Előfizetés

Fenntartható recepteket adnak ajándékba a séfek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.20. 11:35
Képünk illusztráció
Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / AFP
Október 20-a a séfek világnapja, így bár ők az ünnepeltek, adnak: ingyenesen letölthető a Séfek Kiáltványa.
Letölthető az a fenntartható receptgyűjtemény, amelyet a Felelős Gasztrohős Alapítvány a séfek világnapja alkalmából készített. Ezt 2004 óta október 20-án tartják azzal a céllal, hogy megismertesse és megszerettesse a főzés tudományát és megmutassa a világnak, milyen fontos tevékenységet végeznek a séfek. A nemzetközi kezdeményezés itthoni népszerűsítése mellett az alapítvány kampánya azt is hangsúlyozza, hogy a séfek milyen fontos szerepet játszanak a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításában, amely az idei világnap témája is.
Ebben az évben különösen fontos, hogy immunrendszert támogató, stresszcsökkentő ételeket fogyasszunk, de lényeges szempont az is, hogy ne csak magunkat, hanem a Földet is egészségesen tartsuk. A Gasztrohősök több éve segítenek a vendéglátóhelyeknek, hogy a fenntarthatóbb, környezetbarát működésben inkább lehetőséget, mint nehézséget lássanak. 
„Szerettük volna megünnepelni a fenntarthatóan tevékenykedő séfeket. A világnap idei témája jól illeszkedik a törekvéseinkhez, azért dolgozunk ugyanis, hogy a fenntartható étkezést népszerűsítsük a jövő generációja és a Földünk jövőjének érdekében” – mondta Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs munkatársa.
A nemzetközi Chef’s Manifesto, magyarul Séfek Kiáltványa 8 pontban foglalja össze, hogy mit lehet tenni a fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítéséért. „Azokat az elveket összegzi amelyek mentén mi is próbálunk dolgozni. Remek dolognak tartom, hogy ennek az üzenetnek van egy kohéziós ereje is, és olyan emberek találkoznak, és tudnak együtt dolgozni, akik hasonlóan látják a világot” – mondta Farkas Richárd, a Pajta séfje, aki elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez. 
Az öt étterem és egy gasztroblogger közreműködésével készült Séfek Kiáltványa Receptgyűjteményt itt lehet letölteni, további információ pedig az alapítvány közösségi oldalain található.

9,2 millió forintért kelt el Ferenc József kalapja

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.20. 10:32

Fotó: AFP/Leemage
Az osztrák császár orrcsiptetője 7,4 millió, Erzsébet császárné teáskészlete pedig 14,7 millió forintot ért meg a licitálóknak.
A becsült ár többszöröséért, 25 300 euróért (9,2 millió forint) kelt el Ferenc József osztrák császár, magyar király kalapja egy hétfői bécsi árverésen. A Dorotheum aukciósház közlése szerint hosszabb licitharc után egy online ajánlattevőé lett a híres fejfedő, amelynek leütési árát mindössze 3-6 ezer euróra becsülték előzetesen.  
Fennmaradt több fénykép is az uralkodóról a kemény kalappal, amelyet civil öltözethez viselt. A császár orrcsiptetőjéért 20 300 euróért (7,4 millió forint) fizettek az aukción, amelyen az uralkodó és családtagjainak 311 személyes tárgyát bocsátották áruba, a tételek nagy része elkelt. Ferenc József egy írószeréért 9600 eurót, egy pár selyemzoknijáért 1792 eurót fizettek.
A vártnál sokkal többet, 40 300 eurót (14,7 millió forint) ért meg egy licitálónak Erzsébet császárné teáskészlete, amelyet a Mayerhofer & Klinkosch udvari beszállító készíttetett személyesen Sisi számára. Egy Franz Schrotzbergnek tulajdonított festmény, amely rózsamintás csipkeruhában ábrázolja a császárnét, 35 300 euróért (12,9 millió forint) cserélt gazdát.
Nagy pénzeket fizettek a licitálók a királyi érdemrendekért: egy telefonos licitáló 300 ezer euróért (110 millió forint) vásárolt meg két, Habsburg-Lotaringiai Erzsébet Mária főhercegnőtől, „Erzsitől” származó érdemérmet. Miksa császár mexikói Sas-rendje 186 300 eurót ért meg egy vevőnek, felesége, Sarolta San Carlos-érdemkeresztjét 112 800 euróért ütötték le.

Naponta egymillió mikroműanyagot is lenyelhet egy kisgyerek a cumisüvegből

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.20. 09:00
Képünk illusztráció
Fotó: Sebastian Gollnow / dpa Picture / AFP
Minél melegebb a polipropilénből készült edényben lévő folyadék, annál nagyobb a kibocsátás.
Naponta mintegy egymillió mikroműanyagot nyelhet le egy egy év körüli kisgyermek a polipropilénből készült cumisüvegekből azok sterilizációja és a tápszer elkészítése következtében – mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport a Nature Food tudományos folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányban.
Az új kutatásból kiderült, hogy a tápszer elkészítése során a műanyag cumisüvegek óriási mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki. A szakemberek szerint szoros kapcsolat van a melegítés és a mikroműanyag-kibocsátás között: minél melegebb a folyadék (a benne lévő tápszer vagy a sterilizálásához használt víz) annál nagyobb a mikroműanyag-kibocsátás.
A kutatók megvizsgálták a cumisüvegek mikroműanyag-kibocsátását a tápszer elkészítésekor a nemzetközi szervezetek ajánlásait követve. Megbecsülték, hogy egy 12 hónapos kisgyermek mennyi mikroműanyagot nyelhet le 48 országban és térségben. Kimutatták, hogy a polipropilén cumisüvegek mintegy 16 millió mikroműanyag és több trillió kisebb nanoműanyag részecskét bocsáthatnak ki literenként. A sterilizáció és a magas hőmérsékletű víz jelentősen növeli a mikroműanyag-kibocsátást: ha a vízhőmérséklet 25-ről 95 Celsius-fokra nő akkor kibocsátás 0,6 millióról 55 millió részecskére.
Más polipropilénből készült termékek, mint a vízforralók vagy az uzsonnás dobozok is hasonló mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki – hívták fel a figyelmet a kutatók. A polipropilén egy hőre lágyuló polimer, amelyet a vegyipar állít elő és széles körben használják. A polietilén és a PVC mellett a harmadik legelterjedtebb polimerizációs műanyag.
Az országonkénti és térségenkénti vizsgálat szerint a legnagyobb a mennyiségű mikroműanyagot Óceániában (2,1 millió), Észak-Amerikában (2,28 millió) és Európában (2,61 millió) nyelhetik le naponta a gyerekek.
Ezt a mennyiséget azonban jelentősen csökkenteni lehet a sterilizálás és a tápszer elkészítése eddigi módjának módosításával. A sterilizált cumisüveget legalább háromszor kell kiöblíteni felforralt és szobahőmérsékletűre lehűtött vízzel, amelyet nem műanyag (hanem üveg vagy rozsdamentes acél) melegítőben melegítenek fel. A tápszer elkészítéséhez sem műanyag edényt és melegítőt célszerű használni, és legalább 70 Celsius-fokos vizet kell használni. A kész ételt szobahőmérsékletűre kell lehűteni és átönteni egy jó minőségű műanyag cumisüvegbe. A kutatók javasolják, hogy a kész tápszert ne műanyag edényben és ne mikrohullámú sütőben melegítsük fel, és ne rázzuk erősen a tápszert a cumisüvegben.