Előfizetés

A rendkívüli jogrendre hivatkozva gáncsolnák el a tatai népszavazást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.07. 10:41
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A választási iroda szerint meg kell semmisíteni az eddig gyűjtött íveket. Pedig megszerezték a kellő számú aláírást.
Egy megalomán projekt ötlete borzolja a kedélyeket már jó ideje Tatán: mint a Népszava is megírta, az Avalon Center Kft. eredetileg egy 120 szobás luxushotelt tervezett, amelyet egy, a Hellt is tulajdonló személyek másik cége húzna fel alig néhány méterre a városi tó partjától, 24 milliárd forintból. Emiatt a helyiek népszavazást is kezdeményeztek, amelyből kettőt átengedett a helyi választási bizottság. 
Csakhogy életbelépett a rendkívüli jogrend és ezt ki is használta a választási iroda.

Ugyanis a kormányrendelet értelmében fel kell függeszteni minden népszavazással kapcsolatos eljárást, így aláírásokat sem lehet gyűjteni. A helyi választási bizottság vezetőjének pedig azt a jogértelmezést adta a Nemzeti Választási Iroda (NVI), hogy az eddig begyűjtött íveket meg kell semmisíteni, mert azok nem használhatók fel - írja a Mérce. A portál szerint a veszélyhelyzet lejárta után 5 napon belül újra ki kell adni az aláírásgyűjtő íveket, ekkor kezdődhet elölről az egész aláírásgyűjtés, amelyre szintén 30 nap áll majd rendelkezésre. 
Vagyis a tatai civilek 3 heti munkáját egy tollvonással elkaszálná az NVI.

Az írás hivatkozik a Stop Avalon! Tata civil csoport alapítójára is, aki azt mondta, jogászaik bíróságra viszik az ügyet. Szalay Ildikó közlése szerint felajánlották, hogy átadják a szükséges íveket. Erre az a válasz érkezett, ha meg is kapja a hivatal, akkor megsemmisítik. Amennyiben a kezdeményezőknél marad, akkor viszont nekik kell ezt megtenni. A Mércének nyilatkozó jogász szerint a kormányrendelet csak azt írja elő, hogy a népszavazási határidők megszakadnak, majd a veszélyhelyzetet követően újrakezdődnek. Jelezte, az ívek jelenleg ügyvédi letétben vannak, és nem fogják megsemmisíteni azokat. A Stop Avalon az eseményekre reagálva már meg is hirdetett szombat délután 4 órára egy demonstrációt a tatai Kossuth térre.   

5318 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, meghalt 107 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.07. 09:30
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
5612 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 405-en vannak lélegeztetőgépen.
5318 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 104.943 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2357 főre emelkedett, 24 847-en pedig már meggyógyultak - közöte szombat reggel a kormányzati tájékoztatási oldal. Az aktív fertőzöttek száma 77 739fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 29 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 5612 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 405-en vannak lélegeztetőgépen.  Hatósági házi karanténban 36 911-en vannak, a mintavételek száma 1 189 962. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (26 697) és Pest megyében (13 605) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (6928), Borsod-Abaúj-Zemplén (6343), Szabolcs-Szatmár-Bereg (5662) és Hajdú-Bihar megye (5215). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (1124). 
Éjszakai kijárási korlátozás van életben. Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivétel, ha valaki munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal hagyja el lakóhelyét. A járvány terjedésének csökkentése érdekében újra életbe lépett az ingyenes parkolás, és Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra. A kormány arról is döntött, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket és mostantól a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és kötelező a maszkviselés. Emellett továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, a vendéglátóhelyeken stb. A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.
Azt kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

Orosz rulett vakcinával – Tágan értelmezik a „rendkívüli helyzet” fogalmát

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.11.07. 08:30

Fotó: WANG ZHAO / AFP
Névtelenséget kérő EU források lapunkkal közölték: mostanáig egyetlen tagállam sem jelezte, hogy élni kíván a kivételes eljárás lehetőségével.
Rendkívüli helyzetekben egy európai uniós tagállam ideiglenesen forgalomba hozhat az EU-ban nem engedélyezett gyógyszert vagy vakcinát, a döntéséért azonban teljes mértékben viselnie kell a felelősséget – válaszolta Stefan de Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője arra a kérdésünkre, hogy Magyarország egyedül, az illetékes európai uniós hatóság beleegyezése nélkül engedélyt adhat-e a Covid19 vírus ellen kifejlesztett orosz vagy kínai oltóanyag használatára. A vonatkozó uniós irányelv meglehetősen tágan értelmezi a „rendkívüli helyzet” fogalmát, így akár a jelenlegi járvány is beletartozhat. Névtelenséget kérő EU források mindenesetre hangsúlyozták lapunknak, hogy mostanáig egyetlen tagállam sem jelezte, hogy élni kíván a kivételes eljárás lehetőségével. Szakértői szintű megbeszéléseken is inkább óvatosságra intenek a résztvevők, amikor szóba kerül a szabályoktól való eltérés. Stefan de Keersmaecker felhívta a figyelmet, hogy – a rendkívüli helyzeteket kivéve – az európai uniós törvények szerint egyetlen gyógyszer vagy vakcina sem kerülhet az egységes piacra alapos vizsgálat és értékelés nélkül. Az oltóanyagot a biztonságosság, a minőség és a hatásosság alapján kell osztályozni, és közösségi szinten ezt a munkát az Európai Gyógyszerügynökség (EGYÜ) végzi. A vakcina biztonságossága alapvető fontosságú, az európai polgároknak bízniuk kell abban, hogy egy minden szempontból megfelelően átvizsgált és minősített készítménnyel oltatják be magukat. Ennek pedig az a legjobb módja, ha az oltóanyagot az EGYÜ engedélyezi – mondta lapunknak a szóvivő. Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány több tagja világossá tette, hogy tárgyalnak orosz és kínai vakcina beszerzéséről is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebookon jelentette be, hogy „az oroszok decemberben elkezdik a kis mennyiségű oltóanyagszállítást Magyarországra, annak érdekében, hogy el tudjuk végezni a klinikai vizsgálatokat és az engedélyezési folyamat utolsó lépéseit is végre tudjuk hajtani”.