kormány;Budapest;vagyon;

Csapdában

Szinte hallani a csattanást, ahogy a fehér abroszos tárgyalóasztal csapdaként összecsapódik. Abszurd kép abszurd helyzethez. Nehéz másként látni a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának utolsó ülését. A Tarlós István főpolgármesterségének vége felé életre hívott szervezet soha nem volt egyenrangú felek egyeztetőt fóruma. Mindig is az Orbán-kabinet vágyteljesítő eszközeként funkcionált, legfeljebb néha lehetett kérni is valamit.

A csapda valódi természetrajza azonban most látszik igazán. A kormány meghökkentő cinizmussal felajánlotta, hogy átveszi a főváros nagyberuházásait. Befejeznék a biodómot, továbbvinnék a budai fonódót a Műegyetem rakparton, megépítenék a gellérthegyi siklót és gyalogosbaráttá tennék a belvárosi Duna-partokat. Sőt, ha a városvezetés kéri, akkor a Lánchíd rekonstrukcióját is. Az M2-es metró és a gödöllői HÉV összekötését már magukra is vállalták. Halleluja. Megvalósulhatnak végre ezek a Budapest élhetőségét javító beruházások. Csak ne lógna ki a farkas füle a nagymama sapkája alól. (Kedves Dúró Dóra, ebben semmi LMBTQ utalás nincs, teljesen macsó erőszak.) Ugyanezen az ülésen a kormány azt is közölte, hogy nem enged a Budapestet sújtó sarcokból, nem járul hozzá a multikat sújtó adókivetéshez és a hitelfelvételhez sem. Sőt a Hermina garázsra adott 6 milliárdot is visszavették.

Már csak ki kell ütni a csapda peckét. Elvégre így miből tudná megvalósítani ezeket a főváros? Az elkövetkező évekre 150 milliárd forintos hiányt ütött a járvány, a válság és a kormány a fővárosi költségvetésen. Egyszerűen üres a kassza. Budapestet kényszerpályára állították. Többszörösen. Ha nem fogadja el a javaslatot, akkor indulhat a mantra a városvezetés tehetetlenségéről, a kormány elutasított segítségéről. Ha elfogadja, akkor nem marad rá más, mint a működtetés nyűge az avatások politikai fényessége nélkül. Karácsonyék lesznek a lerobbanó buszok, kátyúk, omló felüljárók és koszos utcák felelősei, Orbánék a városépítők. Aligha kétséges, hogy a következő ikszeléskor melyik kép tűnik vonzóbbnak.