Előfizetés

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az SZFE diákjai

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2020.10.15. 20:38

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja üzent a tiltakozó egyetemistáknak: aki nem adja be a derekát, ki lesz rúgva. Szarka Gábor szerint van elég színész a piacon. Iustitia pénteken bekopogtat az Alkotmánybíróság kapuján.
Péntek délelőtt alkotmányos panaszt nyújt be az Alkotmánybíróságra az egyetem képviseletében megalakult pertársaság – a Népszava információja szerint mintegy ötven oktató és száz diák. Álláspontjuk, valamint a felkért ügyvéd szakvéleménye szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltásának módja és lebonyolítása az alaptörvénybe ütközik, az egyetemet szeptember 1-e óta működtető kuratórium felhatalmazása meglátásuk szerint szembemegy az oktatás szabadságával.  A terv szerint az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) Fő utcai épületénél emelt őrtoronytól az Alkotmánybíróság Donáti utcai épületéig élőláncot alkotnak a diákok, amelynek elején Iustitia – az igazságot képviselő római istennő – megszemélyesítője fog állni: ő fogja beadni a bíróságra azt az iratcsomagot, amelyet az élőlánc kézről kézre ad. Az ITM-nél emelt őrtoronynál egyébként minden nap óránként felolvassák az ELTE hallgatói az SZFE diákjainak követelését, ez az akció október 18-ig tart. Az SZFE hallgatóinak október 23-ára tervezett demonstrációjához a hvg.hu információja szerint azóta több egyetem diákjai is csatlakoztak. Az Ódry Színpad lezárásáról, az internet korlátozásáról Szarka Gábor kancellár a Pesti TV-nek csütörtökön úgy nyilatkozott: „Kialakult egy olyan helyzet az egyetemen, hogy a hallgatók az oktatókkal egyfajta bázisdemokráciát alkotva átvették a hatalmat. Utasítják az embereket, idős portásokat fenyegetnek. (...) Tegnap eljutottunk odáig, hogy ez a dolog csak az egyetemen kívül működhet, tegnapi nap lekapcsoltattam az internetet és ez a következő napokban is így lesz.” Szarka Gábor szerint „a hallgatók egyfajta beszűkült tudatállapotban vannak, egy katasztrófa, ami odabent lehet. (...) A kancellár nem legitim, de az aláírása az ösztöndíj papíron, az legitim” – mondta. A kancellár szerint a diákoknak nincs elképzelése, magáért a tiltakozásért tiltakoznak, és „lehet tudni, hogy ez az egyetem évtizedek óta egy érdekcsoporthoz fűződik”. „Azt kérjük, hogyha nem értenek egyet a modellváltással, akkor álljanak fel” – üzente a diákoknak a kormányközeli tévén keresztül. Arra kérdésre, hogy mekkora sérelmet szenved a magyar színjátszás, ha az SZFE helyzete rövid időn belül nem rendeződik, úgy válaszolt: „Azt hallom, hogy van színész a piacon. (...) Mostantól nem az a fő szempont, hogy ők mit csinálnak, hanem hogy mi lesz ezután. Olyan helyzetet teremtenek, hogy nincs más lehetőségünk. hogy elkezdjük átstrukturálni ezt az egész rendszert és a következő hetekben hónapokban szépen lassan elválunk valamilyen formában. Aki jön jön, aki nem jön, nem jön.” 

Harag Anita az idei Margó-díjas

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2020.10.15. 19:26

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Tizenkilenc alkotót jelöltek a legjobb első prózakötet szerzőjének járó elismerésre.
Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötetével Harag Anita nyerte el a legjobb első prózakötet szerzőjének járó Margó-díjat, amelyet csütörtökön délután adtak át az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon. A szerző 2018-ban elnyerte a Petri György-díjat, 2019-ben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat, s abban az évben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában tizenhárom novellát tartalmazó kötete. Idén tizenkilenc könyvet jelöltek a kiadók és a szerzők a Margó-díjra, melyek közül tízet előzsűri választott ki, majd a szakmai zsűri (Antal Nikolett, Czinki Ferenc, Gaborják Ádám és Valuska László) döntött a legjobb háromról: Harag Anita könyve mellett Babarczy Eszter A mérgezett nő című novelláskötete és Hegyi Ede A senki című regénye került az élmezőnybe. A nyertes a Margó-díjjal kap félmillió forintot, próbafordítást, a Bookline tízmillió forint értékű médiatámogatását, tárcasorozat lehetőségét a Könyves Magazinon, valamint bemutatkozást a Müpa 2021/22-es Literárium-sorozatában. A korábbi években Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna és Fehér Boldizsár írását díjazták. A szerzővel lapunk irodalmi mellékletében, a Nyitott Mondatban közöltünk interjút július 25-én.

Elzárták az egyetemfoglalók elől az SZFE Ódry Színpadát, ahol eddig a diákok a fórumaikat tartották

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.15. 15:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A kulcsok az üzemeltetéshez kerültek, és a zárakat is lecserélték.
Csütörtök délelőttre elzárták a gondnokok a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az Ódry Színpadot az egyetemfoglalók elől. Eddig a hallgatók ott tartották a fórumaikat – írja a 444. Szarka Gábor gépesített lövész végzettségű kancellár szerdán beszélt arról, hogy az internet lekapcsolásánál messzebb is kész elmenni, hogy felszámolja a hallgatói ellenállást az intézményben. A kulcsok az üzemeltetéshez kerültek, és a zárakat is lecserélték, így a diákok már nem tudnak bemenni. Emellett az internetmegvonáson is szigorítottak: a Vas utcai épületben leszerelték a portról a hálózati kábelt, így ott már nem tudnak fellépni a hálózatra. A wifi a Szentkirályi utcai épületben továbbra sem elérhető, de ott legalább a vezetékes internet működik reggel 7-ől este 6-ig. A hallgatók közölték, hogy az ilyen fegyelmező szándékú lépések ellenére sem adják fel a tiltakozást. Már vannak hősugárzóik arra az esetre, ha legközelebb a fűtést kapcsolnák ki. Szarka Gábor az RTL Híradónak elismerte, hogy ő kapcsoltatta ki az internetet az egyetem kollégiumában, és leszögezte, hogy a lehető legtovább el fog menni a tekintetben, hogy ezt a fajta belső anarchiát megszüntesse. A diákok viszont szerda délutáni sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy „a tanköztársaságot betiltani nem lehet, feltételeit rajtunk kívül senkinek sem feladata biztosítani”.