Előfizetés

Szijjártó miatt bezárják az iskolákat Kambodzsában

Kuslits Szonja
Publikálás dátuma
2020.11.09. 18:42

Fotó: BORSOS MÁTYÁS / KKM
900 embert vizsgáltak meg, miután kiderült, hogy a magyar politikus koronavírusos.
Elővigyázatosságból két hétre bezárják az iskolákat Phnom Penhben és környékén, mert Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter koronavírus tesztje pozitív lett a múlt heti kambodzsai látogatás után – közölte az ország oktatási minisztériuma vasárnap. Hun Sen, Kambodzsa miniszterelnöke az AP hírügynökség szerint azt mondta: egy helyi testőrnek - aki Szijjártó Péter mellett dolgozott - szintén pozitív lett a tesztje, de ő volt egyedül koronavírusos abból a 900 emberből, akik találkoztak a külügyminiszterrel. A nyilatkozat alapján tehát 900 embert vizsgáltak meg, miután kiderült, hogy a magyar politikus koronavírusos.
Szijjártó Péter tesztje egyébként azután lett pozitív, hogy Kambodzsából Thaiföldre érkezett a múlt hét kedden. A bangkoki találkozóit éppen ezért törölték, szerdán visszautazott Magyarországra, ahol karanténba került. (Orbán Viktor kormányfő egyébként nem vonult karanténba miután az igazoltan fertőzött Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház igazgatójával találkozott. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa csak annyit írt lapunk kérdésére, hogy a kormányfő "a járványügyi szabályok maradéktalan betartásával folyamatosan végzi a munkáját".)  Az az alaposság és kontaktkutatás, amely a kambodzsai rendszerre jellemző sajnos nagyon távol van a magyar gyakorlattól. Itthon már csak az elérhető laborkapacitások miatt is elképzelhetetlen, hogy egyetlen fertőzött miatt teszteljenek 900 embert. Pedig a megelőzésben és a járvány terjedésének visszaszorításában ennek is kiemelt szerepe van. Kambodzsában ezzel szemben összesen 297 koronavírusos esetet tartanak nyilván a járvány kezdete óta, 288-an már meggyógyultak, 9 ember beteg, a vírusnak pedig nincs halálos áldozata. Ott egyébként nemcsak a kontaktkutatáshoz, de az iskolák nyitva tartásához is másképpen állnak, mint Magyarországon. Limitált osztálylétszámmal és óraszámmal csak a múlt héten nyitottak újra az oktatási intézmények, miután márciusban bezárták azokat a járvány miatt. A fővárosban és a környező Kandal tartományban most, a vírus megjelenése miatt ismét két hétre bezárják az állami és magániskolákat is. A diákok a korábbi hónapokhoz hasonlóan online folytatják a tanulást. Az intézménybezárás a minisztérium szerint azért szükséges, mert nem tudtak elég információt gyűjteni arra vonatkozóan a szülőktől, hogy pontosan mely gyerekek kerültek közvetlen vagy közvetett kontaktba a magyar külügyminiszterrel.

Kiakadtak a kutyások a szigorításon, de a kormány állítólag már dolgozik az ügyön

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.09. 17:41
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Teljes a bizonytalanság, mindenki a keddi döntésekre vár.
Mint ahogy lapunk is beszámolt róla, a miniszterelnök hétfői bejelentésének értelmében este 20 és hajnal öt óra között kijárási tilalom lépne életbe. Ekkor csak indokolt esetben lehetne lemenni az utcára. Vagyis ebbe a körbe nem tartozna bele a kutyasétáltatás. Nem meglepő, ha sok állattulajdonos elégedetlen és azt szeretné, ha lazábbak lennének a szabályok. A Noé Állatotthon Alapítvány Facebook-oldalán azt közölte, szervezetükhöz is ömlenek be a panaszok, mivel sokan épp a most tilalmazottá tett időszakban viszik le kedvenceiket az esti sétára, vagy mennek el velük az állatorvoshoz. Éppen ezért a szervezet megkereste  Ovádi Péter állatvédelemért felelős miniszteri biztost.
"Tájékoztatása szerint, már jelezte a miniszterelnök ezzel foglalkozó államtitkárának, hogy szükséges a szabályozásban megengedő módon belefoglalni az egészségügyi kutyasétát és a beteg állatok állatorvoshoz való eljutásának lehetőségét. Tehát napirenden van ez a kérdés is!"

Nem meglepő, hogy több olyan mém is megjelent már a közösségi oldalakon, amely a helyzet abszurditására hívja fel a figyelmet. 

Hamarabb hazaengedhetik a covidos betegeket, hogy legyen elég ágy és szakszemélyzet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.09. 17:38

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
November 7-től új eljárásrend lépett életbe az egészségügyben, amely lehetővé teszi a még nem teljesen gyógyult Covid-betegek hazaküldését a kórházból - derül ki a Telex birtokába került dokumentumból.
A portál emlékeztet, a járvány elején szigorú protokoll vonatkozott a betegekre és az egészségügyi dolgozókra. A koronavírussal fertőzött betegek akkor hagyhatták el a kórházat, ha két, 48 órán belül készült PCR-teszt erősítette meg, hogy már nem fertőzöttek. A két teszt elvégzése előtt is elmehetett ugyan a beteg a kórházból, de akkor otthoni karanténba kellett vonulnia. Azokra az egészségügyi dolgozókra, akik elkapták vírust, a civileknél szigorúbb előírások vonatkoztak. Ők csak akkor mehettek vissza dolgozni, ha 2 negatív PCR-tesztjük volt. Ha nem készült teszt, akkor csak 21 nap elteltével térhettek vissza munkahelyükre, szemben a nem egészségügyisekkel, akiknek csak 10 nap a karantén.  
A november 7-én frissített eljárásrend még nem jelent meg az NNK honlapján, de a kórházak már megkapták. Az országos tiszti főorvos által kiadott, és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter által ellenjegyzett ajánlás a következőket tartalmazza:
  • A koronavírusos beteg hazaengedhető, ha meggyógyult (tünetmentessé vált), illetve legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek vagy egyértelműen javulóban vannak, és a radiológiai kép a tüdőgyulladás egyértelmű javulását mutatja, vagy nem mutat kóros eltérést. Amennyiben a hazabocsátás a tünetek kezdetétől számított 10 napon belül történik, akkor a betegnek még a 10. napig otthoni karanténban kell lennie. Hazaengedhető az a beteg is, akinél egy antigén gyorsteszt negatív eredményt mutat. Aki szociális otthonba tér vissza, annak az elbocsátás klinikai feltételeinek is meg kell felelnie, és negatív gyorstesztre is szüksége van.
  • A koronavírussal fertőzött egészségügyi dolgozó akkor térhet vissza a munkahelyére, ha klinikailag gyógyult vagy Covid-19 fertőzése tünetmentesen zajlott le, és egy negatív SARS-CoV-2 antigén gyorsteszt eredménye van. A mintavétel nem lehet korábbi a klinikai tünetek megjelenését követő 7. napnál. Továbbra is érvényben marad az a szabály, hogy ha nincs teszteredmény, akkor az egészségügyi dolgozó 21 nappal a tünetek megjelenése vagy a fertőzés kimutatása után térhet vissza dolgozni.
Nem változtak a szabályok az otthonukban vagy szociális intézményekben elkülönített betegek, illetve a kórházban fekvő, nem koronavírusos betegek izolációjának megszüntetésére vonatkozóan. 
Orbán Viktor hétfőn délelőtt korlátozó intézkedések bevezetését jelentette be.  A miniszterelnök azt közölte, hogy ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel, ezért ezt a terhet csökkenteni kell, mert a maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé. Ha az Országgyűlés kedden 90 napra megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást korlátozást, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedések lépnek életbe.