Előfizetés

Rippl-Rónaival és Frey-jel bővült a jegybank gyűjteménye

T. G.
Publikálás dátuma
2020.10.29. 21:35

Fotó: Népszava
Több mint kétmilliárd forintot költött képzőművészetre az MNB-Ingatlan Kft. idén.
320 millió forintért 30 festményt vásárolt a jegybank tulajdonában lévő MNB-Ingatlan Kft. – szúrta ki a 24.hu az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumokból. Ebből az összegből 170 millió forint Rippl-Rónai József 1910 körül készült festményének ára, amely Lengyel Menyhértet ábrázolja. Az eladó Ránki Dezső zongoraművész. Az 1997-ben, Zürichben elhunyt magyar  képzőművész, Frey Krisztián 29 képét a Kieselbach Galériától 150 millió forintért vásárolta meg az MNB cége. A jegybank ingatlanos leányvállalatának idén nem ez az első festményvásárlása: márciusban Fajó János 45 művéért 350 millió forintot fizetett a jegybank cége. Az MNB-Ingatlan Kft. nem sokkal később Bak Imre 17 festményét 169 millió forintért vásárolta meg, Lakner László 18 alkotásáért mintegy 148 millió forintot fizetett. Az alkotásokat az MNB épületeinek reprezentatív tereiben, irodáiban helyezik el. Korábban már nyilvánosságra hozták: az MNB-Ingatlan Kft. Korniss Dezső, Konok Tamás, Maurer Dóra, Frey Krisztián, valamint az idén augusztusban elhunyt Reigl Judit alkotásaiból is fog vásárolni. Az MNB-Ingatlan egyébként Szőke Gábor Miklóst is felkérte alkotásra: a képzőművész volt Telekom-székházhoz 700 millió, a volt Postapalotához 326,5 millió forintért készíthet nagy méretű szobrokat. Összesítésünk alapján az MNB cége idén eddig mintegy 980 millió forintot költött festményekre – a Szőke Gábor Miklósnak adott megrendeléseket is ideszámítva viszont a képzőművészeti alkotásokra már több mint 2 milliárd forintot költött. 

Szombathelyen és Egerben is új színházigazgató lesz

Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.29. 21:19
Szabó Tibor
Fotó: MÉSZÁROS ZSOLT
Eger városa inkább megkockáztatta, hogy a színházától elvegyék az állami támogatást, de nem a kormány szája íze szerint döntött az új igazgató személyéről.
A szombathelyi közgyűlés csütörtöki döntése értelmében február 1-től Szabó Tibor, a teátrum színésze (képünkön) lesz a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója. Korábban a pályázatokat elbíráló Szakmai Bizottságban az EMMI delegáltja és Vidnyánszky Attila által vezetett Magyar Teátrumi Társaság tagjai is Szabó Tibor pályázatát támogatták. A másik aspiránsnak, Harsányi Sulyom Lászlónak e bizottság többek között a következő kérdést tette fel a meghallgatásán: „Ha igazgatóvá választanák, belépne-e a teátrumi társaságba?” A színház alapító-vezetője, Jordán Tamás korábban bejelentette, hogy nyugdíjba vonul. Az egri közgyűlést csütörtökön ugyanakkor nem hozta zavarba, hogy az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatói pályázatának elbírálásakor a Szakmai Bizottság kormányközeli delegáltjai a jelenlegi vezető, Blaskó Balázs mellett tették le a voksukat: február 1-től a Miskolci Nemzeti Színház rendezője, Szőcs Artur lesz az igazgató. A közgyűlésen a Fidesz frakcióvezetője, Oroján Sándor jelezte: ezzel a döntéssel színház el fogja veszíteni a mintegy 300 millió forintos állami támogatását. Egerben a Városimázs Bizottság a város hétfői, viharos közgyűlésen egyébként leszavazta Blaskó pályázatát, és Szőcsét támogatta. 

A színművészeti új kancellárja szerint fogy az egyetemfoglalók lelkesedése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.29. 20:57

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Szarka Gábor pár nappal azután nyilatkozta mindezt, hogy tízezrek tüntettek Budapest utcáin az egyetem védelmében.
Hétfőtől várhatóan újraindul a tanítás a Színház- és Filmművészeti Egyetemen - erről az új kuratórium által kinevezett, gépesített lövész végzettségű kancellár beszélt az Inforádiónak. Szarka Gábor megismételte, amit korábban mondott: nem erőszakkal próbálnak bejutni az egyetem épületébe. Jelezte, lehetőséget akarnak adni azoknak a diákoknak a tanulásra, akik – már – nem értenek egyet a tiltakozók követeléseivel. 
Ugyanakkor tudomása szerint fogy az egyetemfoglalók lelkesedése.

A kormány pedig továbbra is úgy tesz, mint ha semmi köze sem lenne az egyetemen kialakult helyzethez. A Népszava is beszámolt arról az interjúról, amelyet a felsőoktatásért is felelős Palkovics László adott a Mandinernek.  Október 23-án pedig tízezrek tüntettek Budapest utcáin, hogy így álljanak ki az egyetem mellett.