Előfizetés

Nem szólt Kijev Szijjártónak, miért tiltottak ki magyar tisztviselőket Ukrajnából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.29. 14:41

Fotó: Szerhij Dolzsenko / MTI
A magyar fél bizonyos szempontból szánalmasnak tartja a lépést.
“A közlés módját, azt kulturálatlannak tartom, mert mind a mai napig semmilyen hivatalos közlést nem kaptunk arról, hogy milyen okból, miért utasítanának ki magyar politikusokat”

- közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter ismételten azt hangoztatta, nagy barátságtalan, nonszensz, és "bizonyos mértékig szánalmas az ukrán fél lépése. “Az ilyen kitiltásokkal nem igazán azt a jelzést küldik, hogy baráti kapcsolatokra törekednének Magyarországgal." Egyúttal reményét fejezte ki, hogy "ukrán barátaink" átgondolják ezt a lépést és inkább a korrekt kapcsolatépítést választják. A tárcavezető maga egyébként személyesen nagyrabecsüli kijevi kollégáját. 
“Tehát én ezt rendkívül képmutató dolognak tartom. Mi többször világossá tettük, hogy készen állunk a kétoldalú kapcsolatok javítására, fejlesztésére. Én magam számos javaslatot tettem a legutóbbi ungvári találkozónkon az ukrán kollégának, de gyakorlatilag semmilyen visszajelzés vagy reakció nem érkezett”

-kifogásolta Szijjártó Péter.

Végezetül közölte, a magyar kormány továbbra is abban érdekelt, hogy egy kölcsönös tiszteleten alapuló, a nemzetközi jog tiszteletén alapuló, a kétoldalú kötelezettségek tiszteletben tartására alapuló baráti kapcsolat legyen Magyarország és Ukrajna között. “De ehhez ketten kellünk, az ukrán kormány, meg mi” - jelentette ki a miniszter, majd hozzátette, a magyar kormány részéről utóbbi készség megvan - írja cikkében az atv.hu.  Mint arról a Népszava is beszámolt, Szijjártó Péter vasárnapi Facebook-bejegyzése miatt romlottak meg ismét a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok. Kijev szerint a magyar fél beleavatkozott az ukrán belpolitikába, amiért válaszul magyar tisztségviselőket tiltott ki. 

Valóban tárgyalnak a lélegezetőgépek eladásáról, de azt nem tudni, mennyit fognak értékesíteni

"Valóban engedélyt kaptak a nagykövetségeink arra, hogy “ha helyben lélegeztetőgépet akarnak venni, vagy segítséget kérni, erről lehet tárgyalni”

Szijjártó Péter ezt arra a hírre mondta, miszerint azt a feladatot kapták a külügyi tárcától a magyar külképviseletek, hogy próbáljanak meg eladni nyolcezer lélegeztetőgépet. A hvg.hu értesülését megerősítette a külügyminisztérum, ugyanakkor a tárcavezető szerint "nem az ő resztorja megmondani", mennyit értékesítenek végül. Hozzátette, azt az Operatív Törzs mondja meg, hogy mennyi lélegeztetőgépre, maszkra, gyógyszerre van szükség a sikeres itthoni védekezéshez.  Később kiosztotta az ellenzéket és az újságírókat is, amiért fogalmuk sincsen, "hogy mi küzdelmet kellett azért folytatni, hogy Kínából - ahol nálunk sokkal nagyobb erősebb országokat megelőzve - a védekezéshez szükséges eszközöket behozzuk."

Karácsony: Ha a kormány nem hagyja jóvá ezt a hitelt, az nyílt hadüzenet

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.10.29. 14:11

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A kormánynak kedves beruházásokra jut 60 milliárd, a fővárosi közösségi közlekedés járműflottájának megújítását segítő hitelfelvételnél még egy aláírásra se futja.
Az Orbán-kormány nyíltan hadat üzen a fővárosnak, ha megakadályozza a 200 millió eurós, rendkívül kedvező feltételekkel nyújtott hitel felvételét az Európai Fejlesztési Banktól (EIB) – jelentette ki csütörtökön Karácsony Gergely főpolgármester egy piros trolibusz előtt állva a Hősök terén. A jármű egyike azoknak, amelyek a Tarlós István főpolgármestersége idején elindított járműbeszerzési program keretében Budapestre érkeztek. A szállítói kontraktus keretében további 50 alacsonypadlós, korszerű trolibusz rendelhető az opcionális keret lehívásával, míg egy másik szerződés részeként 50 új CAF villamost vásárolhatna a főváros igen kedvező áron. A kormány tavaly nyáron ígéretet tett rá, hogy a főváros lehívhatja ezeket az opciókat. Ez összesen 100 új jármű beszerzését jelentené, amely ugrásszerű minőségi javulást hozhatna a fővárosi közösségi közlekedésben. Az egységes korszerű járműflotta ráadásul jelentősen csökkentené az üzemeltetési költségeket is. A kormányígéret 3 milliárd forint uniós forrás átcsoportosítására vonatkozott. Ebből azonban semmi sem lett.  
A városvezetés ekkor azt kérte a kormánytól, hogy járuljon hozzá az EIB-hitel felvételéhez, amelynek törlesztését csak 4 év múlva kell megkezdeni, miközben a közösségi közlekedés működési költsége addigra jelentősen csökkenne, megkönnyítve a főváros gazdasági helyzetét. A kormány azonban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának két héttel ezelőtti ülésén közölte, hogy ehhez sem járul hozzá.
Helyette húszsorosát ígérte olyan budapesti beruházásokra, amelyek révén főként NER-közeli építőipari cégeket lehetne tovább hizlalni.

A másfél millió ember életét megkönnyítő, a piaci árnál 40 százalékkal olcsóbb járműbeszerzést viszont ellehetetlenítené. A kormány elzárkózása az EIB képviselőit is meglepte és jelezték, nem engedik el az ügyet, lévén a kívánatos zöld fejlesztésnek számító járműbeszerzés tökéletesen illeszkedik az unió és a bank politikájába. Karácsony Gergely közlése szerint a bank véleményét a kormány aligha hagyhatja teljesen figyelmen kívül, hiszen az Orbán-kabinet a fővárosi önkormányzaténál jóval nagyobb kölcsön felvételéről tárgyal.  

Megszegett ígéretek sora

„A kormány sorra szegi meg a korábbi ígéreteit. Csak jövőre adja oda a buszvásárlásra ígért 3,2 milliárd forintot, 2022-ben utolsó részletként fizetné a Lánchíd-felújításra ígért 6 milliárdot, a sikló nemhogy sínre kerülne, de inkább ellehetetlenül, a Rác Fürdő megnyitása évek óta csúszik az állami felszámoló késlekedése miatt, az M3-as metróberuházás esetében pedig az alagútfelújításra vállalkozó külföldi cég érdekeit képviselik, mintsem a közpénz védelmében a 17 milliárdos, nem kellően alátámasztott többletkövetelés csökkentéséről tárgyaló fővárost” – sorolta példákat a kormány hitszegésére Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, aki lapunk kérdésére nem tagadta, elakadtak a tárgyalások a kivitelező Swietelsky Vasúttechnika Kft-vel. Tüttő fontosnak tartaná, hogy ebben a helyzetben a kormány a fővárossal alkosson egységfrontot, ne a vállalkozóval.  
A fővárosnak nem presztízskérdés, hogy ki valósítja meg a budapesti beruházásokat, a lényeg az, hogy elkészüljenek – válaszolta a Népszavának a kormány 60 milliárdos projekt átvállalási ajánlatára vonatkozó kérdésére Karácsony Gergely. A főváros írásban is megkapta a kormány ajánlatát, de döntés még nem született. A főpolgármester ugyanakkor rámutatott: ha át is adnak bizonyos beruházásokat, azokat a kormány a fővárosiak által befizetett adókból valósítaná meg, ráadásul olyanokat válogattak ki, amelyek a kormánynál jól fekvő építőipari vállalkozásokat juttatná újabb megrendeléshez. A járműbeszerzés egy fillérjébe se kerülne a kabinetnek, csupán egy aláírásra lenne szükség a hitelkérelmen, de tisztán politikai szándékok miatt még ennyit se tesz meg az Orbán-kabinet a budapestiekért.

Koronavírusos a Mi Hazánk elnöke is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.29. 14:07
Toroczkai László
Fotó: Népszava
Toroczkai László saját oldalán jelentette be, pozitív lett tesztjének eredménye, épp „ismerkedik” a betegséggel.
 Elkapta a koronavírus-fertőzést Toroczkai László – közölte csütörtökön a Mi Hazánk , a mozgalom elnöke pedig honlapján számolt be megbetegedéséről. „Ma hívott a háziorvosunk, hogy megérkezett a tesztem eredménye, amely pozitív lett, tehát éppen közelről ismerkedem a koronavírussal” – írta Toroczkai - „Két nappal ezelőtt, az első tünetek jelentkezésekor azonnal tesztet csináltattam és önkéntes karanténba vonultam”. A szélsőjobbolali párt vezetője megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját; mint írta, ugyanaz az ember tesztelte őt, aki vezette a mentőautót. Állapotáról annyit írt, hogy egyelőre jól van, kis lázat, hőemelkedést, enyhe fejfájást és torokfájást tapasztalt eddig – mától pedig 10 napra karanténbe vonul, és otthonról dolgozik tovább.