Előfizetés

740 millió forintért vásárolt festményeket az MNB

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.01. 14:12

Fotó: Népszava
A jegybank ingatlanos leányvállalatának idén nem ez az első festményvásárlása.
Három művész alkotásaiból, mintegy 740 millió forintért vásárolt képeket az MNB-Ingatlan Kft. – írja a napi.hu az uniós közbeszerzési közlöny alapján.
  • Az első vásárlás Rippl-Rónai József, Lengyel Menyhért portréja című képe. Ennek a becsült ellenértéke 133,8 millió forint volt, a vételár 170 millió lett. Az eladó Ránki Dezső István volt.
  • A második vásárlás 29 darab Frey Krisztián festményt tartalmaz. Ezek becsült ellenértéke 90,5 millió, míg a vételára 109,6 millió forint volt. A képeket a Kieselbach Galéria Kereskedelmi Kft. adta el.
  • Végül Korniss Dezső négy képe került a jegybankhoz. Ezek ellenértékét 362,2 millióra becsülték, a vételár 460 millió forint lett. Az eladó Nudelman László volt.
A jegybank ingatlanos leányvállalatának idén nem ez az első festményvásárlása: márciusban Fajó János 45 művéért 350 millió forintot fizetett a jegybank cége. Az MNB-Ingatlan Kft. nem sokkal később Bak Imre 17 festményét 169 millió forintért vásárolta meg, Lakner László 18 alkotásáért mintegy 148 millió forintot fizetett. Az alkotásokat az MNB épületeinek reprezentatív tereiben, irodáiban helyezik el.

Maximalizálni fogják a lakásvásárláskor fizetendő közjegyzői díjakat

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.01. 08:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ezt Novák Katalin jelentette be a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Maximálni fogja a kormány az ingatlan vásárlása esetén fizetendő közjegyzői díjakat – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Novák Katalin azt mondta: a cél az, hogy ne lehessen akármekkora összeget elkérni, ha valaki ingatlant vásárol, és ahhoz hitelt vesz fel. Ez több tízezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak – emelte ki. Felidézte: januártól 5 százalékra csökken a lakásáfa, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt ingatlanok esetében pedig ez az 5 százalék is visszaigényelhető lesz. Ezzel és az illetékmentességgel egy 50 millió forintos ingatlan vásárlásakor 15,5 millió forint spórolható meg. Januártól akár a csok teljes összegét és a kedvezményes kamatozású kölcsönt is felveheti, aki beépíti egy családi ház tetőterét, és így külön bejáratú otthont hoz létre – tette hozzá.

Bő 200 milliárd is elmehet az új atlétikai központra

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.31. 11:14
A tervezett Nemzeti Atlétikai Központ látványterve
Fotó: KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.
A csepeli HÉV egy szakaszát is érinti a gigantikus költségvetésű beruházás.
Legfeljebb 204 milliárd forintért épülhet meg a Nemzeti Atlétikai Központ és a hozzá kapcsolódó létesítmények, beleértve a dél-csepeli gyalogos és kerékpáros hidat is -derül ki a pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. Budapest 2023-ban atlétikai világbajnokságot rendez, ennek lesz a helyszíne a Lágymányosi hídnál épülő stadion. Az Orbán Viktor által jóváhagyott határozat értelmében a projekttel megbízott Beruházási Ügynökség ebből legfeljebb 199 milliárd forintos értékben vállalhat kötelezettséget, a központ és környékének kiépítésére. A kormány ugyanakkor folyamatosan támogatja az építkezést – idén például a pénzügyminiszter és a nemzeti vagyon kezelésért felelős tárca nélküli miniszter biztosít 8,9 milliárd forintot a célra, de 2024 végéig folyamatosan kell, hogy számoljanak a beruházás felmerülő költségeivel.
A leírás alapján a beruházás mérnöki költségei is óriásiak lesznek: az idei évben még csupán 60 millióval számolnak, 2021 és 2024 között viszont közel 3,6 milliárd forintot különítettek el a mérnökök munkadíjára.

A kormányhatározat értelmében a megbízott miniszterek az év végéig javaslatot kell, hogy tegyenek arra, hogy ki lenne a központ és a kapcsolódó beruházások legideálisabb vagyonkezelője és üzemeltetője, a kormány pedig elvárja egy üzemeltetési tervezet bemutatását is.
A komplexum méreteit jellemzi, a központ 40 ezer néző befogadására lesz alkalmas (igaz, később ezt 15 ezresre szűkítik). Összesen 47 különböző helyrajzi számon, Ferencváros és Csepel területén zajlik - előbbi 18 ezer négyzetmétert adott át a beruházónak - az építkezés pedig érinti a H7-es csepeli HÉV vonalát is. A kormányhatározat ugyanis kitér rá, hogy a budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos (Fürjes Balázs) és az innovációs miniszter (Palkovics László), a MÁV-HÉV Zrt-vel gondoskodjon a HÉV-közlekedés pótlásáról az érintett szakaszon. Utóbbiról szintén az év végéig kell előterjesztést benyújtsanak a kormánynak.