Előfizetés

Szlávik János: A fertőzöttek nagy többsége megbetegedése előtt zsúfolt helyen tartózkodott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.28. 17:09

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A főorvos szerint az egyéni felelősség a legfontosabb.
Továbbra is felszálló ágában van a koronavírus-járvány, ezért az egyéni felelősség a legfontosabb. Vagyis az, hogy betartsuk az előírásokat: kerüljük a zárt, zsúfolt helyeket, és tömegben viseljünk maszkot – mondta Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette, ez azért is fontos, mert 
a tapasztalat azt mutatja, a megfertőződött emberek nagy többsége nem kerülte a nagy rendezvényeket, megbetegedése előtt zsúfolt helyen tartózkodott.

Elmondta, az újfajta kezelési módokat, mint a remdesivir alkalmazását is klinikai körülmények között kell végezni. Hozzátette, az eddigi tapasztalatok alapján ezek a készítmények hasznosak lehetnek a betegek kezelésében. Ez azért is óriási előrelepés, mert egyelőre nincs más gyógymód a koronavírus ellen. Emlékeztetett arra is, hogy alig van olyan betegség, fertőzés, amit gyógyszerek segítségével végleg el tudnak tüntetni az emberi szervezetből, hiszen a legtöbb gyógyszer csak gátolni tudja a vírusok, baktériumok szaporodását.  
– Az egyetlen megelőzési módja a koronavírusnak a vakcina lesz, amelyet világszerte óriási erőfeszítések árán fejlesztenek

– mondta.

Úgy fogalmazott, hogy ahhoz, hogy a jövőben elkerülhető legyen a tömeges megfertőződés a koronavírussal, arra lesz szükség, hogy a lakosság legalább 50-60 százaléka beadassa a koronavírus elleni hatóanyagot. Erre Szlávik János szerint van is esély, mivel idén óriási a kereslet az influenza elleni oltóanyag iránt is.

Merkely Béla szerint decemberben már olthatnak koronavírus ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.28. 15:42

Fotó: Népszava
Közelebb van a megoldás, mint gondolnánk?
Decemberben Európában már oltani fognak koronavírus ellen

- vélekedett a Semmelweis Egyetem rektora az Origónak adott interjújában.

Merkely Béla hangsúlyozta, először a Covid-ellátásban részt vevő egészségügyben dolgozókat és az idős betegeket célszerű beoltani. Őket a kevésbé veszélyeztetett fiatal generáció követheti. A szakember becslése szerint ehhez a művelethez több száz millió adagra lesz szükség. Jelezte, az első vakcinák bevizsgálását novemberre befejezik.  Addig pedig marad a a gyógyszeres kezelés. Ezek közül pedig a leghatékonyabbnak a remdesivir, amelyből már 26 beteg esetében alkalmaztak terápiát. "Mindenki él, ami egy nagyon komoly eredmény, és nem találtunk semmilyen mellékhatást. Ez is nagyon fontos. Arról is beszámolhattunk már, hogy az első betegünk hazamehetett, aki egy súlyos állapotú beteg volt" - fogalmazott Merkely Béla. A teljes interjút ide kattintva elolvashatja.
Merkely Béla
Fotó: Népszava

Újabb kilenc évig Péterfalvi Attila figyel az adatainkra

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.28. 13:50

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Régi motorosként vezeti az adatvédelmi hatóságot a régi-új elnök.
Újabb kilenc évre kinevezte Áder János köztársasági elnök Péterfalvi Attilát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének.

Péterfalvi Attila a január elsejétől hatályos kinevezését szerdán a Sándor-palotában vette át a köztársasági elnöktől - írja az MTI.  Az állami hírügynökség beszámolója szerint Péterfalvi Attila 1957-ben született, 1981-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán, majd külkereskedelmi szakjogász lett. Több mint húsz éve oktat, speciális területe a civilisztika, az adatvédelem és az információszabadság. 1986 és 2001 között az Államigazgatási Főiskola, mai nevén Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karának tanára volt. Közvetlenül a rendszerváltás előtt megalapította a polgári ügyekkel foglalkozó Péterfalvi és Társa Ügyvédi Irodát. 1991-ben NATO-ösztöndíjjal Torontóban és Washingtonban tanult adatvédelmet. Hazatérése után az 1994-es választásokra készülő Fidesz szaktanácsadója volt. 1996-tól 2001 júniusáig az akkori adatvédelmi biztos, Majtényi László tanácsadójaként dolgozott. 2001. december 11-én az Országgyűlés adatvédelmi biztossá választotta. 2008. április 1-jétől az Országgyűlési Biztosok Hivatalának vezetője. Schmitt Pál köztársasági elnök 2012. január 1-jei hatállyal nevezte ki az újonnan létrejövő NAIH elnökévé kilenc évre.