MTA;Magyar Tudományos Akadémia;Palkovics László;Freund Tamás;

2020-10-26 13:32:42

Freund Tamás: Palkovics miniszter úr és az Akadémia kapcsolata már csak ilyen

A Magyar Tudományos Akadémia új elnöke szerint mivel az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjével alapvető kérdésekben nem értenek egyet, kérdéses a gyors javulás.

Fel voltam készülve mindenre. Körülbelül az történik velem, amire számítottam – nyilatkozta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hivatalba lépése első 100 napja után a Válasz online-nak

Freund Tamás szerint jól haladnak elnöki programja megvalósításával, nem kaptak negatív visszajelzést se kormányoldalról, se az ellenzéktől. Mondta ezt annak ellenére, hogy máig nem valósult meg az Orbán Viktor miniszterelnökkel tervezett találkozója, illetve Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője az OTKA-vitában visszautasította a munkaebéd-meghívást.

Elmondása szerint lassan minden miniszterrel sikerült leülnie négyszemközti beszélgetésre, ahol biztosította az egyes tárcákat az MTA együttműködési szándékáról. 

Eszerint a tudományt érintő döntések előtt kikérik az MTA véleményét. Erre már ígéretet kapott a tárcáktól, kivéve Palkovics Lászlóéktól.

Az interjúban szóba került, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum Budapestről Debrecenbe költöztetése ellen tudósok százai tiltakoztak, a kormány mégsem hátrál.

Az OTKA-vitáról elmondta, amelyben egy pályamunkát soroltak át utolsóról az első helyre, hogy ott politikai beavatkozás történt.

Freund Tamás úgy véli, hogy az alapkutatások támogatási rendszerét kellene visszatenni az MTA alá. Ha ez megtörténne, szerinte mindenfajta politikai beleszólás lehetősége ki lenne zárva. Megjegyezte, hogy belátható közelségben van, hogy az OTKA és a Lendület is visszakerüljön az Akadémia alá.

Elnöki programjában célként határozta meg az MTA kutatóhálózatának visszacsatolását, amelyet lépésenként képzel el. Maróth Miklóssal, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökével együttműködőnek nevezte kapcsolatukat, de úgy fogalmazott, hogy a kutatóintézetek visszacsatolása nem Maróth Miklóson, és nem is az Akadémián múlik.