Előfizetés

Több mint háromezer új fertőzöttet találtak Magyarországon, meghalt 35 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.25. 09:47

Fotó: KAROLY ARVAI / AFP
2449 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 221-en vannak lélegeztetőgépen.
3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 59 247 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 35 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1425 főre emelkedett, 16 242 -en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 41 580 fő – közölték vasárnap a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 28 százaléka, az elhunytak 37 százaléka és a gyógyultak 29 százaléka budapesti. 2449 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 221-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 27 883-an vannak, a mintavételek száma 980 373. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (16 958) és Pest megyében (7350) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (3667), Borsod-Abaúj-Zemplén (3632), Szabolcs-Szatmár-Bereg (2941), Hajdú-Bihar (2879) és Csongrád-Csanád megye (2657). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (609).   
Ismét kiemelték, hogy a járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, ami miatt számítani kell a fertőzöttek számának további növekedésére. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség – tették hozzá. Felhívták a figyelmet arra, hogy a kormány csütörtökön közzétett rendelete alapján kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. A sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűlésen maszkot kell viselniük a résztvevőknek. A sportrendezvényeken nem kell maszkot viselniük a sportolóknak, az edzőknek, a mérkőzésvezetőnek, a versenybírónak és a segítőinek. A gyűlésen felszólaló maszk nélkül mondhatja el felszólalását. Azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására. Emellett továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. Hozzátették, hogy az őszi szünet alatt az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítást végeznek. Azt kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse a háziorvosát. „Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket” – tették hozzá.

Meghaladta a 42 és fél milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

Világszerte már 42 613 522 ember fertőződött meg koronavírussal a hivatalos nyilvántartások szerint, a járvány halálos áldozatainak száma 1 149 781, a gyógyultaké pedig 28 762 725 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 42 148 875 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 143 495, a gyógyultaké pedig 28 484 306 volt. A fertőzés 189 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Mutatjuk az ötös lottó eheti nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.24. 19:39

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 43. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 1 (egy) 12 (tizenkettő) 54 (ötvennégy) 55 (ötvenöt) 67 (hatvanhét) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 25 darab, nyereményük egyenként 2 120 500 forint; 3 találatos szelvény 2 818 darab, nyereményük egyenként 20 260 forint; 2 találatos szelvény 89 709 darab, nyereményük egyenként 1 660 forint. Joker: 661256 

Óraátállítás - Ezekre a változásokra készüljön a tömegközlekedésben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.24. 19:36
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A BKK, a MÁV és a Volán is tájékoztatási, jegyvásárlási nehézségekre, járatváltozásokra hívja fel a figyelmet.
A legtöbb éjszakai járata hajnalban 2 és 3 óra között a nyári és a téli időszámítás szerint is elindul, más járatok menetrendjét pedig a BKK egyedileg szabályozta – tette közzé honlapján a fővárosi társaság.  Emlékeztettek, hogy 2020. október 24-ről 25-re, szombatról vasárnapra virradó éjszaka 3 óráról 2 órára kell visszaállítani az órákat, ezzel életbe lép a téli időszámítás. Kiemelték: 
„Vasárnap kora hajnalban a FUTÁR kijelzők nem működnek majd, az utazástervező alkalmazásban pedig duplán jelenhetnek meg a járatok, ezért az éjszaka utazóknak érdemes figyelmesen elolvasni, mely járatindulásokat érint egyedileg az óraállítás.”

Hajnalban a BKK FUTÁR-kijelzőtáblái nem működnek majd
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az óraállítás miatt vasárnap kora hajnalban a közterületi FUTÁR kijelzők nem működnek majd. A FUTÁR-mobilalkalmazásban pedig duplán jelenhetnek meg azok a járatok, amelyek épp az átállás időszakában indulnának, ezért ebben a rövid időszakban érdemes figyelni az adott jármű pozícióját is.   A Mávinform a hajnali óraigazítással kapcsolatban azt közölte:
„a MÁV jegyértékesítő és e-Ticket rendszerén október 25-én 2:45 -től 3:30-ig (téli időszámítás szerint) nem lehet majd jegyet váltani. A jegyértékesítés rövid ideig szünetel a pénztárakban, a vonatok fedélzetén, a MÁV applikációban és az e-Ticket internetes jegyértékesítésben is.”

Amint arról a Népszava beszámolt, a vasúti közlekedésben az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, a menetrendet azonban emiatt nem kellett módosítani.  A Volánbusz honlapján pedig csupán két, Érd és Budapest Kelenföld pályaudvar között 2 óra és 3 óra között induló járat módosulását tüntették fel.