Orbán Viktor;Schanda Tamás;Kocsis-Cake Olivio;

Orbán helyett akkor is egy arrogáns államtitkár válaszol, ha épp az arrogáns államtitkárokról kérdezik

Schanda Tamás „illetékességből” reagált a személyét érő, de a miniszterelnöknek címzett panaszlevélre – válaszában pedig nem volt sok köszönet.

Az írásbeli kérdés-válasz parlamenti műfajának teljes reménytelenségére világít rá az a levelezés, amit Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd politikusa igyekezett folytatni Orbán Viktorral.

Kocsis-Cake arra emlékeztette a miniszterelnököt, hogy az elmúlt hónapokban számos államtitkár, miniszter adott kurta, semmitmondó vagy akár teljesen oda nem illő válaszokat az ellenzéki képviselők megkeresésére.

„Emellett számos írásbeli kérdésnél vehető észre, hogy a válaszoló államtitkárok ugyanazt a választ adják több kérdésre, még akkor is, ha akár 4-5 hónap telt el a feltett kérdések közt, az arrogáns, gyalázkodó stílust nem is említve” – tette hozzá a Párbeszéd politikusa – „a legjobb példa erre Schanda Tamás János, az Innovációs és Technológiai minisztérium államtitkára, aki idén még egyetlen szakmai, a feltett konkrét kérdésekre irányuló választ sem adott.”

Schandáról korábban mi is megírtuk, hogy bármilyen ellenzéki kérdésre feltalálta az instant, tökéletes választ, amikor a fertőtlenítőszerek árára vonatkozó egzakt kérdésre egy Orbán-idézettel felelt.  

Kocsis-Cake Olivio emlékeztetett, hogy a pontos, részletes válaszadás a kormánytagok részéről nem kedv kérdése, hanem törvényben rögzített kötelességük, és ezzel tájékoztatják a választópolgárokat is -

amikor tehát félrebeszélnek vagy tényleges információközlés nélkül vádaskodnak, akkor lényegében törvényt sértenek.

Az ellenzéki képviselő három kérdést tett fel Orbán Viktornak:

  • Mi az oka annak, hogy az államtitkárok (vagy akár egyes esetekben a miniszterek) nem látják el a jogszabályokban előírt feladataikat, nem nyújtanak valódi tájékoztatást az országgyűlési képviselőknek, valamint így a választópolgároknak sem?

  • A feladataikat megfelelően el nem látó államtitkárok figyelmeztetése meg fog-e történni?

  • Mi az Ön álláspontja arról, hogy miniszterei és azok államtitkárai nem teljesítik megfelelően a törvényekben előírt kötelezettségeiket?

A kérdéseket értelemszerűen a miniszterelnöknek címezte, de azokra „feladat- és hatáskör szerinti illetékességből” nem más, mint a bepanaszolt Schanda Tamás válaszolt

Az innovációs tárca államtitkára nem is türtőztette magát: kifejtette, hogy a „mérhetetlen támogatottságú” Párbeszéd semmibe veszi a demokráciát, megsérti az Országgyűlés méltóságát, a Gyurcsány-párttal karöltve a határon túli magyarok ellen uszít, a bukott Gyurcsány és Bajnai-kormányok politikáját folytatná, Brüsszelben a saját hazája ellen dolgozik, mások adófizetői forintjainak elbulizására szólít fel, és - ha az eddigiekből nem következett volna egyértelműen - Soros György programját valósítja meg. „A tények makacs dolgok. Szégyelljék magukat” - zárta indulattól fűtött levelét Schanda. 

Hogy az államtitkárok hanyagságát firtató kérdésre „illetékességből” pont egy érintett államtitkár válaszolhat, durva párhuzammal élve olyan, mintha a hivatali visszaélés miatt felettesénél bepanaszolt rendőr megkapná a feljelentő címét, telefonszámát, hogy rendezze saját belátása szerint az ügyet.

A megoldás ugyanakkor többszörös üzenetet hordoz: egyrészt, kitűnik belőle, hogy miniszterelnöknek nincs ideje, kedve ellenzéki képviselők leveleire reagálni – ezt a feladatot minden esetben valamelyik megbízottja látja el – másrészt, a kormányzat rendszere teljes mértékben összezár a kritikával szemben.