választás;Pálinkás József;pártalapítás;

Üzenet a Fidesz-árváknak Pálinkás József pártja?

A Méltányosság Politikaelemző Műhely elemzője szerint Pálinkásnak kétségtelenül van tekintélye a jobboldali értelmiség előtt, de az sem zárható ki, hogy az ÚVNP végül Bokros Lajos egykori, csak egy szűk rétegek megszólítani képes pártja, a MoMa sorsára jut.

Új pártot alapít Új Világ Néppárt (ÚVNP) néven és szeretne indulni az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztását célzó jövő évi előválasztáson – jelentette be egy hete a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Orbán Viktor egykori minisztere, Pálinkás József. De mi szükség van egy újabb pártra, amikor a közvélemény-kutatások szerint a kormányváltást akaró aktív szavazók az ellenzéki szervezetek teljeskörű összefogását sürgetik?

Megnéztük az elmúlt időszak pártreferencia-kutatásait, hogy van-e létjogosultsága egy, a kiábrándult jobbközép szavazókat megcélzó pártnak. Az adatok azt mutatják, hogy Fidesz 2010 óta egyre inkább kihúzódik jobbra olyan választókat veszítve, akik az ellenzéki pártokat továbbra sem szívlelik, azaz a bizonytalanok vagy a nem szavazók táborát gyarapítják. Závecz Tibor, a Závecz Research (ZR) igazgatója szerint 2014 óta a Fidesz nagyjából a támogatói 20 százalékát veszítette el. A csalódott fideszesek 5 százaléka a Jobbikhoz, egy százalékuk más ellenzéki párthoz vándorolt, ám jelentős többségük, 250-300 ezer választópolgár politikai értelemben „hontalan”. A tipikus ex-fideszes középkorú, városban él, érettségizett vagy diplomás, jelentős részük nő.

Erre alapozna az új párt is. „Pálinkás József személye erős üzenet a szabadelvű konzervatív választóknak, akik már befogott orral szavaznak – ha szavaznak még egyáltalán – a Fideszre, mert nem látnak más lehetőséget” – mondta a Népszavának Ábrahám Júlia. A párt alelnöke lapunknak kiemelte: markánsan szeretnék politikájuk részévé tenni a nők aktivizálását a közéletben. Kulcskérdés, hogy az ÚVNP üzenetei eljutnak-e egyáltalán a „Fidesz-árvákhoz”, és képes-e aktivizálni őket egy nulláról induló, hálózat nélküli párt. A Závecz Research mérései szerint csak a pártnélküliek egynegyedének van részvételi szándéka, holott a felük elégedetlen a kabinet munkájával. A Publicus Intézet kutatásai pedig azt mutatják: olyankor csökkent a bizonytalanok tábora, amikor a magasan lévő ingerküszöböt átütő nagy ügyek (internetadó, rabszolgatörvény) voltak a fókuszban.

Mivel a Fidesz más választói csoportokból – az alacsonyabb iskolázottságúak, illetve a radikális jobboldaliak körében, a kisebb településeken – részben pótolni tudta vesztességeit, ráadásul a ZR friss, csütörtöki mérése szerint szavazói jóval aktívabbak, mint az ellenzéki pártok támogatói, kiélezett versenyben – amikor 50-60 ezer vokson múlik egy mandátum sorsa – az az oldal győzhet, amelyik képes mozgósítani a bizonytalanokat. Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Műhely elemzője szerint Pálinkásnak kétségtelenül van tekintélye a jobboldali értelmiség előtt, de az sem zárható ki, hogy az ÚVNP végül Bokros Lajos egykori, csak egy szűk rétegek megszólítani képes pártja, a MoMa sorsára jut.