum PE Magántőkealap kizárólagos befektetői, miután a tulajdonukba kerültek a zártkörű alap befektetési jegyei. A válóper kellős közepén a Konzum PE Magántőkealap KPA Asset and Property Kft. néven létrehozott egy új társaságot, 3 millió forintos törzstőkével, fő tevékenysége pedig a vagyonkezelés. A KPE Asset and Property székhelye a számos más Mészáros-érdekeltségnek – köztük az Opus Globalnak – is otthont adó Andrássy úti épület, az 59. szám alatt található Andrássy Palace. Ügyvezetője pedig az a Gombai Gabriella lett, aki Mészáros bizalmi emberének számít. Idén június 11-én például a Takarékbankkal és a Budapest Bankkal egyesülni készülő MKB Bank igazgatóságába került be, megbízatása öt évre szól. Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy válik egymástól Mészáros Lőrinc és felesége. 
Egy átlagember számára felfoghatatlan, 270 milliárdos vagyon felosztása a tét.