képzőművészet;MNB-ingatlanok;

2020-10-29 21:35:22

Rippl-Rónaival és Frey-jel bővült a jegybank gyűjteménye

Több mint kétmilliárd forintot költött képzőművészetre az MNB-Ingatlan Kft. idén.

320 millió forintért 30 festményt vásárolt a jegybank tulajdonában lévő MNB-Ingatlan Kft. – szúrta ki a 24.hu az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumokból. Ebből az összegből 170 millió forint Rippl-Rónai József 1910 körül készült festményének ára, amely Lengyel Menyhértet ábrázolja. Az eladó Ránki Dezső zongoraművész. Az 1997-ben, Zürichben elhunyt magyar  képzőművész, Frey Krisztián 29 képét a Kieselbach Galériától 150 millió forintért vásárolta meg az MNB cége.

A jegybank ingatlanos leányvállalatának idén nem ez az első festményvásárlása: márciusban Fajó János 45 művéért 350 millió forintot fizetett a jegybank cége. Az MNB-Ingatlan Kft. nem sokkal később Bak Imre 17 festményét 169 millió forintért vásárolta meg, Lakner László 18 alkotásáért mintegy 148 millió forintot fizetett. Az alkotásokat az MNB épületeinek reprezentatív tereiben, irodáiban helyezik el.

Korábban már nyilvánosságra hozták: az MNB-Ingatlan Kft. Korniss Dezső, Konok Tamás, Maurer Dóra, Frey Krisztián, valamint az idén augusztusban elhunyt Reigl Judit alkotásaiból is fog vásárolni. Az MNB-Ingatlan egyébként Szőke Gábor Miklóst is felkérte alkotásra: a képzőművész volt Telekom-székházhoz 700 millió, a volt Postapalotához 326,5 millió forintért készíthet nagy méretű szobrokat. Összesítésünk alapján az MNB cége idén eddig mintegy 980 millió forintot költött festményekre – a Szőke Gábor Miklósnak adott megrendeléseket is ideszámítva viszont a képzőművészeti alkotásokra már több mint 2 milliárd forintot költött.