Előfizetés

Koronavírus-fertőzést követően meghalt egy tiszafüredi iskola pedagógusa

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.11.02. 17:20
Képünk illusztráció
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Úgy tudjuk, a pedagógust egy debreceni kórházban kezelték, ahol mesterségesen kellett lélegeztetni, de az életét már nem tudták megmenteni.
A tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola egyik pedagógusa sajnálatos módon a koronavírus fertőzés következtében kórházban elhunyt – közölte megkeresésünkre a Karcagi Tankerületi Központ, miután lapunk értesült a pedagógus haláláról. Mint írták, a tankerületi központ ezúton is őszinte részvétét és együttérzését fejezi ki a hozzátartozók számára. Úgy tudjuk, a pedagógust egy debreceni kórházban kezelték, ahol mesterségesen kellett lélegeztetni, de az életét már nem tudták megmenteni. Érdeklődtünk arról is, az iskolában milyen védelmi intézkedések történtek, de erre a kérdésünkre nem kaptunk választ. Így már négy tanárról tudni biztosan, hogy koronavírus-fertőzést követően halt meg. Múlt héten a Pedagógusok Szakszervezete is hírt adott egy újabb áldozatról, ám az elhunyt családja cáfolta, hogy a halálesetnek a vírushoz volt köze. Közben a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium tanári karának tizede koronavírusos lett, az intézmény hétfőtől a fenntartó engedélye nélkül is átállt digitális oktatásra – írta a Telex. Újraindítás előtt pedig saját költségen és szülői segítséggel minden diákot, dolgozót tesztelni fognak. 

Balogh Lajos „Paci” roma zenész és közéleti szereplő a Covid 28 éves áldozata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.02. 17:06

Fotó: Facebook/Balogh Lajos
Másfél hete kórházból, lélegeztetőgépre kötve üzent az emberi jogi aktivista, józsefvárosi önkormányzati képviselő a vírustagadóknak.
Elhunyt a koronavírus okozta betegségben a 28 éves Balogh Lajos „Paci”, a közismert roma folklór zenész, emberi jogi aktivista és VIII. kerületi önkormányzati képviselő – adta hírül Facebook-oldalán a Roma Sajtóközpont. Így kiderült, hogy ő az a 28 éves férfi, akiről az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos tett említést a fertőzés miatt hétfő reggelre elhunyt 70 ember között.
Balogh Lajos „Paci“ október 21-én éppen a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán osztotta meg a követőivel, hogy kórházba és lélegeztetőgépre került.
„Igen létezik a COVID. Maszkviseléssel és távolságtartással lassítani lehet a vírus terjedését”

– üzente.

A fiatalember halálát hétfőn a sajtóközpontnak a rokonai erősítették meg. Majd nem sokkal később Józsefváros önkormányzata is közleményt adott ki. Facebook-bejegyzésükben írták: 
„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ma elhunyt Józsefváros önkormányzati képviselője, Balogh István Lajos (...) Józsefváros 5. választókörzetének egyéni képviselője, a Közösen Józsefvárosért frakció tagja, a Kulturális és oktatási bizottság vezetője, roma és nemzetiségi tanácsnok volt. Balogh István Lajost az önkormányzat saját halottjának tekinti.”

Karácsony Gergely főpolgármester ugyancsak megemlékezett róla a közösségi oldalán: 
„Alig hiszem el, alig találom a szavakat a megrendültségtől. 28 évesen vitte el a vírus ezt a nagyszerű fiatalembert, a legbátrabbak egyikét. Minden erejével, szóval és tettel küzdött a megkülönböztetés minden formája, a kirekesztés és a gyűlöletkeltés ellen, a cigány és nem cigány magyarok együttéléséért.”

Tizenhárom tanár fertőződött meg egy nyíregyházi iskolában, digitális oktatásra térnek át

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.02. 17:05
Képünk illusztráció
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A várhatóan november 13-áig tartó intézkedés az intézmény valamennyi évfolyamát érinti.
Tizenhárom tanár megbetegedése miatt tantermen kívüli digitális munkarendre tér át keddtől a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium – erősítette meg az MTI értesülését az intézmény igazgatója hétfőn. Komáromi István elmondta: a várhatóan november 13-áig tartó intézkedés az iskola valamennyi évfolyamát érinti. A koronavírus a diákok és a tanárok között is megjelent, és az utóbbi időszakban növekedett a fertőzöttek száma az iskolában. A tizenkét évfolyamon tizennyolc diák fertőződött meg a vírussal, a 105 pedagógus közül pedig tizenhárom kollégának a koronavírustesztje lett pozitív, ami már kritikus aránynak számít, ezért vált szükségessé a tantermen kívüli digitális munkarendben végezhető oktatás kérésének kezdeményezése az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felé – ismertette az igazgató. Hozzátette: egy adminisztratív dolgozó is megfertőződött. Komáromi István az MTI kérdésére megerősítette, hogy a hétvégén elhunyt az iskola egyik tanára, aki egészségi problémái miatt október 12-től már távol volt az intézménytől. A Nyíregyházi Egyetem fenntartásában működő tizenkét évfolyamos, általános iskolai és nyolc-, valamint négyosztályos gimnáziumi képzést kínáló intézményben 1070 diák tanul.