Előfizetés

A PSZ szerint újabb tanár halt meg koronavírusban, cáfol a család

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 14:17

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az érdekképviselet szeretné látni, mit tesz a dolgozók védelme érdekében a kabinet.
„A Pedagógusok Szakszervezete követeli: a kormány azonnal hozza nyilvánosságra, mit tesz a krónikus beteg tanárok, oktatásban dolgozók védelmében az őszi iskolai szünet után, a koronavírus-járvány egyre erősödő második hullámában.”

Az érdekképviselet egyúttal azt követeli a kormánytól, hozza nyilvánosságra, milyen fertőzöttségi-halálozási adatok után hajlandó végre bevezetni szigorításokat az oktatási intézményekben.  Mindezt azután közölték, hogy – keddi közleményük szerint – meghalt a negyedik, krónikus beteg pedagógus a koronavírus miatt. A hvg.hu úgy értesült, az érintett egy XIII. kerületi általános iskolában dolgozott. Amikor elkezdődött szeptemberben a tanév, ő is munkába állt. Az egyik osztálya még az őszi szünet előtt karanténba került egy covidos megbetegedés miatt.

Cáfol a család

Az érintett testvérének a hvg.hu-hoz eljutott állásfoglalása szerint a tanárnő „hosszan tartó súlyos betegségben halt meg, mely semmilyen összefüggésben nem állt a covid fertőzéssel. Az iskolában valóban volt korábban covid fertőzés.” A személyiségi jogokat tiszteletben tartva annyit közölt még, hogy nővére számára nem találták meg a megfelelő gyógykezelést, ezért hunyt el, ami a járvány nélkül is bekövetkezett volna, állapota ugyanis az utóbbi időben súlyosbodott. A család közlése után a portál ismét megkereste a Pedagógusok Szakszervezetét, amelynek elnöke, Szabó Zsuzsanna elmondta, az iskolából, egy közvetlen kollégától szóbeli tájékoztatást kaptak arról, hogy az érintett tanár koronavírusos volt, ez alapján adták ki a tájékoztatást. A PSZ elmondása szerint a tanárnőt és osztályát koronavírus-fertőzés miatt karanténba küldték. Elképzelhető, hogy ez alapján kapták azt a tájékoztatást, hogy a tanárnő is megfertőződött. Az elhunyt testvére a Pedagógusok Szakszerveztetétől helyreigazítást kért. 

A kormányzat a jelek szerint nem gondolkodik szigorításokban. Mint arról lapunk is beszámolt, a bő egyhetes őszi szünettől várja a kabinet, hogy „kisöprődik” a vírus. Az országos tisztifőorvos kérdésre sem közölte az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján, milyen esetszámok után várható ismét szigorítás.

Vidnyánszky a baloldal politikai kampánygyűlésének nevezte a pénteki tüntetést

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.10.27. 13:54

Fotó: DAINA LE LARDIC / Európai Parlament
A kuratórium elnöke állítja, politikai és nem szakmai vita zajlik az SZFE körül. Upor László és a hallgatói önkormányzat alelnöke szerint a kormány közvetlen beleszólást kapott az egyetem életébe.
Elbeszéltek egymás mellett a meghívottak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kialakult helyzetről rendezett európai parlamenti vitában. A kormány, illetve a kuratórium képviselője azt hangoztatta, hogy a modellváltás nem kevesebb, hanem több autonómiát biztosít a SZFE-nek, míg a túloldal kikényszerített és méltatlan átalakítást emlegetett, amely az intézményt megfosztja az önrendelkezésétől. Az eszmecseréhez hozzászóló baloldali és liberális képviselők osztották a tiltakozó tanárok és diákok álláspontját, egyedül az Európai Néppárt nevében szót kapott és a Fidesszel régóta szimpatizáló szlovén Milan Zver állt ki az Orbán-kormány mellett. Az EP Kulturális és Oktatási Bizottságában kedd délelőtt lezajlott bő egyórás videokonferencián György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Vidnyánszky Attila, az egyetem kuratóriumának az elnöke, Upor László, az intézmény utolsó rektora és Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat alelnöke kapott szót. Sabine Verheyen, a szaktestület német kereszténydemokrata elnöke a bevezetőben leszögezte: a parlament mindig is kiállt az oktatási függetlenségért és az akadémiai szabadságért. A vitában arra a kérdésre várnak választ, hogy sérülnek-e ezek az értékek Magyarországon a legfrissebb kormányzati döntések következtében. 
Első felszólalóként György László arról igyekezett meggyőzni a hallgatóságot, hogy az oktatási autonómiát az alkotmány garantálja, az egyetemek átalakítása pedig megerősíti az önrendelkezésüket. Ezzel nem is volt problémája hét másik magyarországi felsőoktatási intézménynek, konfliktus csak az SZFE-n alakult ki, hangsúlyozta. A politikus szerint a világ tíz legjobb filmművészeti egyeteme magánkézben van, nem is beszélve az Oscar-díjas művészek többségéről, akik mind ilyen iskolába jártak. Az államtitkár emlékeztette a résztvevőket, hogy a kormány a modellváltás előtt 13-szor ült tárgyalóasztalhoz az SZFE vezetőivel és diákságának a képviselőivel. Közölte azt is, hogy a reform több pénzt hozhat: az állam négyszeresére kívánja növelni az intézmény támogatását. Vidnyánszky Attila, az egyetem kuratóriumának elnöke fotókkal illusztrált beszédében azt próbálta bemutatni, hogy a diákok blokádja miatt milyen áldatlan állapotok uralkodnak az egyetemen “higiéniai és tűzbiztonsági” szempontból is. Megint azzal vádolta a tiltakozó diákokat és tanárokat, hogy baloldali mozgalmárok irányítják az akcióikat, tőlük kapnak kiképzést blokád emelésére, a pénteki tüntetést pedig a baloldali kampánynyitó nagygyűlésének nevezte. Szerinte az SZFE már legalább harminc éve bezárkózott, a tanári kar nagy része két-három színházból verbuválódik, ezért az átalakításnak az a célja, hogy gazdagabbá, színesebbé tegyék az oktatást. Vidnyánszky azt mondta, a kereszténység a nyitás, a befogadás metaforája, a keresztény szellem meghonosítására tett utalásait így kell értelmezni. - Minden megbeszélésre és együttműködésre készek vagyunk, de ehhez az kéne, hogy a hallgatók beengedjék az egyetemre a teljesen jogszerűen kinevezett kancellárt - szögezte le.
Upor László, az SZFE utolsó rektora arról beszélt, hogy a korábbi tárgyalások során a kormány az egyetem egyetlen kérését és követelését sem volt hajlandó meghallgatni. A kikényszerített átalakítás során az intézmény elveszítette az autonómiáját, és minden esély megvan rá, hogy a kormány, az általa kinevezett kuratóriumon keresztül, beavatkozik az egyetem működésébe. Upor közölte, hogy nem adják fel a küzdelmet, annak ellenére sem, hogy a frissen kinevezett kancellár kikapcsoltatta az internetet és bezáratta az összes tantermet. Vidnyászky szavaira reagálva csak annyit mondott, hogy színházigazgatóként éveken keresztül próbálta rombolni az egyetem, a diákok és tanárok tekintélyét. - Innovációt, jobb infrastruktúrát, nemzetközi kapcsolatokat ígértek, ehhez képest egy méltatlan átalakulás történt. Gyors eljárásban elfogadtak egy jogszabályt, az SZFE közösségét a sajtón át tájékoztatták, a jövőnkről a kormány által létrehozott kuratórium dönt - magyarázta a hallgatók nevében felszólaló Milovits Hanna, miért foglalták el az SZFE épületét és miért tartják még mindig blokád alatt. Megerősítette, hogy szeretnének a minisztériummal tárgyalni a jövőről, de csak akkor, ha egyenlő félnek tekintik őket.
- Senki sem manipulál bennünket, senki sem fizet bennünket, azért tüntetünk, mert az egyetemi autonómiát akarjuk visszaállítani

- utasította vissza Vidnyászky Attila állításait.

A vitában felszólalt szocialista, liberális, zöldpárti és euroszkeptikus EP-képviselőket nem győzték meg György és Vidnyászky érvei, valamennyien azt hangsúlyozták, hogy az SZFE a szabadságért küzd, amelyet a kormány korlátozni igyekszik. A német zöldpárti Romeo Franz azt mondta: a kereszténység nem azt jelenti, hogy egy állam maga alá gyűri a művészeti szervezeteket és konformitásra kötelezi őket. Az euroszkeptikusok frakciójához tartozó litván Dace Melbarde arra kapta fel a fejét, hogy a kormány jelentős pénzügyi támogatást helyezett kilátásba az SZFE-nek:
- Önök pénzt ígérnek, a diákok mégis kint vannak az utcán, itt valami nem stimmel

- fogalmazott.

Milan Zver szlovén néppárti képviselő egyedüliként vette védelmébe az egyetemi átalakítást: szerinte az a fő probléma, hogy a diákok egyre kevesebbet akarnak tanulni, a média meg túldramatizálja a helyzetet. A tervek szerint a vita végén az Európai Bizottság képviselője is szót kapott volna, de idő híján erre nem került sor. Sabine Verheyen elnök azzal zárta a vitát, hogy az SZFE ügyére még visszatérhetnek.

Pert nyert a Párbeszéd politikusa a kormánylap ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 13:46

Fotó: Népszava
„A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése” címmel megjelent írás még a bíróságnak is sok volt.
Elsőfokon Szabó Tímea javára ítélt a bíróság egy, a Magyar Nemzetben megjelent írás miatt.

A Párbeszéd társelnök-frakcióvezetője egy olyan cikk miatt indított keresetet a lap ellen, amely szerinte "még a megszokott fideszes tempóhoz képest is túlment minden korábbi gyűlölködésen: a legsötétebb náci időket idéző anyag volt ez, amelyben a gyáva, álnéven gyűlölködő propagandamunkatárs igyekezett az általa szórakoztató hangneműnek vélt cikkben minden emberi mivoltomtól megfosztani, és olyan állatokhoz hasonlítani, amelyeket az 1940-es években Hitler 'ismeretterjesztő' kiadványaiban használtak előszeretettel a kiirtandó faj leírására." Az írás azután jelent meg, hogy Szabó Tímea egy parlamenti ülésen kritizálta a kormányt, amiért a határon túli intézményekbe küldött védőfelszereléseket a kormány, miközben állítólag a hazaiakba nem. 
Tájékoztatása szerint a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében a Magyar Nemzet és a lapot tulajdonló Mediaworks megsértette a jó hírnevét. Egyebek mellett kötelezték arra a lapot, tegyék közzé az ítélet megállapításait és tegyék elérhetetlenné a cikket. Egyúttal 1,3 millió forint kártérítésre is kötelezték a kiadót.

Az ellenzéki politikus jelezte, az elmúlt 10 évben senkit sem perelt be, bár szerinte a kritikák több esetben túllépték a megengedett mértéket. "A munkámat mindig lehet kritizálni, és egyetérteni se kell nekünk mindig mindenben egymással. De emberi mivoltában a másikat megsemmisíteni tilos. Az ilyen öncélú, az emberi minőséget támadó, gyalázkodó kijelentések kívül esnek a közéleti vita jogilag védett körén." Bejegyzése végén pedig a cikket álnéven publikáló munkatársának címezve annyit írt, reméli, hogy egyszer megkapja méltó büntetését.
Nem ez volt az első eset a közelmúltban, amikor kifogásolható tartalom jelent meg a kormánylap hasábjain. A Népszava is beszámolt róla, hogy a VIII. kerület polgármesternek egy, a testületi ülésen előadott ironizáló felszólalását adta el később a lap egyik úgy, hogy az jött ki belőle, Pikó András (egyébként elhunyt) édesapja cégével szeretné felújíttatni a józsefvárosi lakásokat.