Előfizetés

Itt vannak az új szabályok, szigorodnak a büntetési tételek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.30. 09:37

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A szabályszegő üzletet akár egy évre bezárathatja a kereskedelmi hatóság.
Megjelentek a részletek a Magyar Közlönyben a koronavírus-elleni védelmi intézkedések módosításáról, amelyek a maszkviselés szabályait szigorítják.
Eszerint hétfőtől a zenés, táncos rendezvény helyszínén, vendéglátóhelyeken, sportrendezvényen a dolgozók mellett a vendégeknek is kötelező orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot viselni úgy, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

A vendéglátóhelyeken a vendégeknek csak az ott megvásárolt étel vagy ital fogyasztásának idejére nem kell viselniük. Ha egy sportrendezvényen vendéglátóhelyet is üzemeltetnek, ott is kizárólag az étel- és ital fogyasztásának idejére szabad levenni a maszkot. Nyilvános rendezvényeken is ez a szabály, de élő előadás esetén a fellépőnek nem kell maszkot viselnie. A rendezvény szervezői, vagy a helyszín üzemeltetői kötelesek felszólítani mindenkit a maszkviselésre. Ha erre valaki nem hajlandó, akkor gondoskodni kell arról, hogy elhagyja a rendezvény vagy az üzlet helyszínét. A büntetési tételeket is megemelték. Eszerint ha a kereskedelmi hatóság a rendőrség értesítése alapján kötelezettség megszegéséről szerez tudomást, akkor
  • figyelmeztetést alkalmaz,
  • 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy
  • az üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.
A hatóság mindezeket egyszerre is kiszabhatja. A kormányrendelet november 2-án lép hatályba.

Meghalt 65 beteg, 3286 új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.30. 08:46

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
3753 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 267-en vannak lélegeztetőgépen.
3286 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 71 413 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1699 főre emelkedett, 17 953-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 51 761 fő – közölték pénteken a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek száma 51 761 fő. Az aktív fertőzöttek 27 százaléka, az elhunytak 34 százaléka, és a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 3753 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 267-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 26 396-an vannak, a mintavételek száma 1 048 580. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (19 562) és Pest megyében (8985) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (4517), Győr-Moson-Sopron (4362), Szabolcs-Szatmár-Bereg (3737), Hajdú-Bihar (3434) és Csongrád-Csanád megye (3228). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (717). 
Kiemelték, hogy jövő héttől tovább szigorodnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok. Jelenleg kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. November 2-től, hétfőtől pedig már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező a maszkot viselni. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést az üzletekben és bevásárlóközpontokban és emelkedett a hatósági házi karantént megszegőkre kiszabható bírság összege is. A vendéglátóhelyeket és a szórakozóhelyeket 23 óra után be kell zárni. Az Operatív Törzs jelenleg 86 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig zajlik a fertőtlenítő nagytakarítás az őszi szünet alatt. Hangsúlyozzák, hogy a vírus terjedésének gyorsulásával, egyre több mintavételt kell elvégeznie a mentőknek is. Az Országos Mentőszolgálat a Belügyminisztérium közreműködésével napokon belül még 200 mintavételi egységet állít be országszerte. Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képezi ki.

Átlépte a 45 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

Világszerte már 45 018 354 ember fertőződött meg koronavírussal a hivatalos nyilvántartások szerint, a járvány halálos áldozatainak száma 1 181 027, a gyógyultaké pedig 30 298 756 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 44 481 667 fertőzöttet tartottak nyilván, a járvány halálos áldozatainak száma 1 174 007, a gyógyultaké pedig 30 052 209 volt. A fertőzés 189 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Orbán Viktor: Egy új világ kezdődik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.30. 08:30

Fotó: kormany.hu
A miniszterelnök közölte, hogy nem lesznek újabb szigorítások, de hétfőtől már büntetni fog a rendőrség. A koronavírus elleni vakcina december végén, januárban érkezik, a nagy tömegek áprilisban juthatnak hozzá. Orbán Viktor szerint addig kell kitartani.
Csütörtökön az EU 27 miniszterelnöke megbeszélést tartott a koronavírusjárványról. Nálunk a helyzet még istenes – felelte Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban arra a kérdésre, hogy amikor a környező országokban mindenhol szigorítanak, nálunk milyen szigorításra lehet számítani.. Hozzátette, hogy a nálunk gazdagabb országokban – Belgiumban, Hollandiában – sokkal rosszabb a helyzet.  – Ez most nem az utazás ideje – állapította meg. Ő annak a híve, hogy „üssünk le néhány szabályt”, és azokat tartsuk be. Hozzátette, hogy nem a szabályokat kell szaporítani, hanem a meglévőket betartani.
– Én abban látom a kulcsot, hogy a maszkviselést be kell tartani

– közölte.

Szerinte a szakemberek, a hatóságok sokáig voltak megértőek, de az emelkedő fertőzésszámok miatt mostanra már mindenkinek hozzá kellett szoknia a helyzethez.
– Egy új világ kezdődik. Eddig az volt, hogy a rendőr segít, mostantól büntetni kell

– mondta.

Úgy vélekedett, hogy a védekezés közös felelősség, mindenkinek van benne felelőssége. Aki nem hord maszkot, az felelőtlen, és veszélybe sodor mindenkit, akivel találkozik. A rendőrnek hétfőtől joga van bezáratni a szórakozóhelyeket, iskolákat, boltokat, rendezvényeket, ha nem tartják be a szabályokat.
– A helyzet súlyosabb lesz, és az kevés, amit eddig mutattunk

– jegyezte meg.

Orbán Viktor szerint az egészségügyi rendszer bírni fogja a terhelést, és a kórházi ágyakat tekintve a harmadik legnagyobb tartalékkal rendelkezünk az EU-ban, lélegeztetőgépeket tekintve pedig az első helyen állunk. Elegendő lesz-e az influenza elleni vakcina? Jelenleg 1,8 millió ember oltásához elegendő anyag áll most rendelkezésre, de rendeltek még 300 ezret, és egy pilisvörösvári gyárban előállítanak, illetve Debrecenben építenek egy gyárat, ami szintén oltóanyagot állít majd elő. Az orvosok is bírni fogják?  – Egy egész ország bízik most bennük, és az ő kezükben van az életünk. Szerintem remekül küzdenek – felelte.  Úgy látja, hogy mindenki fáradt, sokakat kellett átvezényelni, nem örül ennek senki, ez olyan, mint a katonaság, de ha baj van, akkor nincs apelláta, mindenki teszi a dolgát. Elmondta, hogy számítások szerint december-január táján érkezhet a koronavírus elleni vakcina. 
A krónikus betegeket és a leginkább veszélyeztetetteket már januárban be tudják oltani, a nagy tömeget pedig április táján, vagyis addig kell kitartani, akkor csökken majd a terhelés.

A kormány kiküldte az embereit Kínába és Oroszországba tárgyalni a vakcináról, ezért lehetséges, hogy tavaszra két-három vakcinából választhatunk, ha nem is korlátlan mennyiségben. Úgy fogalmazott, hogy
áprilisban nagy valószínűséggel győzelmet hirdethetünk a járvány ellen.

Az orvosi béremelésről szóló törvényről elmondta, hogy a Magyar Orvosi Kamarával jó a kormányzat kapcsolata, és nekik is sok igazságuk van. A részletszabályokon most dolgoznak, de szerinte a viták ésszerű mederben zajlanak. Érdeklődésre közölte, hogy az otthonteremtési csomag finanszírozásához Varga Mihály pénzügyminiszternek csodát kell tennie. Látja a foglalkoztatási adatokat, szerinte a növekedés el fog indulni, de nem lesz könnyű.
– Mégis mikor, ha nem most kellett megcsinálni például az egészségügyi béremelést?

– indokolta a támogatási rendszert.

Beszélt arról, hogy a család mindennek az alapja, ehhez pedig a családokat támogatni kell, amit a pénzügyminiszter meg fog oldani. A csütörtöki nizzai késes támadásról elmondta, hogy magyarként van tapasztalatunk a muszlim világról, ismerjük és tiszteljük, ott, ahol való, a saját helyén.
– Ha egyszer beengeded „őket”, együtt kell „velük” élned. Ha nem akarsz „velük” együtt élni, nem szabad beengedni „őket”

– közölte, hozzátéve, hogy ha beengedjük őket, akkor a nizzai eset elkerülhetetlen lesz.

Matteo Salvinire, a volt olasz kormányfőre fantasztikus emberként utalt, akit ennek ellenére leváltottak. Orbán Viktor álláspontja szerint nekünk keménykezű miniszterelnökök és belügyminiszterek kellenek. Azt mondta, a nizzai merénylet miatt fel van dúlva. Korábban volt egy biztonságos kontinensünk, de ezt odadobták. Szerinte érdekes kérdés, hogy a szólásszabadság határai hol vannak, de a gúnyolódás nem magyarázat arra, hogy a velünk szemben gúnyolódót megöljük, és hogy ártatlan embereknek valaki egy templomban elvegye az életét. Ezt nem szabad megérteni, mert emberi életről van szó.
– Nem veheted el a másik ember életét. Leszámítva akkor, ha megtámad

– mondta.

Október 31-én lesz a reformáció emléknapja. Arra a kérdésre, hogy ünnepel-e a miniszterelnök, azt felelte, hogy Budapest mellett egy református templomot szentelnek. Arról beszélt, hogy az eklézsiát folyamatosan reformálni kell, mert mindig vannak bajok, mindig van arra lehetőség, hogy jobban teljesítsünk. A református egyház szerinte ezt a lelki hozzájárulást mindig megadta a magyar kultúrának.