Előfizetés

Már lehet jelentkezni a keresztféléves felsőoktatási képzésekre

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.15. 14:14
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Október 15-től lehet jelentkezni, és a diákok november 15-ig dönthetik el, hogy melyik egyetemen vagy főiskolán tanulnának.
Csütörtöktől lehet jelentkezni a keresztféléves felsőoktatási képzésekre: összesen 32 intézmény 505 állami ösztöndíjas mesterképzése és 246 önköltséges alap- és osztatlan képzése, valamint felsőoktatási szakképzése közül választhatnak az érdeklődők – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI-vel. Schanda Tamás kiemelte: azért is érdemes megfontolniuk a fiataloknak azt, hogy folytassák a tanulmányaikat, mert a megújuló felsőoktatási rendszerben még versenyképesebb tudásra tehetnek szert. – A magyar fiatalok sikere kulcsfontosságú az ország szempontjából, ezért is tesz meg a kormány mindent azért, hogy a 21. századi elvárásoknak minden szempontból megfelelő oktatási rendszert alakítson ki számukra – hangsúlyozta.
A keresztféléves felsőoktatási képzések, amelyekre október 15-től lehet jelentkezni, 2021 februárjában indulnak. A diákok november 15-ig dönthetik el, hogy melyik egyetem vagy főiskola melyik képzésén szeretnének továbbtanulni.

A ponthatárokat 2021. január végén hirdetik ki. A keresztféléves eljárásban meghirdetett önköltséges alap- és osztatlan szakokra, valamint felsőoktatási szakképzésekre azok jelentkezhetnek, akiknek legalább érettségi bizonyítványuk van, állami ösztöndíjas és önköltséges mesterképzésekre pedig azok, akik legkésőbb 2021 januárjában megszerzik a választott képzéshez szükséges felsőfokú végzettséget. Jelentkezni kizárólag a felsőoktatási jelentkezés online felületén, az E-felvételi-rendszerben lehet. Az eljárás tudnivalói, szabályai és a meghirdetett képzések a felvi.hu oldalon találhatók. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy idén rekord kevesen, 91,4 ezren – 2019-hez képest mintegy 20 ezerrel kevesebben – jelentkeztek a felsőoktatásba nyáron. Szeptembertől pedig 68,1 ezer hallgató kezdhette meg egyetemi tanulmányait, 10 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Merkely: A sikeres vakcináció eltakarítja a Földről a vírusfertőzést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.15. 13:44

Fotó: AFP
A Semmelweis Egyetem rektora a gyorsan növekvő hazai esetszámot azzal magyarázta, hogy nem a vírus erősödött, hanem mi lettünk lazábbak itt Magyarországon.
Mivel az első hullámban nem volt olyan magas a megbetegedések száma, az első ijedtség után a koronavírus másodszori megjelenése nem váltott ki félelmet a lakosságból, ezért most sokkal kevésbé vagyunk fegyelmezettek – nyilatkozta a vasarnap.hu-nak Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora szerint a védőoltás lesz az igazi megoldás a Covid-19 ellen. Elmondta, hogy a Johnson&Johnson tesztelését megállították, de az reményre ad okot, hogy az egyik legnagyobb gyógyszergyártó cég, az AstraZeneca nagy valószínűséggel még októberben befejezi klinikai vizsgálatait, és novemberben megindul az egyik vakcina hatósági ellenőrzése. Közölte, hogy ezeken felül még hat különböző ígéretes szer van. Ha pedig az első engedélyeket decemberben megadják, akkor onnantól kezdve a tömegtermelés felgyorsul, és már csak az lesz a kérdés, hogy mennyit tudnak majd gyártani, és milyen gyorsan juttatják el világszerte az érintettekhez. Merkely Béla elmondta, hogy mivel az idősek és a krónikus betegek a legveszélyeztetettebbek, nekik kellene elsődlegesen biztosítani a védőoltást. Közvetlenül utánuk a betegek ellátásában mindennapos rizikót vállaló egészségügyi dolgozók jönnek. Megfogalmazása szerint a vírus vakcina nélkül csak óriási áldozatok árán tűnhetne le.
– A nyájimmunitás kialakulása nagyon magas halálozással járna. Jelenleg több mint egymillió halálesetről tudunk, miközben az átfertőzöttség a legtöbb országban csupán 10 százalék körül van. Nálunk ennél is kisebb az arány. Hatvan százalékos átfertőzöttség, szeropozitivitás kell ahhoz, hogy a nyájimmunitás működjön, tehát a jelenlegi 10 százalék nem elegendő ahhoz, hogy jelentősen csökkentse a fertőzések számát

– állapította meg.

Merkely Béla
Fotó: Népszava
Hozzátette, hogy mivel az eddigi tapasztalatok alapján a koronavírus nem mutálódik gyorsan, ezért meggyőződése, hogy „a sikeres vakcináció ezt a vírusfertőzést eltakarítja majd a Földről”. Merkely Béla beszélt arról is, hogy általánosan jellemző, hogy azokban az országokban, ahol az első hullám kicsi volt, a második hullám mindig komolyabb. Úgy látja, hogy Magyarországon is mivel az első hullám során nem volt olyan magas a megbetegedések száma, az első ijedtség után a koronavírus megjelenése nem váltott ki félelmet a lakosságból. Hozzátette, hogy Olaszországban pont fordított a helyzet: ott nagyon komoly járvány zajlott, így ők most sokkal fegyelmezettebbek. A gyorsan növekvő hazai esetszámot a rektor azzal magyarázta, hogy 
nem a vírus erősödött, hanem mi lettünk lazábbak itt Magyarországon.

Javasolta, hogy amennyi megbetegedést el lehet kerülni, azt kerüljük is el, mert soha nem lehet tudni, hogy a vírus – korosztálytól függetlenül – milyen immunológiai reakciókat vált ki az egyénből. Vagyis bármely életkorban lehet a vírus lefolyása súlyos, akár halálos, de az idősebbek esetében ez lényegesen nagyobb gyakorisággal fordul elő. Legfőbb feladatként a járványügyi szabályok betartását említette, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a karácsony közeledtével azt is érdemes megtervezni, hogy miként találkozunk majd szeretteinkkel. Ez szerinte azt is jelentheti, hogy szakítanunk kell majd néhány korábbi hagyománnyal és újakat kell teremtenünk helyettük. A rektor egyébként már szeptemberben arról beszélt, hogy nagyjából hússzorosa lehet az igazolt fertőzéseknek a valódi szám, és százezerre becsülte a hazai fertőzöttek számát.

Müller Cecília: senki se állítson fel otthon öndiagnózist!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.15. 13:24
Müller Cecília országos tiszti főorvos
Fotó: kormany.hu
Az országos tisztifőorvos óva int az interneten vásárolható tesztektől.
Az elmúlt 24 órában, a koronavírusban elhunytak betegségét megvizsgálva megállapítható, hogy évek óta tartó betegségekkel küzdöttek - mondta el az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Ismertetése szerint 66 és 89 között volt az elhunytak életkora, de egy hatvan éves asszony is közéjük tartozik. Kétharmaduk valamilyen szív-és érrendszeri betegséggel küzdött, két betegnek daganata volt, de az anyagcsere-betegségek - különösen a cukorbetegség - is jellemzőek. Az országos tisztifőrovos arról is beszélt, egyre nehezebb definiálni, mit is jelent pontosan a gyógyultság. A laboratóriumi vizsgálatokon túl az illető klinikai állapota elsősorban a döntő. Ugyanakkor tapasztalat, hogy akik általános jó állapotban távoznak az intézményekből, azok még hetekig pozitív tesztet produkálhatnak. 
Ha a klinikus vagy intézményi orvos gyógyultnak nyilvánítja őket, akkor nyugodtan mehetnek közösségbe is a pozitív teszt ellenére, mivel az nem azonos a fertőzőképességgel. Ez két külön fogalom.

Müller Cecília ismét nyomatékosította, hogy akik magas kockázatú betegséggel rendelkeznek, mindenképpen adassák be maguknak az ingyenesen elérhető influenza elleni védőoltást. Telefonon érdemes bejelentkezni, mert a háziorvos tudnak olyan időpontot is adni, amikor nem érintkeznek a többi beteggel. Ezek jellemzően reggel vannak. Az elmúlt években alacsony volt a vakcina iránti kereslet, emiatt reményét fejezte ki, hogy ez idén magasabb lesz.  Egy, a napokban a koronavírus elleni hatékonyságáról ismertté vált orrspray kapcsán pedig azt mondta, azt csak laboratóriumi, és nem klinikai körülmények között tesztelték. 
Nem bizonyított a hatékonysága, ezért mindenkit arra kér, használatától tartózkodjon. Még akár ártani is lehet, mivel ha kiszárad az orr-nyálkahártya, akkor kedvező környezet alakul ki a kórokozók megtelepedéséhez.

Magyarországról Romániába járványügyi korlátozás jelentő karantén nélkül lehet beutazni egy friss döntés értelmében - erről már az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője beszélt. Kiss Róbert elmondta, a maszkhordási szabályok betartása érdekében több rendőri intézkedés is történt az elmúlt 24 órában. Ezek többsége figyelmeztetéssel zárult, de ismét kaptak páran helyszíni bírságot, és többek ellen szabálysértési feljelentést tettek.  Kérdésre válaszolva Müller Cecília mindenkit eltanácsolt attól, hogy az interneten vásároljon gyorstesztet. Szerinte ezek egyéni felhasználásra nem alkalmasak és nem is engedélyezettek. Bizonyos keretek között egész jó az érzékenységük, de kiértékelésükhöz megfelelően képzett személyzet szükséges.
"Kérem, hogy ne vásároljanak ilyen tesztet és ne folytassanak az otthonukban öndiagnózist!"

- kérte Müller Cecília.