Előfizetés

Itt a kormányrendelet: kötelező lesz a maszkviselés a szabadtéri gyűlésen és sportrendezvényen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.22. 21:35

Fotó: GARO/Phanie / AFP
A rendelkezés pénteken lép hatályba.
A kormány erről szóló rendelete csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben. E szerint:

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles

  • a sportolók, az edzők, a mérkőzésvezető, a versenybíró és ezek segítői kivételével a sportrendezvény résztvevője a sportrendezvény helyszínén,
  • a gyülekezési jogról szóló törvény szerinti szabadtéren megtartott gyűlésen részt vevők, ide nem értve a gyűlésfelszólalóját a felszólalás időtartamára,
orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Azt a személyt, aki a maszkot

  • a sportrendezvény szervezője felszólítására sem viseli, a sportrendezvény szervezője köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a sportrendezvény helyszínét elhagyja;
  • a gyűlés szervezője felszólítására sem viseli, a gyűlés szervezője köteles a gyűlés helyszínének elhagyására felhívni;
A sportrendezvény szervezője, valamint a gyűlés szervezője köteles gondoskodni a szabályok betartásáról.   
A rendelkezés pénteken lép hatályba.

Kövér László: A nemzeti hűség a magyar politikában az az akarat, amely révén helyreállítható a történelmi ország területi egysége

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.22. 20:06
Kövér László Cégénydányádon, leleplezés előtt
Fotó: Balázs Attila / MTI/MTVA
A házelnök Tisza István szoboravatásán – mai párhuzammal – a sajtót tette felelőssé az államférfi tragédiájáért, és hurkot oldana nemzetünk nyakán.
A nemzeti hűség államférfijának nevezte gróf Tisza Istvánt a Magyar Országgyűlés elnöke csütörtökön Cégénydányádon, ahol a polgármesteri hivatal udvarán felavatták az egykori miniszterelnök szobrát. Kövér László kijelentette:
„A nemzeti hűség a magyar politikában azt a vágyat, akaratot és küzdelmet jelenti, amely révén helyreállítható a történelmi ország területi egysége, a magyar állam önrendelkezési képessége és a szülőföldjén élő magyarság nemzeti szabadsága és összetartozása.”

A házelnök szerint Tisza István kortársai közül mindenkinél mélyebben átérezte azon évszázados magyar létparancsot, hogy az állam és a nemzet Mohács után egymástól szétvált határait minden áron helyre kell állítani, és Magyarországot egyben kell tartani. A fideszes politikus az 1918. október 31-én az egyébként vértelen őszirózsás forradalom napján otthonában agyonlőtt államférfi tragikus sorsa mögött a sajtót és az újságírókat vélte felfedezni: 
„Tisza miniszterelnökként és házelnökként olyan korban vállalta a legnagyobb felelősséget, amikor Európában az istentagadó és nemzetromboló internacionalizmus szelleme végleg kiszabadult a palackból, amikor a korszak leghatékonyabb közvélemény-formáló eszköze, a nyomtatott sajtó a rombolás politikai ágensei és haszonélvezői kezébe került.”

Tisza István emléke. A sajtó a hibás?
Fotó: Balázs Attila
Kövér László szerint Tisza István ellen elképesztő rágalomhadjáratot folytattak a korabeli magyarországi és európai sajtóban. Mielőtt fizikailag megölték volna, ellenségei megpróbálták a korabeli médiában erkölcsi értelemben meglincselni, majd halálában is meggyalázni – folytatta. Szerinte Európában a szabadság jelszava alatt ma is egyre erőszakosabb kísérletek történnek a gondolkodás és a szólás szabadságának korlátozására.  
„Ma Európa minden nemzete hasonló bomlasztó szellemi ostrom alatt áll, mint a huszadik század elején. A díszletek változnak, a lényeg ugyanaz: keresztényellenesség, nemzetellenesség és a méltósággal élhető emberi életet veszélyeztető politikai, gazdasági és társadalmi folyamatok érzékelhetők szerte Európában”

– festette fel vízióját.

Kövér László szerint akárcsak Tisza István idejében, ma is „gondolkodás szabadságát” kell megvédeni. Végül meglehetősen homályosan kötél említése nélkül „történelmi hurkot” emlegetett, amelyet Tiszának egykor nem sikerült szétvágnia, de mint mondta: 
„nekünk, mai magyaroknak kell egy hosszúnak ígérkező küzdelemben végleg leoldanunk a nemzet nyakáról. Ezt tettük békésen és demokratikusan 1990-ben, 1998-ban, 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is az országgyűlési választásokon, és ez lesz a tét 2022-ben is”.

Sára Botond lakat alatt őrzi a budapesti járványügyi adatokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.22. 19:12
Sára Botond fővárosi kormánymegbízott
Fotó: Facebook/Sára Botond
A kormánymegbízott elutasítja a polgármesteri kérelmeket, arra hivatkozva, hogy most nincs veszélyhelyzet.
Hiába dönt rekordokat minden létező statisztikában országszerte a koronavírus-járvány, Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetője szerint csak veszélyhelyzetben lehet kiadni a védekezést segítő adatokat a fővárosi kerületeknek – írja a 24.hu. Ez akkor derült ki, amikor az ellenzéki vezetésű XV. kerületi önkormányzat október 13-án segítséget kért a kormányhivatal népegészségügyi osztályától. Németh Angéla DK-s polgármester levélben fordult Kalmár Patrícia kerületi tisztifőorvoshoz, hogy a pandémiás helyzet megfelelő kezeléséhez adják ki az adatokat.
Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere
Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Németh Angéla napi vagy heti rendszerességgel kért volna tájékoztatást az igazolt fertőzöttek, az érintett kontaktszemélyek és a kórházban kezelt megbetegedettek számáról. Azonban a tisztifőorvos helyett a kormánymegbízott, Józsefváros korábbi fideszes polgármestere válaszolt.  Sára Botond  hétfői levelében azt írta, hogy a márciusban kiadott vészhelyzetet szabályozó kormányrendelet csak a június 30-i tartott veszélyhelyzet idejére tette lehetővé, hogy önkormányzatok számára történő adattovábbítást. A hivatalvezető a kormányzati tájékoztatási oldalt, a koronavirus.gov.hu-t ajánlotta a kerületi vezető figyelmébe.