bíróság;Kúria;Varga Zs. András;

2020-10-19 17:27:00

Varga Zs. András a Kúria új elnöke

Polt Péter egyik bizalmasát ítélkezési gyakorlat nélkül tette meg főbírónak a Fidesz.

Az ellenzéki frakciók távollétében, titkos szavazással, 135 igen, 26 nem szavazattal választotta meg a parlament fideszes többsége az új főbírót. Varga Zs. Andrásnak ezt követően csak a kormánypárti frakcióvezetők gratuláltak. Egyedül a miniszterelnök tartotta be a járványügyi szabályokat és könyökérintéssel fejezte ki elismerését. Mindenki más - Kövér László vagy éppen Semjén Zsolt - kezet nyújtott. 

Mint a Népszava is beszámolt róla, Varga Zs. András előmenetele lényegében Polt Péterhez köthető és úgy lett belőle főbíró, hogy nincsen ítélkezési gyakorlata. Fleck Zoltán jogszociológus szerint a NER régi kipróbált káderéről van szó. Kinevezését az Országos Bírósági Tanács (OBT) is elutasította.

Varga Zs. András kinevezése 9 évre szól. A posztot most Darák Péter tölti be, aki 2021. január 1-éig van hivatalában.

Noha a Kúria új elnökének megválasztása a legfontosabb hétfői napirendi pont, ugyanakkor több más lényeges kérdésben is döntött a fideszes többség.  

A vagyonkezelő alapítványokról és az azoknak juttatandó vagyonról szóló előterjesztés létrehozza a Millenáris Tudományos Kulturális Alapítványt. Míg eddig a Millenáris Parkot a Millenáris Nonprofit Kft. egy állami gazdasági társaságként működtette, a jövőben közérdekű vagyonkezelő alapítványi keretek között látja el feladatait.

Az alapítványhoz több mint 9 milliárd forintnyi törzsbetét kerül. Létrehozásában a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter jár el, kuratóriumának elnökét és tagjait is ez a miniszter jelöli ki.

Ugyancsak létrejön a Polgári Művelődésért Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítvány, amelynek feladata a kulturális értékek megőrzése, kulturális rendezvények szervezése, oktatás, a műemléki örökség védelme és az ezt végzők támogatása.  

Persze itt nem ér véget a sor: korábban a Népszava is beszámol róla, hogy az alapítvány beszáll a Libri-Bookline-csoportba és a révfülöpi vitorlás kikötő is hamarosan az övé lehet.