egészségügy;koronavírus;COVID-19;

Csúcsra járnak a kórházak

Vészüzemben az egészségügy: újabb ágyakat szabadítanak fel, műtéteket halasztanak el és keddtől már minden intézmény fogad Covid-betegeket.

Miután csak pénteken közel félezer embert szállítottak a mentők kórházba a koronavírus miatt, Kásler Miklós humánminiszter a hétvégén körlevélben utasította az egészségügyi szolgáltatókat arra, hogy ágyaiknak már negyven százalékát tegyék szabaddá a fertőzött betegek számára. Keddtől már az összes kórháznak fogadnia kell a koronavírusos betegeket, valamint azokon a helyeken, ahol eddig is működött intenzív osztály, ott az ágyak hét százalékát intenzív ággyá kell átalakítani a súlyos esetek kezelésére. Az intézményeknek azonnal jelezniük kell az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének, ha a fertőzött betegek megtöltik az ágyak 80, illetve 100 százalékát. Meglehet, heteken belül lesz olyan intézmény, amelynek jelentenie kell: gyorsan emelkedik az ápolásra szorulók száma, tegnap már 5803 koronavírusos pácienst láttak el kórházban, közülük 417-en voltak lélegeztetőgépen. A hétvégén összesen 188 Covid-áldozatról számolt be az operatív törzs.

További intézkedésként keddtől mindenütt leállítják a nem sürgős beavatkozásokat, műtéteket. Ezeket csak akkor nem halasztják el, ha az ellátás hiánya miatt a beteg közvetlen életveszélyes állapotba kerülne, vagy súlyos, maradandó egészségkárosodást szenvedne. Továbbra is elvégzik a transzplantációkat, az onkológiai- és kardiológiai ellátásokat, valamint a mesterséges megtermékenyítést. A tervezett ellátások leállítása miatt a kórházaknak több ezer embert kell kiértesíteniük arról, hogy elmaradnak a műtétek. Csak a budai gerincgyógyászati központban, ahol a legsúlyosabb gerincbeavatkozásokat végzik, mintegy 200 műtétet mondanak le.

Közben egyre kaotikusabbá vált a PCR-tesztekhez a minták levétele és az eredmények visszajelzése – derül ki a Népszavához eljutott panaszokból. Lapunknak vidéki mentők jelezték, hogy a karanténszabadító tesztjük eredményét a minta levételétől számított hét-nyolc nap múlva sem kapták meg. Enélkül viszont nem tudnak visszamenni dolgozni. Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatójának válasza szerint nincs baj. Azt írta: „Az új koronavírus járvány kezdete óta (márciusától napjainkig) az Országos Mentőszolgálat állományának 1,5 százalékánál volt pozitív a COVID-19 PCR-teszt, nagy részük már túl van a fertőzésen és visszaállt dolgozni. Kontaktként jelenleg az állomány kevesebb, mint 1 százaléka van átmeneti karanténban, mely belátható, hogy nem érinti a működésünket. Az egészségügyi dolgozóknak a karantén feloldásához szükséges PCR mintavételét késedelem nélkül elvégezzük, a Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig a járvány dinamikájához igazítva jelentősen növelte a laborkapacitásokat.”

Más forrásból viszont úgy tudjuk: a mentők továbbra sem tudnak eleget tenni a napi mintavételi kéréseknek, hiába siettek a segítségükre az orvostanhallgatók is. A múlt héten több olyan nap is volt, amikor több ezer helyszínre nem értek oda a mintavevők.

Nem tetszik az államnak az ingyentesztAz antigén gyorstesztek nem alkalmasak szűrésre – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap. Az állami szervezet arra reagált ezzel, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere pénteken bejelentette, „a fővárosi önkormányzat nem vár tovább a kormányra”, 100 ezer „új típusú antigén alapú tesztet” szerez be. Az NNK szerint az antigéntesztek nem használhatók tömeges, közösségi szűrésre, mivel például a tünetmentes fertőzöttek szervezetében csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel „fals negatív eredményt mutat majd”. Minderre Karácsony úgy reagált: „Az antigén-alapú tesztek körülbelül 96 százalékos megbízhatóságúak a PCR-tesztekhez képest. Viszont a töredékébe kerülnek és 15 perc alatt megmutatják az eredményt. Éppen ezért használja ezeket például a Magyar Mentőszolgálat is, Szlovákiában pedig az egész lakosságot ezekkel szűrték.”