blokád;ellenállás;Színház- és Filmművészeti Egyetem;

SZFE:"A blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük"

Az ellenállást a veszélyhelyzet idején is folytató színművészetisek bírósághoz fordultak az oktatás szerintük jogsértő felfüggesztése ellen.

Az egyetem mi vagyunk, a blokád addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik – jelentették be kedd délutáni sajtótájékoztatójukon a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának visszaállításáért, az oktatás szabadságáért több mint 70 napja tiltakozó diákok.

Az SZFE Hallgatói Önkormányzat (HÖK) Facebook-oldalán közvetített esemény kezdetén immár hagyományosan elénekelték a Kicsi vagyok én kezdetű dalt illetve a Titkos egyetemről szóló népdalátköltést. 

Az egyetem általuk blokád alatt tartott Vas utcai, Szentkirályi utcai, Rákóczi úti épületeit a koronavírus-járvány megfékezésére hozott kormányzati járványügyi intézkedések, az elrendelt veszélyhelyzet miatt kedd estig elhagyják. 

Bejelentették: hétfőn bírósághoz fordultak a november 6-án meghozott fenntartói intézkedéssel, az általuk el nem ismert új vezetőség oktatást felfüggesztő döntésével szemben. Szerintük ugyanis megsértették a felsőoktatási törvény és a HÖK véleményezési jogát.

Ugyanakkor, mint mondták, a vezetőség minden akadályozása ellenére az Oktatási Hivatalhoz is benyújtották az elmúlt félévük elismerését kérő dokumentumot, amely bizonyítja, hogy a blokád alatt is megtartottak minden oktatást és kurzust.

Hozzátették, hogy szerdától digitális oktatásra állnak át:

„Az épületeinket most elhagyjuk, de a blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük, az ellenállás kívül folytatódik.”

Az egyetemisták megköszönték a környék lakóinak türelmét, a rendőröknek a demonstrációik biztosítását, az emberek támogatását és adományait, kifejezték szolidaritásukat a világjárványban küzdő egészségügyi dolgozókkal. Sokan tenyerükre festett vöröskeresztet mutattak fel. A Vas utca az egyetemi épület előtt ismét megtelt, és stílszerűen vastapssal és „veletek vagyunk” skandálással búcsúztak a hallgatóktól.