Előfizetés

Szombathelyen önkormányzati határozatban álltak ki a színművészetis hallgatók mellett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.29. 15:35

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A Fidesz szerint csupán bohócokról van szó, így nem szavaztak.
A szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén Tóth Kálmán az Éljen Szombathely frakcióvezetője tette azt a javaslatot a testületnek, hogy határozatban fejezzék ki szolidaritásukat a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói mellett - számol be az ugytudjuk.hu. A portál híre szerint a politikus felszólalásában az 1956-os forradalmárokhoz hasonlította a hallgatókat. Azt is hangoztatta, egyetlen felsőoktatási intézménynek sem vehetik el az önállóságát.
Illés Károly a Fidesz-KDNP frakció vezetője erre azt mondta, hogy szerinte nem forradalmárokról, hanem bohócokról van szó.

Ám nem is kellettek a kormánypárti voksok, mivel az előterjesztést azok nélkül is elfogadta a testület. 

Állatkínzást gyanít a Nébih az elhullott cirkuszi elefántok ügyében

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.29. 15:17

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A hivatal büntetőfeljelentést tett és saját eljárást is indított a szadai szafaripark óriásainak halála miatt.
Hatósági eljárást indított a Nébih a szadai cirkuszi szafariparkban élő két elefánt váratlan halála miatt – írta meg csütörtökön egy állatbarát portál, a Magyar Állatvédelem. Beszámolójukban egy hivatalos levél másolatát is idézik, amiben Bognár Lajos országos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletéért felelős helyettes államtitkára egy ismeretlen személy kérdésére leírja: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is vizsgálódik az afrikai elefántok ügyében, sőt, a rendőrséghez is fordultak. 
A Népszava megkereste a Nébih sajtóosztályát, ahol megerősítették:
a hivatal „hatósági eljárás indított állatvédelmi, valamint az állati hullák megsemmisítésére vonatkozó szabályok megsértése miatt. Emellett hatóságunk büntetőfeljelentést tett állatkínzás gyanúja miatt.”

Bár a 37 éves Mambo és a 35 éves Betty még augusztus végén elpusztult, a Magyar Nemzeti Cirkusz szafariparkjában lakó állatok haláláról csak a napokban számolt be a német Bild magazin – cikkük alapján pedig a hazai Blikk. Mint írták, a két elefánt egyetlen éjszaka leforgása alatt vesztette életét. A német lapnak nyilatkozó állatvédő,  Daniela Freyer a Pro Wildlife állatjóléti szervezet társalapítója azt állította, hogy egy fellépés után, kamionban pusztultak el az állatok.   
Az állatokat kezelő Caselly cirkuszi család tagja, Rene Caselly csak október 21-én számolt be a történtekről, és gyászjelentésnek is beillő Facebook-posztban írt az elefántok pusztulásáról.
Két nappal később pedig már a kamionos halálesetről szóló értesülést igyekezett cáfolni, és azt állította, maga sem tudja, mi okozta az elefántok halálát.

Nem szólt Kijev Szijjártónak, miért tiltottak ki magyar tisztviselőket Ukrajnából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.29. 14:41

Fotó: Szerhij Dolzsenko / MTI
A magyar fél bizonyos szempontból szánalmasnak tartja a lépést.
“A közlés módját, azt kulturálatlannak tartom, mert mind a mai napig semmilyen hivatalos közlést nem kaptunk arról, hogy milyen okból, miért utasítanának ki magyar politikusokat”

- közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter ismételten azt hangoztatta, nagy barátságtalan, nonszensz, és "bizonyos mértékig szánalmas az ukrán fél lépése. “Az ilyen kitiltásokkal nem igazán azt a jelzést küldik, hogy baráti kapcsolatokra törekednének Magyarországgal." Egyúttal reményét fejezte ki, hogy "ukrán barátaink" átgondolják ezt a lépést és inkább a korrekt kapcsolatépítést választják. A tárcavezető maga egyébként személyesen nagyrabecsüli kijevi kollégáját. 
“Tehát én ezt rendkívül képmutató dolognak tartom. Mi többször világossá tettük, hogy készen állunk a kétoldalú kapcsolatok javítására, fejlesztésére. Én magam számos javaslatot tettem a legutóbbi ungvári találkozónkon az ukrán kollégának, de gyakorlatilag semmilyen visszajelzés vagy reakció nem érkezett”

-kifogásolta Szijjártó Péter.

Végezetül közölte, a magyar kormány továbbra is abban érdekelt, hogy egy kölcsönös tiszteleten alapuló, a nemzetközi jog tiszteletén alapuló, a kétoldalú kötelezettségek tiszteletben tartására alapuló baráti kapcsolat legyen Magyarország és Ukrajna között. “De ehhez ketten kellünk, az ukrán kormány, meg mi” - jelentette ki a miniszter, majd hozzátette, a magyar kormány részéről utóbbi készség megvan - írja cikkében az atv.hu.  Mint arról a Népszava is beszámolt, Szijjártó Péter vasárnapi Facebook-bejegyzése miatt romlottak meg ismét a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok. Kijev szerint a magyar fél beleavatkozott az ukrán belpolitikába, amiért válaszul magyar tisztségviselőket tiltott ki. 

Valóban tárgyalnak a lélegezetőgépek eladásáról, de azt nem tudni, mennyit fognak értékesíteni

"Valóban engedélyt kaptak a nagykövetségeink arra, hogy “ha helyben lélegeztetőgépet akarnak venni, vagy segítséget kérni, erről lehet tárgyalni”

Szijjártó Péter ezt arra a hírre mondta, miszerint azt a feladatot kapták a külügyi tárcától a magyar külképviseletek, hogy próbáljanak meg eladni nyolcezer lélegeztetőgépet. A hvg.hu értesülését megerősítette a külügyminisztérum, ugyanakkor a tárcavezető szerint "nem az ő resztorja megmondani", mennyit értékesítenek végül. Hozzátette, azt az Operatív Törzs mondja meg, hogy mennyi lélegeztetőgépre, maszkra, gyógyszerre van szükség a sikeres itthoni védekezéshez.  Később kiosztotta az ellenzéket és az újságírókat is, amiért fogalmuk sincsen, "hogy mi küzdelmet kellett azért folytatni, hogy Kínából - ahol nálunk sokkal nagyobb erősebb országokat megelőzve - a védekezéshez szükséges eszközöket behozzuk."