Letölthető az a fenntartható receptgyűjtemény, amelyet a Felelős Gasztrohős Alapítvány a séfek világnapja alkalmából készített. Ezt 2004 óta október 20-án tartják azzal a céllal, hogy megismertesse és megszerettesse a főzés tudományát és megmutassa a világnak, milyen fontos tevékenységet végeznek a séfek. A nemzetközi kezdeményezés itthoni népszerűsítése mellett az alapítvány kampánya azt is hangsúlyozza, hogy a séfek milyen fontos szerepet játszanak a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításában, amely az idei világnap témája is.
Ebben az évben különösen fontos, hogy immunrendszert támogató, stresszcsökkentő ételeket fogyasszunk, de lényeges szempont az is, hogy ne csak magunkat, hanem a Földet is egészségesen tartsuk. A Gasztrohősök több éve segítenek a vendéglátóhelyeknek, hogy a fenntarthatóbb, környezetbarát működésben inkább lehetőséget, mint nehézséget lássanak.
„Szerettük volna megünnepelni a fenntarthatóan tevékenykedő séfeket. A világnap idei témája jól illeszkedik a törekvéseinkhez, azért dolgozunk ugyanis, hogy a fenntartható étkezést népszerűsítsük a jövő generációja és a Földünk jövőjének érdekében” – mondta Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs munkatársa.
A nemzetközi Chef’s Manifesto, magyarul Séfek Kiáltványa 8 pontban foglalja össze, hogy mit lehet tenni a fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítéséért. „Azokat az elveket összegzi amelyek mentén mi is próbálunk dolgozni. Remek dolognak tartom, hogy ennek az üzenetnek van egy kohéziós ereje is, és olyan emberek találkoznak, és tudnak együtt dolgozni, akik hasonlóan látják a világot” – mondta Farkas Richárd, a Pajta séfje, aki elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez.
Az öt étterem és egy gasztroblogger közreműködésével készült Séfek Kiáltványa Receptgyűjteményt itt lehet letölteni, további információ pedig az alapítvány közösségi oldalain található.