Előfizetés

Élelmiszer-felvásárlásokkal ismét zárlatra készülnek az olaszok

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.02. 20:43
„Most már elég!” – hangoztatták hétfői római tüntetésükön a vendéglátósok
Fotó: Baris Seckin / Anadolu Agency via AFP
Jól fogynak a fodrászati cikkek is, viszont a vendéglátósok a kormányfő „megfőzését” is kilátásba helyezték, ha megint le kell húzniuk a redőnyt.
Olaszországban 20 százalékkal megnövekedett a vásárlók száma az élelmiszerüzletekben hétfőn, a koronavírus-járvány miatti újabb korlátozások bejelentésére készülve – közölte a Coldiretti termelői szövetség, amely a hazai termékek vásárlására szólította fel az olaszokat. A Coldiretti közölte, hogy az emberek ismét nagy mennyiségben vettek tésztát, lisztet, rizst, cukrot és tojást, ahogyan ez a tavaszi korlátozások előtti napokban is történt. A felmérések szerint az élelmiszerek mellett a leginkább a hajfestékek és más fodrászati cikkek fogynak, mivel a nők a fodrászatok ismételt bezáratásával számolnak. Az agrárszervezetek patriotizmusra szólították fel a vásárlókat a nemzeti termékek előnyben részesítésével. Hangsúlyozták, hogy a vendéglátásban egy hete bevezetett korlátozott nyitvatartással a mezőgazdaság máris egymilliárd eurós bevételtől esett el, hiszen az éttermek nem rendelnek termékeket. Az olasz termékek vásárlására kérték a kórházakat és a kaszárnyákat is. Az éttermek, bárok, presszók tulajdonosai és dolgozói hétfőn Róma központi terén, a Piazza del Popolón demonstráltak a kormány szigorításai ellen „Most már elég” jelszóval. Azt hangoztatták, hogy a kormány a járvány miatti korlátozásokkal halálra ítélte őket.
„Naponta négyszer fertőtlenítem az üzlethelyiséget, minden vendég után a székeket és az asztalokat is, miért veszélyesebb az éttermem az utasokkal tömött buszoknál?

– kérdezte egy vendéglős.

Hozzátette: bevétel nélkül vele együtt tíz dolgozója is utcára kerül. Egy presszó pincérnője Giuseppe Conte kormányát tartja felelősnek az ágazatot sújtó korlátozásokért. Kijelentette:
„Ha Conte éheztet, őt fogjuk megfőzni.”

Közben a miniszterelnök a parlamentben vázolta az újabb szigorításokat, amelyeket várhatóan legkésőbb szerdáig jelent be. Október közepe óta ez lesz a negyedik intézkedéscsomag. Conte a tervezett korlátozások között említette a járvány terjedésének üteme és a kórházak telítettsége miatt kritikus helyzetbe jutó tartományok lezárását vagy a régiók közötti mozgás korlátozását. Előrébb akarják hozni a kereskedelmi és a vendéglátóipari egységek most este hat és nyolc óra közötti zárását, a kereskedelmi központok hétvégi zárva tartásával. A szeptember közepén újraindított oktatást az általános iskola utolsó évétől, tehát 13 éves kortól visszaállítják online tanításra. Ötven százalékra csökkentik a tömegközlekedési eszközök kihasználtságát, valamint bezárják a múzeumokat is. A La Repubblica napilap azt írta, hogy este kilenctől országos éjszakai kijárási tilalmat is be akarnak vezetni. 
Giuseppe Conte olasz kormányfő hétfőn a parlamentben vázolta az újabb szigorításokat
Fotó: ELIANO IMPERATO / Controluce via AFP
Olaszországban a hétfői adatok szerint egy nap alatt több mint 22 ezer új fertőzöttet szűrtek ki a korábbinál sokkal kevesebb, 135 ezer vírusteszttel. A Covid-19-betegség szövődményeibe 233-an haltak bele, így a halottak száma átlépte a 39 ezret. Majdnem húszezren vannak kórházban, és több mint kétezren intenzív osztályon. Korábban a kormány küszöbként a kétezer, intenzíven kezelt Covid-19-beteget jelölte meg mint korlátot, amely után ismét országos zárást rendelhetnek el. Alto Adige tartomány kormányzója bejelentette, hogy este nyolctól reggel ötig kijárási tilalmat léptet életbe. Bezárják a bárokat, éttermeket, üzleteket, kivételt az élelmiszerboltok valamint az alapvető cikkeket árusító üzletek jelentenek. Az oktatás minden szintjén visszaállítják az online tanítást. A korlátozások szerdán éjféltől november 22-ig tartanak.

EP-frakcióvezetők tiltakoznak a lengyelországi „barbár abortusz-korlátozások” ellen

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.02. 19:53
Véresre festve. Hétfőn Krakkóban is folytatódtak az abortusz-szigorítás elleni demonstrációk
Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP
A Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöknek címzett levélben az uniós politikusok kiállnak az emberi jogokért tüntető nők és férfiak ezrei mellett.
A lehető leghatározottabban tiltakozunk a lengyel nők szabadságjogait ért példátlan támadás ellen – hangsúlyozták az Európai Parlament öt képviselőcsoportjának vezetői abban a közös levélben, amelyet Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöknek címeztek az abortuszszabályzást érintő lengyel alkotmánybírósági ítélettel kapcsolatban. „Szolidaritásunkat fejezzük ki azzal a több ezer lengyel nővel és férfival, akik a koronavírus járvány közepén az utcára mennek, hogy az alapvető emberi jogokat aláásó barbár abortusz korlátozások ellen tiltakozzanak” – fogalmaztak. A Morawiczkinek intézett együttest állásfoglalást Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, Iratxe García Pérez, az EP szociáldemokrata frakciójának (S&D) elnöke, Dacian Ciolos, az EP Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű képviselőcsoportjának elnöke, Philippe Lamberts, a Zöldek képviselőcsoportjának társelnöke, valamint Manon Aubrey az Európai Baloldal /Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) frakcióvezetője írta alá. Varsóban múlt pénteken több tízezren gyűltek össze, az abortuszszabályzást érintő alkotmánybírósági ítélet elleni tüntetésen, miután a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a beteg, akár több hónapos magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást. Andrzej Duda lengyel elnök ugyancsak múlt pénteken nyújtotta be a parlamentbe az eddigi abortusztilalom alóli kivételeken pontosító tervezetét, mely lehetővé tenné a terhességmegszakítást, ha a magzatnak az élettel összeférhetetlen károsodását valószínűsítik, de védené az abortusztól a Down-szindrómás gyermekeket.

Moldovában a diaszpóra döntött

Gál Mária
Publikálás dátuma
2020.11.02. 19:31
Maia Sandu
Fotó: Maksim Blinov / AFP / Sputnik
Minden előrejelzés Igor Dodon fölényét mutatta, a tévedés oka pedig minden bizonnyal abban rejlik, hogy a közvéleménykutatók csak az országban élő választópolgárok szándékait mérték.
Rácáfolt az előrejelzésekre a moldovai elnökválasztás vasárnapi első fordulójának eredménye: az Európai integrációt és korrupcióellenes harcot zászlajára tűző ellenzéki jelölt, Maia Sandu legyőzte a hivatalban lévő, Moszkva-barátnak tartott Igor Dodont. Sandu a voksok 36,16 százalékát gyűjtötte be, Dodon 32,61 százalékot kapott. Az előzetes felmérések abban nem tévedtek, hogy második fordulóra lesz szükség, a tisztségért versengő 8 elnökjelölt közül senki sem tud abszolút többséget szerezni első fordulóból. Abban sem, hogy november 15-én Dodon és Sandu fog megmérkőzni, az első fordulós várható eredmények kapcsán azonban keményen melléfogtak. Minden előrejelzés Dodon fölényét mutatta, a tévedés oka pedig minden bizonnyal abban rejlik, hogy a közvéleménykutatók csak az országban élő választópolgárok szándékait mérték. A voksoláson egyértelműen a diaszpóra szavazatai fordították meg a helyzetet, az ő szavazataik megszámlálása előtt még Dodon vezetett. Maia Sandu a külföldi szavazatok 70,10 százalékát kapta meg, Dodon pedig csupán 3,65 százalékot. Ugyancsak a külföldi voksoknak köszönhetően lett a vártnál magasabb az Oroszországban körözött milliárdos polgármester, az oroszul beszélő Renato Usatii támogatottsága, ő 17,27 százalékot ért el a diaszpóra választóinál, összességében pedig 16,9-et. Minden bizonnyal ő és tábora fogja eldönteni a második fordulót. Az EU-párti Sandut támogatja a két unionista (Moldova Romániával való egyesülését szorgalmazó) párt jelöltje, valamint korábbi koalíciós partnere, az ugyancsak nyugatbarát és korrupcióellenes Andrei Nastase. Dodon számíthat az oroszbarát Sor párt 6,9 százalékot elért jelöltjének támogatására és a transznisztriai szavazókra, Usatii egyelőre nem nyilatkozott kit fog támogatni. A kétes hírnevű Balti-i polgármester az első forduló előtt hevesen  támadta Dodont, így a legtöbb ellenző arra tippel, hogy a második fordulóban vagy beáll Sandu mögé vagy semleges marad – hozzátéve, hogy Usatii kiszámíthatatlan. Az orosz külügy azonnal jelezte, hogy Moszkva kész együttműködni bárkivel, akit a moldovai szavazók elnökké választanak. Ezt azonban aligha hiszik a nyugatbarát jelölteket támogató szavazók, főleg annak fényében, hogy a 14. orosz hadseregnek köszönhetően mindmáig Európa első befagyott konfliktusának színhelye maradt a Moldovából kivált szakadár terület, Transznisztria. Az első fordulós részvétel mérsékelt volt, 42,76 százalék. A koronavírus-járvány vélhetően a második fordulóra is rá fogja nyomni bélyegét a négymilliós országban.