Előfizetés

Egy karikatúra mutatja be legjobban az új lengyel abortusztörvény iszonyatát

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.29. 11:25

Fotó: Romy Arroyo Fernandez / AFP/NurPhoto
Szüld meg, és temesd el – ezt a terhet helyezné lengyel anyák vállára a katolikus egyházzal összeboruló kormánypárt.
Az elmúlt öt napban közel tízezren osztották meg a Facebookon a Cassadris művésznevű lengyel grafikus Uparta Koza (Makacs Kecske) nevű oldalon megjelent karikatúráját. Egy várandós nő két élethelyzetben, egy üres bölcső és egy kis, üres koporsó előtt áll, a feje felett lebegő szövegbuborék azonban ugyanazt üzeni: „Ta nada sie idealnie” – „Ez tökéletes lesz”.
A manga stílusban megrajzolt képkocka érzékletesen fejezi ki, milyen dilemma elé kerültek azok a lengyel nők, akik várhatón gyógyíthatatlan beteg vagy éppen életképtelen gyermeket kellene kihordaniuk.

Az alkotmánybíróság, a kormányzó Jog és Igazságosság párt képviselőinek (Pis) javaslatára ugyanis október 22-én eltörölte a beteg magzatok művi vetélésének engedélyét, éppen az emberi élet védelmére hivatkozva.  Lengyelországban eddig is nagyon kevés, évente 1000-2000 legális abortuszt végeztek, mivel az egyébként is szigorú abortusztörvény csak a nemi erőszaktól fogant és gyógyíthatatlan magzatok elvetését engedélyezte, illetve azokat a terhességmegszakításokat, ahol az anya belehalhatott volna a szülésbe. A Telex tudósítása szerint az legális abortuszok 98 százalékát pedig éppen a most betiltott lehetőségre, az életképtelen, beteg magzatokra hivatkozva végezték el az országban.
A döntéssel egyetértett a kormánnyal baráti kapcsolatot ápoló lengyel katolikus egyház is, bár azt nem ismerik el, hogy ők állnának a szigorítás hátterében. A szigorítás pedig eleget tesz a lengyel kormányba most miniszterelnök-helyettesként visszatérő Jarosław Kaczyński óhajának is, aki szerint a deformált, életképtelen magzatokat is meg kell szülni, hogy utána megkereszteljék és eltemessék őket. Az intézkedés miatt a teljes lengyel ellenzék és számos civil szervezet is tiltakozik: egy hete lengyel nők ezrei tüntetnek a szigorítás ellen, a demonstrálók pedig az ötlet támogatójának tartott katolikus egyházat is próbálják számon kérni, templomfoglalással, misék félbeszakításával. A tüntetések gyakorlatilag azonnal fellángoltak a szigorítás elfogadása után október 23-án reggel tüntetők csaptak össze rohamrendőrökkel Jaroslaw Kaczynski kormányfő-helyettes, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökének varsói háza előtt. A rendőrök paprika spray-t és fizikai erőt is használtak, amikor néhány tüntető köveket dobált és megpróbálta átnyomni a ház körüli kordont, amit végül az egyenruhások megakadályoztak. 

Terrortámadás történt a nizzai Notre Dame-ban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.29. 10:25

Fotó: VALERY HACHE / AFP
Több halálos áldozata és több sérültje is van a szerdai reggeli késes támadásnak.
Szerdán reggel 9 óra körül terrortámadás történt Nizzában, a város polgármestere, Christian Estrosi fogalmazott így. A France24 tudósítása szerint egy támadó több embert is megkéselt a Notre Dame templomban. Számos sérültet kellett ellátni a helyszínen, több ember pedig életét vesztette a támadásban.    Gérald Darmanin belügyminiszter válságértekezletet hívott össze.  A Guardian három halottról ír, s arról, hogy a támadás helyszíne horrorisztikus, ugyanis sajtóhírek szerint a támadó két áldozatot, egy nőt és egy férfit lefejezett. A Daily Mail szerint mindketten a templom dolgozói voltak, velük a templomban végzett a gyilkos, harmadik áldozata egy közeli bárba menekült, ám ott belehalt sérüléseibe. A rendőrség szerint a támadó az allah akbar szavakat kiáltotta a támadás idején.  A támadót lelőtték a rendőrök, de nem halt meg, kórházba szállították. A terrorellenes ügyészség vizsgálatot indított. A párizsi parlamentben egy perces néma felállással emlékeztek meg az áldozatokról.  
Két órával a nizzai támadást kvetően Avignonban is megjelent az utcán egy késes támadó, aki szintén allah akbar felkiáltással támadt a környékbeli gyalogosokra. A kiérkező rendőrök agyonlőtték a fenyegetőző férfit. 
A támadók indítékát egyelőre nem lehet tudni, de minden bizonnyal összefüggés lehet köztük és a közelmúltbeli tragédia között, melynek során október 16-án egy moszkvai születésű, Franciaországban menekültstátust kapott 18 éves csecsen azért fejezte le Párizs közelében Samuel Paty tanárt, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak. Búcsúztatóján Macron államfő azt mondta, Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi világi értékrendjét a radikális iszlámmal szemben. A török elnök ennek nyomán hétvégi beszédében pszichiátriai kezelésre küldte Macront.

Orbán írt Macronnak

Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki nizzai iszlamista terrortámadás kapcsán a magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki a francia nemzetnek, és sok erőt kívánt az áldozatok családjainak abban a levélben, amit Emmanuel Macron köztársasági elnöknek küldött – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Mint írta, mély megdöbbenéssel értesült a Nizzában elkövetett szörnyű terrortámadásról. „A mai és az elmúlt hetek támadásai is egyértelműen megmutatták, hogy közös európai kultúránk, életmódunk és értékeink a szélsőséges terrorizmus célkeresztjébe kerültek” – fogalmazott a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor biztosította Franciaország államfőjét Magyarország támogatásáról ezekben a nehéz órákban. „Készen állunk arra, hogy egyesítsük erőinket a hagyományos európai értékek és a hagyományos európai életforma megvédése érdekében” – írta kondoleáló levelében a magyar kormányfő.

A novicsok modernizálására törekszik Oroszország

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.10.29. 09:30

Fotó: Shutterstock
Úgy látszik, még nem elég veszélyes az idegméreg, de az illetékesek már dolgoznak a továbbfejlesztésén.
Az amerikai Szabad Európa – Szabadság Rádió orosz részlege, a brit magánalapítású Bellingcat tényfeltáró portál, a német Der Spiegel hírmagazin és a The Insider nevű orosz oknyomozó honlap közös kutatása megállapította, hogy kik és mely orosz katonai kutatóintézetek foglalkoznak a méreg korszerűsítésével. A fejlesztés fő iránya jelenleg a vegyi anyag mikrokapszulákba „csomagolása”, ami által a mérget könnyebben lehet szállítani és elrejteni, illetve finomabban, akár késleltetve adagolni. A Jemeljan Gerber bolgár fegyverkereskedő, Szergej Szkripal volt orosz kém és Alekszej Navalnij korrupcióellenes aktivista elleni akciókban még az „eredeti”, a 70-es években kifejlesztett idegmérget alkalmazták. Oroszország hivatalosan 2017. szeptember 27-én, az utolsó készleteknek egy udmurt lőtéren való megsemmisítésével felszámolta vegyi fegyvereit. Az aktust a Kremlből videón Vlagyimir Putyin elnök is megtekintette. A valóságban azonban orosz vegyészek és katonaorvosok tovább dolgoznak a nemzetközi szerződésekben tiltott harci mérgek tökéletesítésén. A négy sajtóorgánumnak a főszereplők híváslistái, telefonjaik pozíciója, szabadalmi leírások, tudományos publikációk és más, nyilvános forrásokból beszerezhető adatok elemzésével sikerült bebizonyítania, hogy Szergej Csepur, a szentpétervári Katonaorvosi Állami Tudományos Kísérleti Kutatóintézet igazgatója kulcsszerepet játszik a novicsok fejlesztésében és alkalmazásában. Öt nappal a Szergej Szkripal ellen az angliai Salisburyben elkövetett merénylet előtt például találkozott a Nyugaton tetteseknek tartott orosz titkosszolgálati tisztekkel. A történetben többször felbukkan Csepur kollégája, Viktor Tarancsenko vegyész, a foszfát alapú vegyületek szakértője és Andrej Averjanov vezérőrnagy, a katonai titkosszolgálat rejtélyes, 29155-ös számú alakulatának parancsnoka. Ezt a szupertitkos egységet gyanúsítják a szófiai és Salisbury-i merénylettel. A kutatások egy részét Moszkvában, a Nagatyinszkaja utca 16/a címen elterülő hatalmas, több mint 240 épületből álló komplexumban elrejtett, Szignál nevű tudományos központban végzik. Ezt Putyin elnök rendeletével 2010-ben alapították. Ugyanezen a címen van a FUBHUHO, azaz a vegyi fegyverek biztonságos tárolásáért és megsemmisítéséért felelős hatóság. A szentpétervári intézet és a Szignál mellett a titkos programban részt vesz a védelmi tárca 33. Központi Kísérleti Tudományos Kutatóintézete is, a Szaratovi megyében lévő Sihaniban. Maradt azonban még rejtély. Azt a tényfeltáró projektnek sem sikerült tisztáznia, hogy a novicsok-program a katonai hírszerzés, a GRU vagy a KGB-utód Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) alá tartozik. Csepur ugyanis mindkettővel rendszeres kapcsolatban áll.