Előfizetés

Nem adják fel az SZFE sztrájkoló dolgozói: fellebbeznek, és a kormányhoz fordulnak (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.26. 16:40
Az SZFE sztrájkoló dolgozói és hallgatói tartottak sajtótájékoztatót, 2020. október 26-án
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Modellváltás helyett régi önállóságát kéri vissza a Színművészeti polgársága.
Rövid, de annál sűrűbb sajtótájékoztatót tartott hétfőn délután a Színház és Filmművészeti Egyetem közössége, tíz perc alatt hat oktató, hallgató és diákönkormányzati képviselő üzent a kormánynak, a Fővárosi Törvényszéknek és a szerintük őket fenyegetni próbáló kuratóriumnak. 
Az üzenet lényege pedig az volt, hogy az SZFE ellenszélben is kitart. Bejelentették, hogy megfellebbezik a törvényszék nem jogerős, az egyetemi sztrájkot jogszerűtlennek kimondó ítéletét,

mivel szerintük a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium nem csak az egyetemi szenátus tagjaitól vont meg jogokat, de az egyetemi polgárságtól is: a dolgozók, hallgatók a szenátuson keresztül tudják képviselni érdekeiket, munkavállalóként befolyásolni saját munkavégzésük körülményeit – ráadásul, a szenátusnak kell gyakorolnia az egyetem alaptörvényben biztosított jogait is. Azt is hangsúlyozták, hogy az SZFE polgársága ezentúl nem a szerintük a tárgyalásoktól egyhangúan elzárkózó kuratóriummal, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) tárgyalna az egyetem jövőjéről – az intézmény alapítói jogai ugyanis 2020 januárjáig a Palkovics László vezette minisztériumnál vannak. 
Igényüket egy minden eddiginél erősebb követeléssel indokolták: az SZFE október 15-én jelentette be, hogy teljes modellváltás eltörlését szeretné elérni, alapítványi fenntartásból visszatérne az állami keretek közé – a kérdésben ugyanakkor nem dönthet a fenntartó, ebben a kormány az illetékes.

A szenátus felé kinevezett Szarka Gábor kancellárról azt mondták, fenyegetésekkel szeretné beszüntetni a sztrájkot; például a bérek elvonását ígérte, munkajogi szempontból minden alap nélkül, és minden áron próbálta megszerezni a sztrájkban résztvevők névsorát. 
Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke (középen)
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A sajtótájékoztató egyetlen, bemutatkozó felszólalója Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke volt, aki szintén azt szorgalmazta, hogy a kormány kezdjen közvetlen tárgyalásokat az SZFE sztrájkolóival, hallgatóival, és ebben elmondása szerint a HÖOK is segítséget nyújtana.
A felszólalók elutasították a Magyar Rektori Konferencia (MRK) október 21-közleményét, melyben az MRK arról írt, hogy háromoldalú tárgyalásokat kezdeményeztek az SZFE helyzetének rendezéséről a kuratórium, az akadémiai és hallgatói oldal között, és hogy a hallgatók is egyetértettek volna a kuratórium kibővítésével. Az SZFE szerint ők nem tárgyaltak háromoldalú egyeztetésről, és nem értettek egyet a rektori konferencia képviselőivel sem a modellváltás szükségességében. Ehelyett visszakövetelik egyetemük alaptörvényben is rögzített autonómiáját – hangoztatták a sajtótájékoztatón. A nyilatkozók egyike végül megköszönte az október 23-i rendezvényen résztvevők jelenlétét, és a rendőrök munkáját is, amellyel biztosították és legitimmé tették a sokak által kritizált demonstrációt.

Freund Tamás: Palkovics miniszter úr és az Akadémia kapcsolata már csak ilyen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.26. 13:32

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A Magyar Tudományos Akadémia új elnöke szerint mivel az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjével alapvető kérdésekben nem értenek egyet, kérdéses a gyors javulás.
Fel voltam készülve mindenre. Körülbelül az történik velem, amire számítottam – nyilatkozta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hivatalba lépése első 100 napja után a Válasz online-nak.  Freund Tamás szerint jól haladnak elnöki programja megvalósításával, nem kaptak negatív visszajelzést se kormányoldalról, se az ellenzéktől. Mondta ezt annak ellenére, hogy máig nem valósult meg az Orbán Viktor miniszterelnökkel tervezett találkozója, illetve Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője az OTKA-vitában visszautasította a munkaebéd-meghívást.
– Palkovics miniszter úr és az Akadémia kapcsolata már csak ilyen. 2018 óta több kísérlet volt, hogy javuljon ez a helyzet, de úgy tűnik, néhány alapvető dologban nem értünk egyet, így az is kérdéses, egyáltalán lehetséges-e bárminemű gyors javulás. Én mindenesetre megtettem a gesztust felé

– állapította meg.

Elmondása szerint lassan minden miniszterrel sikerült leülnie négyszemközti beszélgetésre, ahol biztosította az egyes tárcákat az MTA együttműködési szándékáról. 
– Ez nem valamiféle elvtelen szolgálatot jelent, hanem azt, hogy az Akadémia hajlandó támogatni egyes politikai döntések optimalizálását

– magyarázta.

Eszerint a tudományt érintő döntések előtt kikérik az MTA véleményét. Erre már ígéretet kapott a tárcáktól, kivéve Palkovics Lászlóéktól.
Az interjúban szóba került, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum Budapestről Debrecenbe költöztetése ellen tudósok százai tiltakoztak, a kormány mégsem hátrál.
– Ebben a konkrét esetben én is felemeltem a hangom, és az MTA egésze is nyilatkozott, de úgy tűnik, hogy valami tudománytól messze eső dolog van a háttérben. Hogy pontosan micsoda, nem világos. A jelek szerint az ingatlanokról, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedéséről szólhat a történet

– mondta, hozzátéve, hogy a költözéssel hihetetlen érzékek mehetnek veszendőbe, de ha volna politikai akarat, létrejöhetne egy optimális megoldás.

Az OTKA-vitáról elmondta, amelyben egy pályamunkát soroltak át utolsóról az első helyre, hogy ott politikai beavatkozás történt.
– Még akkor is, ha a minisztérium tudományos teljesítménymérési módszerre hivatkozik: a scientometriára. Ez valóban képet ad arról, hogy az illető tudós eddig mit produkált. De ez önmagában kevés: meg kell nézni, megvalósítható-e a terve, hoz-e jelentős új eredményt, milyen az illető kutatóhelyi környezete. A lényeg, hogy a minisztérium sok faktort figyelembe vevő bírálati folyamatot egyszerűsített le egytényezősre. De akkor miért nem eresztjük szélnek a döntőbizottságokat? Egy számsort adminisztrátorok is össze tudnak állítani

– állapította meg.

Freund Tamás úgy véli, hogy az alapkutatások támogatási rendszerét kellene visszatenni az MTA alá. Ha ez megtörténne, szerinte mindenfajta politikai beleszólás lehetősége ki lenne zárva. Megjegyezte, hogy belátható közelségben van, hogy az OTKA és a Lendület is visszakerüljön az Akadémia alá. Elnöki programjában célként határozta meg az MTA kutatóhálózatának visszacsatolását, amelyet lépésenként képzel el. Maróth Miklóssal, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökével együttműködőnek nevezte kapcsolatukat, de úgy fogalmazott, hogy a kutatóintézetek visszacsatolása nem Maróth Miklóson, és nem is az Akadémián múlik.

Alacsony frekvenciájú rezgéskeltők

Retkes Attila írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2020.10.26. 07:37

Fotó: THE FUSION
Low Frequency Oscillator címmel rögzítette új lemezét a legfiatalabb jazzgeneráció kimagasló csapata, a Nagy Emma Quintet. Lemezbemutató kedden, az Opus Jazz Clubban.
„Éles kontrasztok, disszonancia és álomszerűség, öröm és spleen, improvizáció és sokszínűség, kortárs életérzés és groteszk, nyers fogalmazásmód. Ennyi ellentét egy organikusan alakuló zenéről árulkodik, amelyben kidolgozott formák és spontán pillanatok váltják egymást” – írta egy kritikus Nagy Emma énekes kvintettjének új albumáról. A lemezen a formáció névadója mellett Cseh Péter gitározik, Tálas Áron zongorázik, Dénes Ábel bőgőzik és Klausz Ádám dobol; a keddi élő bemutató vendégszólistája a szaxofonos Mester Dániel. Gitáros és dobos kollégáját Emma együtt hallotta először játszani, s rögtön feltűnt, hogy nemcsak virtuóz hangszeresek, hanem kreatív, gondolkodó zenészek – ezért is hívta meg őket a kvintettbe. A nagybőgős (Ábel) zeneszerzőként is fontos szerepet tölt be a 2018-ban alakult együttesben. Tálas Áron zongorista jelenleg Bázelben dolgozik, ezért az Opus Jazz Clubban tartandó koncertre Oláh Krisztiánt (a Liszt-díjas Oláh Kálmán nagyobbik fiát) kérték fel, akivel ez lesz az első közös projektjük. Vendégük, a Modern Art Orchestrában megismert Mester Dani – aki nemcsak szaxofonozik, hanem néhány számban klarinétozik is – évekig Hollandiában élt, egy ideje visszaköltözött, s újra keresi a helyét a hazai jazzszcénában. „Nem mondanám, hogy bárkit is kiválasztottam; így visszagondolva olyan, mintha csak találkoztunk volna és működött, szóval folytattuk” – mesélte Emma. Az alakulás évében a kvintett egy négy számból álló EP-korongot jelentetett meg, ami még nem kapott túl nagy visszhangot. Szárnypróbálgatás volt ez, vagy már teljes értékű anyag? – kérdeztem Emmától, aki szerint „valahol a kettő között. Érződik rajta, hogy talán egy kicsit naivan álltunk hozzá, de minden hangot elfogadunk, amit játszunk, örülünk neki és valahogy jó lett az egész.” 2019 februárjában megnyerték a Müpában rendezett Jazz Showcase tehetségkutatót (ld. keretes írásunkat), majd hamarosan megjelent a Set to Face című első teljes lemezük. Ez már közvetlen szakmai előzménye annak, ahol most tart a kvintett, bár stilárisan meglehetősen eltérő. „Mindannyian éreztük az első teljes lemez felelősségét, sokat próbáltunk, fontosnak tartottuk, hogy kiérlelt produkció legyen” – mondta az énekesnő. A Showcase-győzelem utáni egy évben „menedzsment nélkül is működött a koncertezés, voltak sűrű időszakok. Ezt inkább másoknak köszönhetjük, mi nem szerveztük túl magunkat. A mostani helyzet viszont nehéz – főleg, ha még sokáig tart. Tisztán zenei szempontból ugyanakkor rengeteg minden történt velünk a karantén időszakában is, hiszen ekkor születtek a most megjelent második lemez kompozíciói” – mesélte Nagy Emma. Kortárs jazzlemezük többször is kilép a műfajban megszokott téma-szóló-téma formai keretből. Fontosnak tartják, hogy mindenkinek szerepel saját száma az albumon. A Low Frequency Oscillator elsősorban a szerzeményekről szól; nem mondható, hogy az ének dominálna a hangszeres szólamokkal szemben. A járvány miatt most nagyon nehéz tervezni, de a kvintett bekerült egy spanyol jazzverseny döntőjébe, amit jövő nyárra halasztottak, s erre már most is érdemes készülni. Ha van koncertlehetőség, örömmel játszanak, és a versenyhez kapcsolódva egy rövid, önálló stúdióanyagot szeretnének rögzíteni.    Infó Nagy Emma Quintet: Low Frequency Oscillator Lemezbemutató koncert: október 27. (kedd) 20:00, Opus Jazz Club

Ugródeszka – a budapesti Jazz Showcase

Eddig 13 alkalommal rendezték meg Közép-Európa legjelentősebb jazz-tehetségbörzéjét, a Müpa Jazz Showcase versenyt. Előzetes válogatás nyomán kilenc fiatal zenekar ad 50 perces koncertet, s teljesítményüket neves szakemberekből álló nemzetközi zsűri véleményezi. A legjobbak később visszatérhetnek a Müpa színpadaira. A 2020-as zsűriben a Columbia Egyetem Jazztanulmányok tanszékének professzora, Krin Gabbard is részt vett; a testület elnöke a Kosuth-díjas Borbély Mihály volt.