Előfizetés

Lukasenka szerint a tiltakozó hallgatókat ki kell zárni az egyetemekről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 13:45
Belarus Students Protest
Fotó: Alexey Maishev /
A diktátor szerint Fehéroroszországnak terrorista fenyegetésekkel kezd szembesülni.
Már tartanak a fehérorosz ellenzék által meghirdetett sztrájkok, amelyeknek célja, hogy lemondása kényszerítsék az országot évtizedek által irányító Alekszandr Lukasenkát. Aki a jelek szerint elbagatellizálná a munkabeszüntetéseket. A tut.by nevű hírportál szerint a hatodik Belorusz Népgyűlés előkészítésével foglalkozó ülésén arról beszélt, csak kevesen vannak azok a dolgozók, akik nem vették fel a munkát. Egyúttal szorgalmazta, hogy azokat az egyetemi hallgatókat - akik törvénysértést követtek el - ki kell zárni. Ugyanezt a módszert tartja követendőnek az „egyetemeken undorítóan viselkedő” tanárokkal kapcsolatban. Bár itt hozzátette, szerinte ezek a csoportok csak kislétszámúak.  A tüntetéshullámmal kapcsolatban úgy vélekedett, nem sok utcai demonstráció lesz már hátra, mert a "következő szakasz már a radikalizálódás." Egyúttal sürgette a szülőket, távolítsák el gyerekeiket az utcáról. 
Lukasenka jelezte, hogy a tüntetők már több alkalommal is átlépték az ún. vörös vonalat, amikor már intézkednie kell a hatóságoknak.

"Hogyan lehetne másképp értékelni azt, hogy bemásznak a vasútvonalakra és blokkolják a biztosítóberendezéseket??!!" (A diktátor ezzel azokra az értesülésekre utalt, amelyek szerint több szabotázsakció is történt az ország vasúthálózatán. Közlések szerint ismeretlenek olyan rövidzárlatokat idéztek elő, amelyek blokkolják az ún. sínáramköröket, így az automatika azt jelzi, foglalt az adott vágány, miközben nincs is ott vonat - A szerk.) Lukasenka szerint ezek az akciók súlyos balesetekhez, katasztrófához és sok ember halálához vezethetnek. "Ezek a terrorizmus jeleit mutató szervezett bűnözői csoportok cselekedetei, amelynek fenyegetésével most kezdünk szembesülni." - fogalmazott.   
A portál emlékeztetett, az ország titkosszolgálata (a KGB) azt közölte, a tüntetők cselekedeteit "az ország helyzetének destabilizálására és az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására" irányuló terrorista cselekményként fogják kezelni.

Korábban a Népszavának Sz. Bíró Zoltán a Népszavának azt mondta, Lukasenka teljesen elveszítette kapcsolatát a valósággal, félreérti helyzetét, és olyan történetekkel áll elő, amiknek vajmi kevés köze van a valósághoz.

Borat dumájával reklámozza magát Kazahsztán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 12:10

Fotó: Four by Two / Everyman Pictures / AFP
Az ország turisztikai testülete a filmben elhangzó "very nice", kifejezést használja legújabb reklámkampányában.
Utóbbi szófordulatot egy Borat nevű filmszereplő, egy kitalált kazah újságíró mondja, akit a brit komikus Sacha Baron Chen alakít. Nem mindig voltak ilyen toleránsak azonban vele szemben a kazah hatóságok. A film 2006-os megjelenésekor még perrel fenyegették meg a készítőket, az országban betiltották a filmet és a DVD-n való megjelenést. Ráadásul a weboldal elérését is blokkolták. Akkor úgy érezték, hogy Kazahsztánt rasszista, szexista és primitív országként ábrázolja a humorista.  Mára azonban belátták, Borat figurája tökéletes marketingeszköz - főleg, hogy megjelent a második rész is.  
A kazah turisztikai testület több reklámfilmet tett közzé, amelyben kiemelik az ország szépségét és kultúráját. A videókban jelmondatként többször is elhangzik az a kifejezés, amelyet a filmekben Borat használ országára: very nice, azaz nagyon szép.

"Kazahsztán természeti adottságai nagyon szépek, ételei nagyon kellemesek. Az emberek pedig - Borat ellenkező poénjai ellenére - a világ legszebbjei közé tartoznak" - idézi a BBC Kairat Sadvakassovot, a kazah turisztikai testület elnökhelyettesét. Az alkotás amúgy fellendítette a kazah idegenforgalmat. Évekkel a film megjelenése után a kormány köszönetet nyilvánított a brit komikusnak. 2012-ben az akkori külügyminiszter, Jerzhan Kazykhanov elmondta, hogy "hálás" Boratnak, amiért segített a turisták figyelmét felhívni az országra és tízszer annyi vízumot igényeltek az országba való beutazáshoz, mint a film megjelenése előtt.  A közösségi médiában egyértelműen pozitív visszhangja van a kampánynak. A Borat 2-nek amúgy vegyes a fogadtatása Kazahsztánban. A tréler megjelenése után 100 ezernél is többen írtak alá egy olyan petíciót, amelyben a film eltörlését követelik. "
Teljesen meggyalázzák Kazahsztánt és a kazah nemzet méltóságát" - áll a petícióban. Mások a közösségi médiában "hülye amerikai komédiának" nevezték.

Sacha Baron Cohen amúgy a filmben valóban nem kímél senkit és semmit. Többször dicsekedett el, hogy nemi erőszakot és vérfertőzést követett el. De poénkodott azon, hogy a legtisztább prostituáltjai vannak az egykori szovjet nemzetnek a világon. Érdekesség, de maga az alkotást egy percig sem forgatták az országban. Az első rész elején és végén ugyan feltűnik egy falu, amely ugyan a történet szerint Kazahsztánban van, de az ott játszódó jeleneteket valójában Romániában, egy Bukarest közeli településen vették fel. Itt is felháborodást váltott ki az alkotás, mivel a falu lakóinak azt mondták, egy dokumentumfilmet forgatnak, ehelyett elmaradott emberekként és bűnözőként ábrázolták őket. Pár napja a Népszava is írt egy kritikát a Borat 2-ről, amelyet ide kattintva olvashat el.

Szijjártó: Ukrajna lemondott arról, hogy Magyarország támogassa európai integrációs törekvéseit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 10:02

Fotó: Dominique Hommel / MTI/EP
Ennek ellenére a magyar kormány a jószomszédi viszonyra törekszik.
Kedden épp Algériába indult a külgazdasági és külügyminiszter, de előtte még a felszállás előtt megosztott pár gondolatot a kiéleződő magyar-ukrán konfliktusról is. Mint a Népszava is beszámolt Szijjártó Péter vasárnap közösségi oldalán biztatta a kárpátaljai magyarokat arra, hogy szavazzanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikusaira és Babják Zoltán beregszászi polgármester-jelöltre. Erre válaszul Ukrajna kitiltott két magas rangú magyar tisztségviselőt. Az ukránok ugyanis úgy gondolják, a magyar fél ezzel beleavatkozott az ukrán belpolitikába. Emellett a kijevi magyar nagykövetet is bekérették.   
Szijjártó Péter szerint barátságtalan az ukránok válasza, közlésmódja pedig kulturálatlan.

A tárcavezető nem érti pontosan, mire is gondolt ukrán kollégája, amikor beavatkozásról beszél. "Nem tudom hogy arra gondolt-e, hogy néhány héttel az ukrajnai önkormányzati választások előtt ő és a kárpátaljai megyei kormányzó személyesen vette át Kárpátalján azt az ötven lélegeztetőgépet, amelyet nekik adományoztunk és amelyek alapvető fontosságúak voltak a kárpátaljai kórházak fenntartása és a koronavírusos betegek ellátásának érdekében. Vagy arra gondolt-e magyar kormányzati beavatkozásként, hogy gyakorlatilag mi vagyunk az egyetlenek akik megengedjük az ukrán állampolgároknak a tranzitálást de Nyugat-Európa irányába" - sorolta.  
Értékelése szerint az ukránok lemondtak arról hogy Magyarország támogassa az európai, illetve euroatlanti integrációs törekvéseiket.

Szijjártó Péter ugyanakkor hangsúlyozta, a magyar fél továbbra is készen áll a jószomszédi viszonyra és a párbeszéde, ám sajnos az elmúlt hetek és hónapok történései azt mutatják, ez a szándék egyoldalú.