Előfizetés

Távoznia kell a cseh egészségügyi miniszternek, mert szabályszegésen kapták

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.23. 14:58

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Roman Prymula szeptember 21-től vezette a tárcát.
Távozik tisztségéből Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter, miután a sajtó rajtakapta, hogy szerda éjjel egy vendéglőben találkozott Jaroslav Faltynekkel, a kormányzó ANO mozgalom képviselőházi frakciójának vezetőjével. Az érvényben lévő, a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló kormányrendelet szerint a vendéglőknek zárva kell tartaniuk. A találkozóról készült fotókat a Blesk című bulvárlap pénteki kiadásában hozta nyilvánosságra. Prymula ráadásul arcmaszkot sem viselt, amikor kijött a vendéglőből és beszállt szolgálati autójába. Jan Hamácek belügyminiszter, a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, valamint az ellenzéki pártok vezetői azonnal követelni kezdték Prymula távozását az egészségügyi miniszteri tisztségéből. Prymula párton kívüli politikus, de tisztségébe az ANO jelölte. Hamácek szerint Prymula a kormányrendelet megszegésével hiteltelenné vált, és nem maradhat posztján. Andrej Babis kormányfö szintén felszólította Prymulát: mondjon le, mert máskülönben ő hívja vissza tisztségéből. A kormányfő szerint Prymula a találkozóval súlyos hibát vétett.  
– Ha az emberektől azt kérjük, hogy tartsák be a szabályokat, (...) akkor nekünk kell jó példával elöl járnunk. Ilyen hibát nem lehet megbocsátani

– jelentette ki Babis.

– A miniszter viselkedése (...) sokkoló, katasztrofális és megbocsáthatatlan – szögezte le Babis. A miniszterelnök délután találkozik Milos Zeman államfővel, hogy megvitassa vele a kialakult helyzetet. Babis reméli, hogy Prymula utódját rövidesen sikerült megtalálni, és ő már részt tud venni a hétfői kormányülésen. Roman Prymula szeptember 21-től töltötte be az egészségügyi miniszter tisztségét, miután elődje, Adam Vojtech lemondott. Vojtech visszatérését a tárca élére Babis kizárta. Az új korlátozások, amelyek egyelőre novemberig vannak érvényben, a lakosság szabad mozgását is korlátozzák. Kivételt képez ez alól a munkahelyre való eljutás, a szükséges bevásárlás és az egészségügyi központok felkeresése. Az alapszükségleti termékeket árusító boltokon kívül bezárták az összes üzletet és szolgáltatást.  A napi igazolt esetek száma egyébként októberben Csehországban sokkal magasabb, mint a jóval nagyobb lélekszámú szomszédos Németországban. Szeptember végéhez hasonlítva a halálesetek száma megduplázódott, a kórházban kezelteké pedig megháromszorozódott. Hasonló módon emelkedik a súlyos esetek száma is. 

Vesztegzár alá került két magyar település Erdélyben

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.23. 13:40

Fotó: Kiss Gábor / MTI
A néphagyományairól híres Szék és Tordaszentlászló településeket érinti a koronavírus gyors terjedése miatt bevezetett korlátozás.
A belügyinisztériumi válságstáb erre vonatkozó határozatát Kolozs megye prefektusa közölte pénteken. A két település bejárataihoz máris rendőri ellenőrzőposztokat állítottak fel. A rendőrök egyelőre csak figyelmeztetik a fertőzésveszélyre a településre érkezőket.  
A vesztegzár előírásai szerint tilos előadásokat, filmvetítéseket, magánjellegű rendezvényeket tartani, be kell zárni a vendéglőket, kocsmákat, panziókat.

A vallási ceremóniák csak szabad téren és legfeljebb húsz személy részvételével tarthatók meg. A településeken már eddig is csak online oktatás folyt az iskolákban, és az utcákon is védőmaszkot kellett viselni. A korlátozások nem érintik az áruforgalmat, az átutazóforgalomnak viszont nem szabad megállni a településeken. Szék és Tordaszentlászló lakói csak indokolt esetben hagyhatják el a települést. Megengedett a kilépés és visszatérés, ha más településen van a munkahelyük, a diákok pedig más településen tanulnak, és ezt a munkáltatójuk vagy az iskolájuk igazolja. Mezőgazdasági munkára vagy terményeiket eladni, időseket, betegeket gondozni, halaszthatatlan orvosi ellátásra vagy családtagjaik temetésére is elmehetnek a két falu lakói, ez esetben azonban írásos nyilatkozatot kell bemutatniuk a falu határában posztoló rendőröknek. 
Sallai János, Szék polgármestere az MTI-nek elmondta: a 2459 lakosú, 95,8 százalékban magyarok által lakott községben hivatalosan huszonöt fertőzött van, de további öt esetről tudnak.

A polgármester megjegyezte: nem tudják, hogyan jutott be a fertőzés a faluba, de szerinte ez összefügghet a székiek életmódjával. A falu asszonyai közül ugyanis sokan járnak takarítani, főzni kolozsvári családokhoz, a férfiak közül sokan alkalmi építőmunkások szerte a világban. A polgármester hozzátette: gazdaságilag is érinti a községet a fertőzés, mert sokan a "szürke zónában" dolgoznak, nem tudnak munkahelyi igazolást felmutatni, hogy elhagyhassák a települést. 
Tordaszentlászló polgármestere, Asztalos István korábban azt közölte közösségi oldalán, hogy egy október elején tartott keresztelő résztvevői közül fertőződtek meg többen.

Az első eseteket azonban csak több mint tíz nappal később diagnosztizálták, így közben terjedhetett a kór. A számok láttán a református istentiszteletet már vasárnap is a világhálón keresztül tartották meg. Az 1071 lakosú, 90 százalékban magyarok által lakott Tordaszentlászlón 23 fertőzöttről tudnak, a községhez tartozó Magyarlétán, Magyarfenesen és Hasadáton további öt, négy és egy esetet jegyeztek. A karantént csak a községközpontra rendelték el.
Asztalos István az MTI-nek elmondta: a Tordaszentlászlón vendéglőket, panziókat, üzleteket működtető vállalkozókat és a bejegyzett munkahellyel nem rendelkező munkásokat érintik anyagilag is a korlátozások. Hozzátette: jelentős a falun áthaladó forgalom, amely az üzletek, vendéglők klienseinek nagy hányadát is adta. Szék és Tordaszentlászló a két első magyar többségű erdélyi település, amely a koronavírus-járvány miatt vesztegzár alá kerül.

Vidnyánszky is részt vesz a brüsszeli vitában

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.10.23. 12:58
Vidnyánszky Attila
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Az Európai Parlamentnek sikerül egy asztalhoz ültetnie a szemben álló feleket.
Mint a Népszava elsőként beszámolt róla, az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága október 27-ikén délelőtt vitát tart a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen kialakult helyzetről. Az eszmecserére meghívták az intézmény új és régi vezetőségének egy-egy tagját, valamint a kormány és a hallgatói önkormányzat képviselőit, akik valamennyien elfogadták az invitálást. Információink szerint a szakbizottsági ülésen fel fog szólalni Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumának elnöke, György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Upor László, az egyetem egykori tanára és utolsó rektora, valamint Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat elnökhelyettese. A meghívottak videokapcsolaton keresztül csatlakoznak a tanácskozáshoz, mivel a járvány kirobbanása óta vendégek csak rendkívüli esetekben kereshetik fel személyesen az EP-t. Parlamenti forrásaink hangsúlyozták: a szervezők fontosnak tartják, hogy a tanácskozáson mindkét fél képviselői elmondhassák a véleményüket. Az egyórásra tervezett vitában először a meghívottak kapnak szót, majd az EP politikai csoportjainak a képviselői. Az SZFE körüli fejlemények napirendre tűzését Romeo Franz német zöldpárti EP-képviselő kezdeményezte a kulturális bizottság szeptember végi ülésén.