Oktatás;koronavírus;

2020-11-03 06:20:00

Lélegeztetőgépen egy iskolaigazgató

Az oktatásirányítás egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatokat tesz arról, hogy az iskolai fertőzöttségi adatok közölhetők-e. Míg Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint jogszabályi korlátjai vannak ennek, mert itt személyes, szenzitív adatokról van szó, addig a Klebelsberg Központ (KK) érdeklődésünkre közölte: az iskolák maguk döntik el, hogy milyen járványügyi adatot tesznek közzé. A KK nem tud olyan esetről, hogy bármelyik tankerületi központ tiltaná az összesített adatok kihelyezését.

Kórházba került egy Borsod megyei szakképzési intézmény igazgatója, miután koronavírussal fertőződött meg – értesült lapunk. Úgy tudjuk, állapota miatt jelenleg mesterséges lélegeztetésre szorul, az iskola vezetését pedig egyik helyettese vette át. Forrásunk szerint – aki kérte, egyelőre ne nevezzük meg az intézményt – az iskolában több oktató is megfertőződött, ezért hétfőn kezdeményezték a fenntartónál az intézmény bezárását és a távoktatás elrendelését. Az oktatók jelentős része is ezt tartaná jó megoldásnak.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja és Észak-magyarországi ügyvivője megerősítette, hogy az igazgató valóban megfertőződött, de kollégái kérésére többet nem akart elárulni. Abban bízik, hogy az intézmény engedélyt kap majd, hogy átállhasson a tantermen kívüli digitális munkarendre.

Kerestük az érintett szakképzési centrumot, a szakképzésért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumot, valamint az operatív törzset is. Választ végül a Nemzeti Felnőttképzési és Szakképzési Hivataltól kaptunk. A hírt nem erősítették meg, de nem is cáfolták. Azt írták: a hatályos jogszabályok értelmében minden egészséggel kapcsolatos adat a személyiségi jogok körébe tartozik, így erre vonatkozó tájékoztatás nem adható ki. Hozzátették: a szakképző intézményekben az őszi szünet ideje alatt megtörténtek az előirányzott fertőtlenítések. A járványügyi előírásokat az intézmények (lázmérés, folyamatos fertőtlenítés) a mindennapi működésük során betartják.

Az érdekvédelmi szervezetek már hetek óta kérik, hogy a kormányzat tegye közzé az iskolai fertőzöttségi adatokat. Múlt héten Müller Cecília országos tisztifőorvos jogszabályi korlátokra, illetve a személyes, szenzitív adatok kezelésére hivatkozva beszélt arról, ez miért nem lehetséges. Ugyanakkor több iskola a saját weboldalán rendszeresen beszámol arról, éppen mennyi diák, pedagógus kapta el a fertőzést. Ezt nem egy esetben kifejezetten a tankerület kérésére tették meg.

Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, illetve az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központot (KK) is, hogy megtudjuk, az országos tisztifőorvos pontosan milyen jogszabályi korlátokra gondolhatott, illetve hogyan fordulhat elő, hogy egyes iskolák közzé tehetik az adatokat, mások nem. A szaktárcától nem kaptunk tájékoztatást, a KK viszont azt írta: az iskolák maguk döntik el, hogy milyen járványügyi adatot tesznek közzé. Arról nem tudnak, hogy bármelyik tankerületi központ megkövetelné vagy éppen tiltaná az iskola járványügyi helyzetével kapcsolatos, összesített adatok kihelyezését az intézményi honlapokra.

Szűcs Tamás szerint a fertőzött diákok, pedagógusok száma nem személyes, hanem közérdekű adat, amit minden intézménynek közzé kellene tennie.