Előfizetés

Újra százezrek tüntettek Lukasenka ellen és néztek farkasszemet a karhatalommal

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.25. 16:50

Fotó: STRINGER / AFP or licensors
Nem hagy alább a megmozdulások ereje.
A masszív karhatalmi jelenlét ellenére ismét tömegek követelték Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását a fehérorosz fővárosban vasárnap, az ellenzék vezetője által Lukasenkának adott ultimátum lejártának napján.

Több mint százezren vonultak Minszk utcáira - közölte helyszíni tudósításában az ellenzéki Sztrana dlja Zsiznyi (Élhető országért) televíziós csatorna. Értesülésük szerint a hatóságok több újságírót is őrizetbe vettek a tüntetésen.
A fehérorosz biztonsági erők a TASZSZ orosz hírügynökség szerint gyakorlatilag lezárták a belvárost, miután az ellenzék tiltakozó akciót hirdetett Szvjatlana Cihanouszkaja korábbi ellenzéki elnökjelölt nemzeti ultimátumának keretében. A hatóságok emellett lezárták a belvárosi metróállomásokat is, hogy akadályozzák a tiltakozók gyülekezését és mozgását. "Különleges nap a mai" - hangoztatta a Litvániába menekült Cihanouszkaja élő adásban. Az ellenzéki vezető korábban ugyanis ultimátumot adott Lukasenkának, országos sztrájkkal fenyegetve meg az elnököt, amennyiben október 25-ig nem jelenti be lemondását, nem vet véget a tüntetőkkel szembeni rendőrségi erőszaknak és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait. 
Cihanouszkaja ezért felszólított mindenkit, hogy hétfőtől vegyen részt az országos sztrájkban, és maradjon otthon. "Az út nem lesz egyszerű", a Lukasenka elleni harchoz erőre és kitartásra van szükség.   Lukasenka fejében teljes a zűrzavar és elveszítette kapcsolatát a valósággal - vélekedett korábban a Népszavának nyilatkozva Sz. Bíró Zoltán történész. A szakértő szerint ezért lehetséges, hogy egyszerre akar keménykedni és látszólagos engedményeket tenni a diktátor. 

Magyarul köszönte meg Von der Leyen a Csehországba küldött 150 lélegeztetőgépet

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.25. 13:50

Fotó: YVES HERMAN / AFP
Üdvözli a szolidaritást.
Mint a Népszava is beszámolt róla, Csehországban rohamosan terjed a koronavírus, ezért Andrej Babis bejelentette a szükségállapot meghosszabbítását. Aki egyúttal felszólított mindenkit az övintézkedések betartására mert "a kórházi ápolásra szorulók növekvő számát nem mi találtuk ki". A magyar kormány is Prága segítségére sietett és 150 lélegeztetőgépet küld a cseheknek. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Menczer Tamás vasárnap azt mondta, Prága segítséget kért az Európai Unió és a NATO tagállamaitól az egyre gyorsabban terjedő koronavírus-járvány leküzdésére, amire a magyar kormány a lehető leggyorsabban megtette felajánlását.
A kormány lépését magyarul is megköszönte az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen a Twitteren Andrej Babis cseh kormányfő köszönetnyilvánítása alá kommentelt, az angol mellett magyar nyelven. Mint írta, üdvözli a tagállamok közötti szolidaritást, mint amit most Magyarország mutat Csehország felé.
Csehországban szombaton 12 472 új fertőzöttet azonosítottak, ami hétvégi rekordnak számít, s több mint háromezerrel meghaladja a múlt szombati adatot. A járványban eddig elhunytak száma 2077-re emelkedett. A kórházakban 5314 személyt kezelnek, közülük 772 beteg állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

Bérgyilkos ölte meg az első orosz Forma 1-es pilóta apját

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.25. 13:05

Fotó: FLORENT GOODEN / AFP / DPPI
Alekszandr Petrov vállalkozóval, a viborgi járási képviselőtestület tagjával a házához tartozó fürdő nyitott területén végeztek.
Bérgyilkos orvlövész végzett szombaton Alekszandr Petrov vállalkozóval, a viborgi járási képviselőtestület tagjával, Vitalij Petrov első orosz Forma 1-es pilóta apjával. A 61 éves férfival a házához tartozó fürdő nyitott területén végeztek, a Viborg környéki Velikoje községben (Leningrád megye). A gyilkos a birtok melletti folyó túlpartjáról lőtte le a vállalkozót. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vasárnap közölte, hogy
bérgyilkosság címen indított vizsgálatot, amelynek menetét Alekszandr Basztrikin, az SZK elnöke személyes ellenőrzése alá vonta.

A versenyzőből versenybíróvá vált Vitalij Petrov helyét a F1 vasárnapi algarvei futamán a portugál Bruno Correia veszi át. Petrov bíró nemrég azzal keltett feltűnést, hogy egy interjúban bírálta azokat a versenyzőket, akik a rasszizmus ellen tiltakozva letérdelnek a futamok előtt. Mint mondta, Oroszországban csak a templomban és leánykéréskor szoktak letérdelni.