Előfizetés

A zöld környezet segíti a füstmentes életmódot

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.03. 14:27
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A természethez közelebb élők kisebb eséllyel kezdenek dohányozni vagy nagyobb eséllyel szoknak le.
Összefüggés van a zöld lakóhely és a dohányzási szokások között a Plymouthi Egyetem és a Bécsi Egyetem közös, 8000 brit felnőtt részvételével zajlott vizsgálata szerint. A szakértők figyelembe vettek más tényezőket, például a társadalmi-gazdasági státuszt is. Azt találták, hogy azoknál, akik életük során valamikor dohányoztak, 12 százalékkal megnő a leszokás esélye, ha zöld környezetben élnek.
Ugyanezen kutatók korábban arra jutottak, hogy azokban az emberekben, akiknek otthona zöld területre tekint, kisebb az alkohol, a cigaretta és az egészségtelen élelmiszerek iránti vágy. Jelentős bizonyítékokat találtak arra már korábban is, hogy a természet segít a stressz csökkentésében és az általános jóllét növelésében.
A Social Science & Medicine című tudományos lapban most megjelent tanulmány elsőként mutatott rá, hogy „a nagyobb zöld felület összefüggésben áll az egészségtelen szokások csökkentésével áll” – mondta Sabine Pahl, a Bécsi Egyetem város- és környezetpszichológiával foglakozó szakértője, a tanulmány társszerzője.
A tudósok hangsúlyozták, hogy a közegészségügy javításának fontos stratégiai eleme – különösen a dohányosok arányának csökkentése szempontjából –, hogy minél többen jussanak zöld környezethez.

Megmenekülhetnek a kihalástól az ibériai hiúzok

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.03. 11:56

Fotó: Juan-Carlos Muñoz / Biosphoto / AFP
Sikerült megállítani az állatok számának csökkenését, sőt az elmúlt 18 évben kilencszeresére nőtt a populáció Spanyolországban és Portugáliában.
A kevesebb mint két évtizeddel ezelőtt a kihalás szélére került ibériai hiúzok száma egyre nő Spanyolországban és Portugáliában, hála a ragadozók megmentésére irányuló erőfeszítéseknek. A legutóbbi felmérés szerint a félsziget hiúzpopulációja kilencszeresére nőtt az elmúlt 18 évben: a 2002-ben mért 94-ről az állatok száma mostanra 855-re emelkedett – írta online kiadásában a The Guardian.
A kameracsapdákkal és hatalmas türelemmel végzett 2019-es felmérés azt mutatta, hogy a hiúzpopuláció több mint 80 százalékának Spanyolország ad otthont, 311 kölyök született tavaly a félszigeten és a reproduktív korban lévő nőstények száma elérte a 188-at. A szakemberek a Sierra Morena és a Donana Nemzeti Park területén azonosítottak populációkat.
A hiúzok száma a kártékonynak ítélt állatok elleni állami intézkedések, a ragadozók elsődleges zsákmányát jelentő nyulak számának megcsappanása, valamint a természetes élőhelyeik elpusztítása, feltöredezése, az útépítések és a fokozott emberi jelenlét miatt esett vissza drasztikusan a múlt század végére. A mások mellett az andalúziai kormány, a portugál hatóságok és környezetvédő szervezetek együttműködésével megvalósult projektek révén azonban sikerült megállítani az állatok számának csökkenését, felduzzasztani a populációt és új területekre betelepíteni a hiúzokat.
„Ma egészen jó a helyzet és azt hiszem megengedhetjük maguknak, hogy optimisták és viszonylag nyugodtak legyünk, mivel nem csupán regeneráltuk a populációt Andalúziában, hanem új populációkat hoztunk létre Portugáliában - ahol a hiúz korábban kihalt -, valamint Extremadurában és Kasztília-La Manchában is” – mondta Miguel Ángel Simón biológus, aki 22 évet töltött a hiúzok populációjának megóvásával és felduzzasztásával, mielőtt tavaly nyugdíjba vonult.
A program utolsó fázisa a populációk összekapcsolása lesz az állatok genetikai sokszínűségének biztosításáért. A populációkban ugyanis genetikai problémák léphetnek fel, ha egymástól elszigetelve maradnak. Növelni kell továbbá a populációkat és újakat kialakítani a nyulakban gazdag területeken, emellett fel kell térképezni az állatokra veszélyt jelentő tényezőket. Tavaly például 34 hiúz pusztult el gázolás következtében.
A szakemberek reményei szerint a hiúzok idővel a veszélyeztetettből átkerülnek a sebezhető állatok kategóriájába a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fenyegetett fajokat felvonultató vörös listáján. Ramón Pérez de Ayala, a Természetvédelmi Világalap (WWF) spanyolországi részlegének munkatársa szerint még 20 év kemény munkája szükséges ahhoz, hogy Spanyolország és Portugália azt mondhassa, megmentette a hiúzokat. „Ha kitartunk és fenn tudjuk tartani a populációnövekedés mostani ütemét, és a szerencse a mi oldalunkon marad, akkor legkevesebb 750 reproduktív korú nőstényünk lesz 2040-re, ami összesen több mint 3 ezer hiúzt jelent” – mondta a szakember.
A hiúzok jelentőségéről szólva Pérez de Ayala megjegyezte, hogy a ragadozóknak fontos szerepük van a mediterrán ökoszisztéma táplálékláncának kiegyensúlyozásában.

Ismét több városban nőtt a légszennyezettség

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.03. 10:58

Fotó: Shutterstock
Budapest mellett Százhalombatta, Tatabánya, Várpalota, Pécs és Sajószentpéter levegőjét is kifogásoltnak minősítették a magas szállópor-koncentráció miatt.
Budapesten és néhány vidéki településen ismét megnőtt a légszennyezettség. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint Budapest, Százhalombatta, Tatabánya, Várpalota, Pécs és Sajószentpéter levegőjét is kifogásoltnak minősítették a magas szállópor-koncentráció miatt. Előrejelzésük szerint nem várható jelentős változás.
A Főpolgármesteri Hivatal közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden borult, párás időjárás várható gyenge széllel. Szerdán napközben várhatóan csökkenni kezd a légszennyezettség, és csütörtökön kedvezően alakul a PM10 (10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék) és a PM2,5 koncentrációja. Péntektől viszont újra romló tendencia várható.