Európai Bizottság;vakcina;oltóanyag;koronavírus;

2020-10-31 20:10:00

Brüsszel figyelmeztette Orbánt vakcinaügyben

Csak úgy nem lehet kínai, orosz oltóanyagot behozni az unió területére - figyelmeztettek az Európai Bizottság szóvivői.

Minden vakcinának, amely az Európai Unióban elérhető, vagy elérhetővé válik, meg kell felelnie a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak - jelentette ki Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület pénteken.

Mint a Napi.hu felidézi, Mamer arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy miként illeszkedik az uniós bizottság oltások beszerzésére és terjesztésére javasolt, szigorú minőségi megfelelést rögzítő stratégiájába az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken bejelentette: Magyarország a kínai, valamint az orosz vakcinák ügyében is tárgyalásokat folytat.

Minden vakcinának, mely engedélyt kap arra, hogy az unió piacára kerüljön, meg kell felelnie az európai piacon található összes gyógyszerre vonatkozó magas szintű biztonságossági és hatékonysági követelménynek - tette hozzá Erik Mamer.

Vivian Loonela illetékes bizottsági szóvivő szerint az Európai Bizottság intenzív tárgyalásokat folytat több oltóanyag-gyártóval, amelyek termékfejlesztései ígéretes eredményeket mutatnak. A bizottság eddig három vételről szóló megállapodást kötött az vakcinákhoz való hozzáférés biztosítása érdekében, és további három gyártó esetében közel áll a tárgyalások lezáráshoz.