Előfizetés

Bekérették a kijevi magyar nagykövetet Szijjártó Péter Facebook-bejegyzése miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.26. 18:48
Szijjártó Péter külügyminiszter
Fotó: Borsos Mátyás / KKM
Az ukrán külügy nem vette jó néven, hogy Szijjártó kárpátaljai jelöltek támogatására buzdított.
Bekérették az ukrán külügyminisztériumba hétfőn Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki, miután előző nap az ukrán tárca a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással vádolta meg Budapestet a vasárnapi helyhatósági választások kapcsán – írja az MTI.
A nagykövet bekéretéséről az ukrán külügyminisztérium sajtóosztálya tájékoztatta a Jevropejszka Pravda hírportált. Az ukrán külügyminisztérium még vasárnap este kiadott közleményében vádolta meg a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással Budapestet, és emiatt „kemény reakciót” helyezett kilátásba.
A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a választás napján, október 25-én  a közösségi oldalán írt bejegyzésében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat – nem mellesleg, azt is bejelentette, hogy azok a kárpátaljaiak, akik Magyarországon tartózkodnak, hazamehetnek szavazni, és visszatéréskor mentesülnek a karantén-kötelezettség alól.
Mindezt aznap közölte, amikor Ukrajnában egy nap alatt éppen 5426 új fertőzöttet találtak, a magyar adat (3149) több mint másfélszeresét.

Az ukrán külügyminisztérium közölte: nem pusztán csalódottak a magyar miniszter kijelentései miatt, hanem úgy vélik, hogy az aláássa a magyar-ukrán tárgyalásokat. „Ezzel Budapest megerősítette, hogy közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe, és alattomos csapást mért Ukrajna arra irányuló következetes erőfeszítéseire, hogy konstruktív megoldást találjon az ukrán-magyar kapcsolatokban fennálló problémákra” – hangsúlyozta a kijevi minisztérium. 

Szijjártó szerint ez nonszensz

Szijjártó Péter hétfőn este szintén Facebook-oldalán gratulált a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megválasztott jelöltjeinek, és jó hírnek nevezte azt is, hogy Babják Zoltán meg tudta őrizni polgármesteri tisztségét. A bekéretésről szóló ukrán közleményre nem reagált, később azonban a közmédiának nyilatkozva nonszensznek nevezte Íjgyártó István bekéretését.

A rendőrség vizsgálhatja ki Rákay Philipék lakáscseréjét

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.26. 18:23
Rákay Philip a kötcsei pikniken, 2019. szeptember 7-én
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az ügyben nehéz lenne olyan részletet találni, ami nem furcsa, a Rákayékat a Várba juttató józsevárosi lakás két hónap alatt háromszor cserélt gazdát.
Feljelentésként értékelte, és a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK) továbbította Polt Péter legfőbb ügyész azt a levelet, amiben Sebián-Petrovszki László, a DK képviselője tett fel kérdéseket Rákay Philip budavári ingatlanügyletéről.
A politikus felidézte a 24.hu cikkét, melyből kiderült, milyen körülmények között jutott önkormányzati lakáshoz Rákay Philip és családja a budai Várban. A Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese és felesége egy tavalyi lakáscsere útján jutott hozzá egy 60 négyzetméteres, kétszobás ingatlanhoz a Bécsi kapu téren egy olyan műemlék épületben, amit néhány éve 70 millió forintból újított fel az I. kerületi önkormányzat. A lakásért költségelvű lakbért, havonta 39 ezer forintot fizetnek, és örökbérleti jogot élveznek.
A kerületi önkormányzattól kikért szerződésekből azonban kiderült, hogy Rákayék a vári lakásért cserébe egy 24 négyzetméteres, földszinti, egyszobás lakást adtak a VIII. kerületi Kálvária téren. Amiről Rákay Philip korábban úgy nyilatkozott, hogy a józsefvárosi lakást a várbéli ingatlan bérlője választotta ki, a csere értelmében pedig a józsefvárosi lakás a budavári korábbi bérlőre szállt.  
A cserealapként felkínált Kálvária téri ingatlan értéke egyértelműen töredéke a Bécsi kapu térinek – és nem ez az egyetlen furcsa részlet. A földhivatali dokumentumok alapján ugyanis Rákay Philip felesége 2018 novemberében vásárolta meg a józsefvárosi lakást, majd 9 nappal később csereszerződést kötött a Bécsi kapu téri ingatlan bérlőjével. A Kálvária téri lakást azonban nem sokáig tartotta meg az új birtokosa sem, aki a tulajdonjog bejegyzése után 13 nappal eladta a szóban forgó józsefvárosi ingatlant, méghozzá éppen annak a személynek, akitől nem sokkal korábban Rákayék megvették azt. 
Tehát így kevesebb mint két hónap alatt háromszor cserélt gazdát a Kálvária téri lakás, majd újra annak eredeti tulajdonosához került.

Sebián-Petrovszki felidézte, többen is színlelt szerződések, fiktív ügyletek révén juthattak bérleményhez a Budai Várban; felidézte Bayer Zsolt esetét, akinek családja két önkormányzati lakást is szerzett a várövezetben, ugyanazzal a módszerrel. Mindkét esetben papíron, színlelten bonyolították le a cserét, és rövid időn belül vissza vásárolták a cserealapként felkínált ingatlanjukat; azt pedig maga Bayer Zsolt sem tagadta, hogy a várbeli ingatlanokra pályázók úgymond törvénytelenségre kényszerülnek – írta a politikus. A DK képviselője szerint a színlelt szerződéses lakásszerzések esetében felmerül a csalás gyanúja, az ügyletben résztvevő hivatalos személyek pedig hűtlen kezeléssel, hivatali visszaéléssel gyanúsíthatóak – Polt Péter legfőbb ügyészt pedig arról kérdezte, hogy ügyészség vizsgálta a vázolt eseteket, és igen, a vizsgálat milyen eredménnyel járt. Polt válaszában jelezte: a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályához továbbította a levelet, az ő dolguk ugyanis annak megítélése, hogy a leírtak felvetik-e a bűncselekmény gyanúját, és kell-e emiatt nyomozást elrendelni.

Az ország egyik részén naposabb, máshol szürkébb időt hoz a kedd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.26. 17:09
Viharfelhők Salgótarján közelében 2020. június 14-én
Fotó: Komka Péter / MTI
Négy megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd miatt.
Az északkeleti országrészben naposabb, a Nyugat-Dunántúlon felhősebb időnk lesz kedden. Az esernyőre inkább csak az Alpokalján és a Kisalföld egy részén lesz szükség, és a hőmérséklet is ott maradhat el a kellemes tartománytól – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A fővárosra és Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt.
Az előrejelzés szerint a párásság megszűnése után az ország túlnyomó részén gyengén felhős, napos időre számíthatunk, de nyugaton megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és ott délután elszórtan gyenge eső, zápor valószínű. Mérsékelt marad a délies áramlás, de az Alpokalja térségében északnyugatira fordul a szél, néhol meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 15 és 21 fok között alakul, de északnyugaton pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő.