Előfizetés

Magas rangú magyar tisztségviselőknek tiltotta meg a beutazást Szijjártó üzenete után Ukrajna

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.26. 22:23
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter ey közös sajtótájékoztatón, 2020. június 25-én
Fotó: Szerhij Dolzsenko / MTI
Szijjártó azt is nonszensznek tartotta, hogy bekérették a kijevi magyar nagykövetet. Az ukrán kormány viszont nem elégedett meg ennyivel.
Nonszensznek nevezte a kijevi magyar nagykövetet hétfői bekéretését az ukrán külügyminisztériumba a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a közmédiának azt mondta, „nem túl barátságos hangnemben és nem a barátkozás szándékával” kérették be az ukránok Íjgyártó Istvánt. Azt kérték számon, miért buzdították a magyarokat választási részvételre, miért buzdították őket arra, hogy támogassák a magyar jelölteket – tette hozzá. Ha Ukrajna komolyan gondolja, hogy az Európai Unióval szorosabb együttműködésre törekszik és az európai integráció útjára kíván lépni, „akkor az ilyen bekéretéseket végre el kellene felejteniük” – fejtegette a miniszter. Szijjártó Péter a vasárnapi választási eredményeket kommentálva azt mondta: gratulál a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség választási sikereihez.

Diplomáciai vihart kavart a Facebook-poszt

Az ukrán külügyminisztérium vasárnap este közleményében bírálta a magyar diplomáciát amiatt, hogy a magyar fél szerintük közvetlenül beavatkozik az ukrán helyhatósági választásba, és emiatt „kemény reakciót” helyezett kilátásba. A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter vasárnap közösségi oldalán bíztatta a kárpátaljai magyarokat arra, hogy szavazzanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikusaira és Babják Zoltán beregszászi polgármester-jelöltre. 

Kitiltották Gulyás egyik államtitkárát

Az ígért keménység nem is maradt el: Ukrajna hétfőn megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását a helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott „agitáció” miatt. Erről Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tájékoztatta  az Interfax-Ukrajina hírügynökséget. Duleba szerint az egyik tisztségviselő a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség államtitkára, akit név szerint nem említett, a másikról pedig nem árult el semmit. Hozzátette ugyanakkor, hogy más olyan magyar állampolgárok beutazási tilalmát is kezdeményezték, akik aktívan „beavatkoztak” Ukrajna belügyeibe a választás idején. 

A magyar politikának üzentek a döntéssel

Dimitro Duleba úgy látja, nem lehet a helyzetet különbözőképpen értelmezni: Szijjártó választások alatti, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget támogató posztja konkrét beavatkozás volt Ukrajna belügyeibe. „Nem lehet mindent csak a kollégám, Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésére redukálni. Ez általában a magyar politikáról szól. A mi álláspontunk nagyon egyszerű, tegnap értékeltük ezeket a cselekedeteket” – szögezte le a miniszter.

November 7-től pótlóbuszok járnak a 3-as metró középső szakaszán

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.26. 22:15

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Nagyvárad tér és Lehel tér között nem járnak majd a szerelvények.
November 7-én kezdődik a 3-as metró középső szakaszának felújítása, a Nagyvárad tér és Lehel tér között metrópótló buszokkal lehet majd utazni – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-t. Azt írták, a Lehel tér és a Nagyvárad tér közötti szakasz lezárása idején a 3-as metró hétköznap és hétvégén is Újpest-központ felől a Lehel térig, Kőbánya-Kispest felől pedig a Nagyvárad térig jár majd. A kimaradó szakaszon metrópótló busz közlekedik, „a megszokott módon a közúti kapacitások teljes kihasználásával”, csúcsidőben 45 másodpercenként. Hozzátették: a BKK a metró középső szakaszának felújítása idején is bővíti a lezárt szakaszt elkerülő, az északi és a déli metrópótlásnál már alkalmazott közösségi közlekedési járatok kínálatát, további alternatívaként a metrópótló buszok mellett. A belvárosba, belvárosban utazóknak javasolják a másik három metró, a 4-6-os villamos, a megszokottnál sűrűbben induló 2-es, illetve a Kiskörúton közlekedő 47-es és 49-es villamos használatát. A Nagyvárad térről a 2M jelzésű új villamosjárattal is közvetlenül elérhető a belváros, és már jövő hétfőtől több trolibusz meghosszabbított útvonalon közlekedik. Az Észak-Buda és Észak-Pest felől érkező, a várost átszelő utasokat a BKK az 1-es villamosjárat bővítésével, az új, Óbuda és a Népliget között közlekedő 1M járat indításával segíti. Az északi városrészek és a belváros között a BKK – a Lehel térig közlekedő metró igénybevétele mellett – az északi metrószakasz felújításakor már megismert alternatív útvonalak igénybevételét ajánlja. Újpest felől a megszokottnál gyakrabban induló 20E gyorsjáratot, Rákospalota és Újpalota felől az 5-ös és 7E buszt, Óbuda felől a budai fonódó villamoshálózatot, az 1-es villamost, illetve a H5-ös HÉV-et, Angyalföld felől pedig a 105-ös buszt. A déli városrészek felől érkezőket segíti, hogy a most átadott déli metrószakasz felújítása idején bevezetett új járatokat a BKK fenntartja. A metrópótlás forgalmi rendjéről térképes felületen, lakótérségekre és városrészekre bontva tájékozódhatnak az utasok a bkk.hu/m3felujitas oldalon, az „Interaktív térkép” menüpont alatt. A közúton közlekedőknek novembertől a pótlóbuszok útvonalán, azaz a Váci út-Lőportár utca és az Üllői út-Könyves Kálmán körút csomópontok között, a Váci út-Nyugati tér-Bajcsy-Zsilinszky út-Deák Ferenc tér-Károly körút-Astoria-Múzeum körút-Kálvin tér-Üllői út nyomvonalon kell jelentősebb változásokra készülniük. A 3-as metró középső szakaszának felújítása a tervek szerint másfél évig tart.

Orvosi értelemben vett pszichopatának nevezte Semjén Zsolt Jakab Pétert, Hadházy Ákost és Tordai Bencét

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.26. 21:59
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A miniszterelnök-helyettes kormánybarát publicisták körében adott pszichológiai szakvéleményt. Gyurcsány Ferenc szerinte tehetséges őrült.
Az Országgyűlésben ma három pszichopata van: Jakab Péter, Hadházy Ákos és Tordai Bence, ők hárman orvosi értelemben véve is pszichopaták, következésképpen így is kell hozzájuk viszonyulni

– jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azon a Budavári Fórumon, amelyen Bayer Zsolt publicistával és Szarvas Szilveszterrel, a PestiTV és a PestiSrácok.hu hírigazgatójával beszélgetett. Semjén a Pesti Srácok tudósítása szerint azt fejtegette, hogy Jakabbal, Hadházyval és Tordaival szemben a türelem a kulcselem, mert ők mindig provokálnak, mint ahogy az ellenzék is, a provokációval pedig az a céljuk, hogy legyen egy olyan kép, amikor velük szemben erőszakot lehet dokumentálni – tette hozzá Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes Gyurcsány Ferencről azt mondta, a DK pártelnöke őrült, de tehetséges ember, ugyanakkor veszélyes. „Veszélyes, mert Gyurcsány amorális, nála a jó és a rossz nem létezik, csak az, mi a hasznos és mi nem” – fejtette ki a véleményét Semjén Zsolt, aki a magyar ellenzéki politizálás hátterére is rávilágított.
A fórumon Dobrev Kláráról is szót ejtettek. Semjén szerint Dobrev Klára érzéketlen a magyar nemzet iránt, neki és férjének a nemzeti szuverenitás semmit nem jelent. „Dobrevék mindig valamilyen unióban akarták feloldani a magyarságot: Szovjetunó, vagy most az Európai Unió. Mindegy milyen unió, csak ne magyar. Zsigeri érzet azért, hogy ne legyen magyar nemzet, zsigerileg utálják a magyar szuverenitást. A Momentum esetében is hasonló a helyzet. Ne felejtsük el, Cseh Katalin azt bírta mondani, hogy a felvidéki magyarok legyenek jó szlovákok. Ilyet még Benes sem mert volna kijelenteni, ez nemzettagadás” – húzta alá Semjén Zsolt. A genderkérdésről szólva a miniszterelnök-helyettes tényként közölte: az, hogy ki férfi és ki nő, az a születés pillanatában eldől, a nemet a kromoszóma eldönti.  „A gender tilalmát szigorúan a gyermekek védelmében akár az Alkotmányban is rögzíteni kell. Kövér László mondta a legjobb és legtökéletesebb  mondatot, miszerint én is férfi voltam egy női testbe zárva, de aztán megszült az anyám” – ismertette Semjén. A miniszterelnök-helyettes a jelek szerint félreérthette a gender jelentését, az ugyanis nem a nemek felcserélésének szinonimája, hanem a társadalmi nemé: vagyis a szerepre és viselkedési formára utal, amit egy közösség elvár férfi és női tagjaitól.

„Ha Semjén ilyeneket mond, valamit jól csinálok”

Semjén Zsolt szavairól megkérdeztük Hadházy Ákost is, aki természetesen nem értett egyet saját minősítésével, ám vannak ötletei, hogy többek között miért őt nevezte pszichopatának a KDNP-s politikus. – Szerintem két ok miatt sem kedvel engem: én hoztam nyilvánosságra, hogy Semjén svédországi háziszarvas-vadászatát az a vállalkozó fizette, akinek kiadócége bruttó 31 millió forintért, a kormányzati Eötvös-program keretében adott ki egy nyúltartási tankönyvet. A kötet valójában egy amerikai kiadvány szinte szó szerinti fordítása volt. Másrészt, én nem akarok megfelelni annak a kormányzati elvárásnak, hogy a Parlamentben kizárólag decens módon lehet viselkedni. Aki megfelel ennek, az az ő játékszabályaik szerint játszik – fejtegette a Népszavának  Hadházy Ákos. Hozzátette: „ha Semjén ilyeneket mond rólam, azt jelenti, hogy valamit jól csinálok”. Arról pedig jogászokkal egyeztet majd, hogy a pszichopatázás miatt perelni fog-e majd.