Előfizetés

Mészáros Lőrincék hasítanak a Paks II. biztosítási alkuszi tenderén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.01. 15:29

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. ezúttal egy nettó 449,9 millió forintos megbízásnak örülhet.
Egyedüli ajánlattevőként a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. nyerte a Paks II. biztosítására kiírt alkuszi tendert, nettó 449,9 millió forinttal. A becsült ellenérték 185 millió forint volt – írja a napi.hu az uniós közbeszerzési közlöny alapján. Az ajánlatkérő a Paks II. Atomerőmű Zrt. volt. A nyertes feladata egy építés-szerelés biztosítás, egy szállítmánybiztosítás és egy általános felelősségbiztosítás beszerzésével kapcsolatos fix díjas biztosítási alkuszi megbízási szerződés megkötése. Ehhez el kell végeznie
  • előkészítést és kockázatfelmérést,
  • előzetes piacfelmérést,
  • kockázatelhelyezést,
  • és a kockázatelhelyezést követő adminisztrációs feladatokat.
A felek október 15-én kötöttek szerződést. A napi.hu emlékeztetett arra, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos 2018 márciusában a biztosítási alkuszok piacába is beszállt. A tranzakció eredményeként a Mészáros Csoport és Keszthelyi Erik közvetett, közös irányítást szerzett a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felett. A céltársaság az összefonódást megelőzően a Keszthelyi Holding Zrt. kizárólagos tulajdonában állt. A Hungarikum Kft. ezt követően folyamatosan vásárolta fel a kisebb alkusz cégeket. A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. – az árbevétele alapján – a tavalyi 4,45 milliárd forinttal a legnagyobb piaci szereplő volt Magyarországon.

740 millió forintért vásárolt festményeket az MNB

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.01. 14:12

Fotó: Népszava
A jegybank ingatlanos leányvállalatának idén nem ez az első festményvásárlása.
Három művész alkotásaiból, mintegy 740 millió forintért vásárolt képeket az MNB-Ingatlan Kft. – írja a napi.hu az uniós közbeszerzési közlöny alapján.
  • Az első vásárlás Rippl-Rónai József, Lengyel Menyhért portréja című képe. Ennek a becsült ellenértéke 133,8 millió forint volt, a vételár 170 millió lett. Az eladó Ránki Dezső István volt.
  • A második vásárlás 29 darab Frey Krisztián festményt tartalmaz. Ezek becsült ellenértéke 90,5 millió, míg a vételára 109,6 millió forint volt. A képeket a Kieselbach Galéria Kereskedelmi Kft. adta el.
  • Végül Korniss Dezső négy képe került a jegybankhoz. Ezek ellenértékét 362,2 millióra becsülték, a vételár 460 millió forint lett. Az eladó Nudelman László volt.
A jegybank ingatlanos leányvállalatának idén nem ez az első festményvásárlása: márciusban Fajó János 45 művéért 350 millió forintot fizetett a jegybank cége. Az MNB-Ingatlan Kft. nem sokkal később Bak Imre 17 festményét 169 millió forintért vásárolta meg, Lakner László 18 alkotásáért mintegy 148 millió forintot fizetett. Az alkotásokat az MNB épületeinek reprezentatív tereiben, irodáiban helyezik el.

Maximalizálni fogják a lakásvásárláskor fizetendő közjegyzői díjakat

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.01. 08:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ezt Novák Katalin jelentette be a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Maximálni fogja a kormány az ingatlan vásárlása esetén fizetendő közjegyzői díjakat – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Novák Katalin azt mondta: a cél az, hogy ne lehessen akármekkora összeget elkérni, ha valaki ingatlant vásárol, és ahhoz hitelt vesz fel. Ez több tízezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak – emelte ki. Felidézte: januártól 5 százalékra csökken a lakásáfa, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt ingatlanok esetében pedig ez az 5 százalék is visszaigényelhető lesz. Ezzel és az illetékmentességgel egy 50 millió forintos ingatlan vásárlásakor 15,5 millió forint spórolható meg. Januártól akár a csok teljes összegét és a kedvezményes kamatozású kölcsönt is felveheti, aki beépíti egy családi ház tetőterét, és így külön bejáratú otthont hoz létre – tette hozzá.