Előfizetés

Koronavírus: távol még a csodaszer

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.10.17. 06:00

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem hatásos a remdesivir. A hatóanyag hazai tesztjeit épp most terjesztik ki.
„Megkezdte a hazai fejlesztésű Favipiravir és Remdesivir hatóanyagú gyógyszerek klinikai tesztelését az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet” – jelezte péntek reggel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy több klinika után újabb hazai intézményben kezdik el kipróbálni ezeket a szereket. Szinte ezzel a bejelentéssel egy időben hozta nyilvánosságra a CNN az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előzetes jelentését arról: egy 30 ország 11 ezer betegén elvégzett felmérés szerint mégsem hatásos a remdesivir a Covid-fertőzöttek kezelésére. Az Egészségügyi Világszervezet cikkünk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre, de Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter, a WHO genfi központjának konzultánsa a Népszavának azt mondta a jelentésről: ennél a szernél is azt tapasztalták, hogy a beadást követő 28 napban a halálozásra, a kórházi kezelés időtartamára és a lélegeztetőgép szükségességére nincs hatással vagy csak nagyon kis javulást eredményez. Hangsúlyozta viszont azt is: hosszabb távon még nem kizárt a vizsgált szerek hatékonysága, ahogy az sem, hogy az egyetlen hatásosnak mért szteroid, a dexametazon eredményességét javíthatja, ha például remdesivirrel kombinálják. Kökény Mihály szerint ezt a hazai klinikai vizsgálatoknál is figyelembe veszik majd az orvosok. A WHO jelentésének megjelenése magyar szempontból azért érdekes, mert épp ezen a héten kezdődött meg a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szer klinikai kipróbálása. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kapják. A gyógyszergyár PR vezetője, Beke Zsuzsa a WHO kutatásra reagálva lapunknak kijelentette: továbbra is irányadónak tartják azokat a korábbi vizsgálati eredményeket, amelyek kifejezetten hatékonynak találták a remdesivirt. Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy harangozta be a gyógyszert, hogy akár 50 százalékkal is csökkentheti a halálozást. A WHO jelentése azért is lesújtó, mert egyre nagyobb szükség lenne hatékony gyógyszerre: egy nap alatt is jelentősen romlottak a járványmutatók. Péntekre virradóan majdnem 1300 új fertőzöttet találtak, és minden eddiginél több, 33 beteg halt meg. A legfiatalabb áldozat mindössze 20 éves volt: a jelentés szerint nem közvetlenül a vírus okozta a halálát, de kimutatták annak jelenlétét a szervezetében. Jelenleg majdnem 29 ezer aktív koronavírusos van Magyarországon, 1642 embert ápolnak kórházban, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen.

Légzéssegítők kanyargós utakon

Tisztult a kép a nagy idősotthonok számára előírt lélegeztetőgépek ügyében, de akad még tisztázatlan kérdés. Mint arról beszámoltunk, egy miniszteri levélben arra kötelezték a 200 fősnél nagyobb idősotthonokat: meg kell teremteniük „a gépi lélegeztetéshez szükséged feltételeket, így különösen noninvazív lélegeztetőgépek biztosítását”. Ez a lapunknak nyilatkozó, idősotthonokban dolgozó szakemberek többségét meglepte, pedig a tárca szerint valójában már hónapokkal ezelőtt utasították erre az idősotthonokat. Pénteken már azt közölte a Népszava kérdésére az Emmi: tizenöt 200 fősnél nagyobb idősotthon van az országban, és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) „még tavasszal kiszállította ezekbe a non invazív lélegeztetőket, és megtörtént a helyi szakemberek képzése is” Hozzátették azt is: „Ezek a berendezések hosszú idejű lélegeztetésre nem alkalmasak, de egy nagyon fontos átmeneti időszakban segítik a beteg oxigénnel való ellátását”. Lapunknak több vidéki intézmény is megerősítette pénteken, hogy kaptak ilyen eszközöket. Debrecen legnagyobb intézményében, a Pallagi úti idősek otthonában két ilyen berendezés van. Miskolc polgármesteri hivatala azt közölte: fenntartóként május 7-én kaptak egy lélegeztető gépekre vonatkozó igényfelmérő levelet az Emmi-től, amit május 10-én egy tájékoztató követett, hogy megkezdik a „nagy létszámú idősotthonokba elsősegély lehetőségét biztosító oxigén terápiás eszközök” kiszállítását. Végül két légzést segítő eszközt kaptak térítésmentesen, a szükséges oxigénpalackot bérlik, és van olyan szakemberük, akit kiképeztek a készülék használatára. A jelek szerint akadnak olyan otthonok, amelyek nem kaptak sem eszközt, sem képzést. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere közösségi oldalán azt írta: „Két idősotthonban nekünk kell megoldani a veszélyeztetett betegek lélegeztetését. Pedig az idősotthon nem kórház, az egyik érintett otthonban nincs is lélegeztető, a másikban most képezzük ki a személyzetet”. Szociális kérdésekkel foglalkozó helyettese, Gy. Németh Erzsébet a Népszavának úgy fogalmazott: a miniszter ezzel az utasítással felfedte, hogy nem sikerült felkészíteniük a kórházakat a második hullámra, hiszen, ha megtették volna, akkor most nem kellene ilyen kényszermegoldásokon törni a fejét.

Tesztutánpótlásra volt szükség

Gyorsteszttel bővítette a tesztelési kapacitásokat a humán miniszter. A 66.800 gyorstesztet csütörtökön és pénteken adták át kórházaknak és a mentőszolgálatnak: ezek a PCR tesztekhez hasonlóan az aktív fertőzöttek kimutatására alkalmas. A lépés aligha független azoktól a hírektől, amelyek szerin PCR-tesztelésben az ország elérte kapacitásainak határát. Az új, antigén kimutatásán alapuló gyorsteszt 15 percen belül megjeleníti az eredményt. A teszt a nyálkahártya váladék helyett a könnyebben levehető sima orrváladékból is elvégezhető. 30 ezer darabot az Országos Mentőszolgálat kapott. Úgy tudjuk, a mentők a kórházba szállítandó betegek tesztelésére használják majd. - Danó Anna

Bakondi máris összekötötte a Párizsban történteket az illegális migrációval

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.16. 22:42

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az igazi szakértőknek nem kell sok, hogy átlássák a lényeget.
A Népszava is beszámolt arról, hogy lefejeztek egy embert a Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban péntek késő délután. Nagy valószínűséggel iszlamista támadásról lehetett szó. Az ügyben vizsgálatot indítottak és bár hivatalos eredmény még nincsen, de mindez nem gátolta meg abban a miniszterelnöki főtanácsadót, hogy az állami tévében levonja konzekvenciákat: 
A Párizsban történt terrorcselekmény összefügg a tömeges, ellenőrzés nélküli migrációval.

Bakondi György az MTI szerint arról is beszélt hogy a koronavírus-járvány miatt az őszi és a téli időszakban súlyos helyzet is kialakulhat. Ilyenkor a határok kérdése kiemelten fontos. 

Szigorítanák a karanténszabályokat, akár 150 ezer forint is lehet a bírság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 22:29

Ezt pedig egy nap többször is ki lehetne szabni.
Az erről szóló törvényjavaslatot Semjén Zsolt jegyzi. A 24.hu szerint a miniszterelnök-helyettes által szignált előterjesztés értelmében az eddigi 50 ezer forintos bíróság 150 ezer forintra is emelkedhet.
Amit akár egy nap többször is ki lehet szabni. Azonban nem lehet akármeddig menni: azonos napon elkövetett szabályszegések esetén 600 ezer forint a plafon.

A javaslatban fel is sorolja azokat az okokat, ami alapján el lehet hagyni a karantént:
  • a karanténlakás helye szerint illetékes rendőrkapitányság részére tett bejelentés tudomásulvételét követően
  • orvos utasítására
  • megbetegedése miatt – a sürgősségi betegellátást végző személy kíséretében
  • életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén
  • vagy kormányrendeletben meghatározott esetben.
Könnyen lehet, hogy ez is azok közé a törvényjavaslatok közé fog kerülni, amelyről a Népszava értesülései szerint hétfőn dönt a parlament. Információink szerint az intézkedések „több területre is kiterjednek majd”, egy kormánypárti forrásunk konkrétumot csak a maszk viselésének szabályaival kapcsolatban említett: itt várhatóan szélesebb körben és súlyosabban szankcionálhatják majd, ha valakin nincs védőmaszk és olyan helyen tartózkodik, ahol ezt viselni kell.