Előfizetés

Megölte anyját és nevelőapját, majd hívta a rendőröket egy férfi Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.26. 20:48

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A férfi a családirtás után egy fél napot várt, aztán feljelentette magát.
Egy férfi telefonált a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenységi-irányítási Központjába 2020. október 26-án 17 óra 30 perckor, hogy hajnalban megölte az édesanyját és annak élettársát. A rendőrök a XVIII. kerületi lakásban a bejelentésnek megfelelően megtalálták a két holttestet; a 68 éves nő és a 64 éves férfi halálát idegenkezűség okozta. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható 40 éves P. Sándort a helyszínen elfogták a rendőrök, elszámoltatása folyamatban van – írja a police.hu.

Hatan haltak meg szén-monoxid-mérgezésben és lakástűzben a hosszú hétvégén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.26. 17:47
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A katasztrófavédelem mindegyik haláleset kapcsán vizsgálatot indított, hogy feltárják azok körülményeit.
Hatan haltak meg a hosszú hétvégén szén-monoxid-mérgezésben és lakástűzben – közölte hétfőn a katasztrófavédelem.  A közlemény szerint péntek este a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron egy családi házból négy ember került kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt. Szintén péntek este Nyíregyházán egy családi házban keletkezett tűz, feltételezhetően a kályhából kipattanó parázs miatt. Az esethez riasztott tűzoltók oltás közben egy holttestet találtak. Vasárnap kora reggel a Baranya megyei Dencsházán egy családi ház melléképülete égett. A tűzoltók az égő épületből egy embert kivittek, azonban már nem lehetett rajta segíteni. Vasárnap délben Dunakeszin egy ikerház egyik lakása és melléképülete égett. A tűzoltók az épület bejáratánál egy embert találtak, aki belehalt sérüléseibe. Szintén vasárnap Zalaszentmihályon három ember halt meg egy horgászkunyhóban. A kis épületben egy kályhával fűtöttek, ezért nem kizárt, hogy szén-monoxid-mérgezés okozta a három ember halálát. A katasztrófavédelem mindegyik haláleset kapcsán vizsgálatot indított, hogy feltárják azok körülményeit. A katasztrófavédelem kiemelte:
idén már 659 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 251 ember szenvedett valamilyen mértékű mérgezést és 7 emberen pedig már nem lehetett segíteni.

Megelőzhető a mérgező szén-monoxid kialakulása

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha a nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz működés közben nem kap elég levegőt. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Néhány egyszerű lépéssel megelőzhető a mérgező szén-monoxid kialakulása: · Évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel a fűtőeszközünket! · Nem elég néha kiszellőztetni, a nyílászárókba résszellőzőt kell szereltetni. · Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével! · Szerezzünk be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt! 

Hangsúlyozták, hogy
idén eddig már 5371 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ezek miatt 438-an sérültek meg és 74 ember halt meg.

A legtöbben nem a lángok okozta hő miatt vesztik életüket, hanem füstmérgezést szenvedtek. A halálesetek megelőzhetőek lennének egy füstérzékelő használatával. Egy jó minőségű füstérzékelő már a tűz keletkezésekor jelez, amikor még sérülés nélkül ki lehet menekülni. Füstérzékelővel a kár is sokkal kisebb, hiszen hamarabb lehet riasztani a tűzoltókat, akik több értéket tudnak megmenteni.

Lövések dördültek, gránát is robbant egy embercsempész üldözése közben Vitnyéden

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.26. 17:11
Rendőrségi zárás a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyédnél, ahol öngyilkos lett egy felfegyverkezett embercsempész 2020. október 26-án
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
A szállító menekülni próbált, végül maga ellen fordította fegyverét.
Tragikus véget ért egy embercsempész után folytatott rendőrségi hajsza hétfőn délután a Győr-Sopron-Moson megyei Vitnyéden, az esetről a police.hu számolt be. A rendőrök a Nemzeti Nyomozó Iroda információi alapján állították meg a magyar rendszámú, Ausztria felé tartó autót, amiben – mint később kiderült – öt illegális migráns is ült. A rendőrök láttán a sofőr, kezében lőfegyverrel és kézigránáttal pattant ki az autóból, majd menekülni kezdett.
A rendőrök biztonságos távolságból követték, és megállásra szólították fel; mivel nem engedelmeskedett, ezért figyelmeztető lövést adtak le. Ekkor a férfi maga ellen fordította a fegyverét, és felrobbant a nála lévő kézigránát is. Az eset körülményeit a Központi Nyomozó Főügyészség Győri Regionális Nyomozó Ügyészsége a helyszínen vizsgálja – írta a rendőrség honlapja. 
Az öt átutazó közül három szintén elmenekült, őket jelenleg is keresik. Két külföldit előállítottak, és mivel nem tudták igazolni jogszerű tartózkodásukat, személyazonosságukat, visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Rendőrök keresőkutyával a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyédnél, ahol öngyilkos lett egy felfegyverkezett embercsempész 2020. október 26-án
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Az öngyilkosság nem lehet megoldás vagy kiút! Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!