Előfizetés

SZFE:"A blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.10. 16:22
Az SZFE-hallgatók búcsúja a Vas utcai blokádtól
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az ellenállást a veszélyhelyzet idején is folytató színművészetisek bírósághoz fordultak az oktatás szerintük jogsértő felfüggesztése ellen.
Az egyetem mi vagyunk, a blokád addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik – jelentették be kedd délutáni sajtótájékoztatójukon a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának visszaállításáért, az oktatás szabadságáért több mint 70 napja tiltakozó diákok. Az SZFE Hallgatói Önkormányzat (HÖK) Facebook-oldalán közvetített esemény kezdetén immár hagyományosan elénekelték a Kicsi vagyok én kezdetű dalt illetve a Titkos egyetemről szóló népdalátköltést.  Az egyetem általuk blokád alatt tartott Vas utcai, Szentkirályi utcai, Rákóczi úti épületeit a koronavírus-járvány megfékezésére hozott kormányzati járványügyi intézkedések, az elrendelt veszélyhelyzet miatt kedd estig elhagyják. 
Vastaps a Vas utcában
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Bejelentették: hétfőn bírósághoz fordultak a november 6-án meghozott fenntartói intézkedéssel, az általuk el nem ismert új vezetőség oktatást felfüggesztő döntésével szemben. Szerintük ugyanis megsértették a felsőoktatási törvény és a HÖK véleményezési jogát. Ugyanakkor, mint mondták, a vezetőség minden akadályozása ellenére az Oktatási Hivatalhoz is benyújtották az elmúlt félévük elismerését kérő dokumentumot, amely bizonyítja, hogy a blokád alatt is megtartottak minden oktatást és kurzust. Hozzátették, hogy szerdától digitális oktatásra állnak át:
„Az épületeinket most elhagyjuk, de a blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük, az ellenállás kívül folytatódik.”

Színművészetisek szolidaritása az egészségügyi dolgozókkal
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az egyetemisták megköszönték a környék lakóinak türelmét, a rendőröknek a demonstrációik biztosítását, az emberek támogatását és adományait, kifejezték szolidaritásukat a világjárványban küzdő egészségügyi dolgozókkal. Sokan tenyerükre festett vöröskeresztet mutattak fel. A Vas utca az egyetemi épület előtt ismét megtelt, és stílszerűen vastapssal és „veletek vagyunk” skandálással búcsúztak a hallgatóktól.

Meghalt a Scooby-Doo egyik alkotója

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.10. 11:58

Fotó: Shutterstock
Ken Spears amerikai producer, forgatókönyvíró, vágó 82 éves volt
A világhírű figurák kitalálója pénteken halt meg a Lewy-testes demencia egy szövődménye következtében 82 éves korában – írta hétfői kiadásában a Variety.com Kevin Spearsre, a producer fiára hivatkozva. „Ken szellemessége, történetmesélése, családjához való ragaszkodása, erős munkaerkölcse mindig élni fog az emlékezetünkben” – mondta Kevin Spears.
A producer, forgatókönyvíró, vágó alkotótársa, Joe Ruby idén augusztusban, 87 évesen hunyt el.
Ken Spears Los Angelesben született és nőtt fel. Barátságot kötött William Hanna rajzfilmproducer fiával, később a Hanna-Barbera produkciós cégnél kezdett dolgozni hangmérnökként. Itt ismerkedett meg Joe Rubyval.
A Scooby-Doo, merre vagy? 1969-ben indult a Hanna-Barbera produkciójaként a CBS tévécsatornán, ahol 1976-ig futott, számos film és sok újabb sorozat készült a nyomán. „Attól féltünk, nem tart tovább egy évadnál” – emlékezett vissza Spears később.
Ruby, Spears és Takamoto Ivao rajzolótársuk többféle variációt is kipróbált – volt olyan is, ahol a szereplők rockegyüttesben játszottak –, mielőtt a négy tini, Fred, Diána, Vilma, Bozont és kutyájuk, Scooby-Doo megjelent volna a képernyőn.
1977-ben Spears és Ruby saját stúdiót hoztak létre, számos animációs sorozat - Superman, Alvin és a mókusok – fűződik a nevükhöz.

Az egyetemfoglalást befejezik, az ellenállást nem

Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.10. 08:04

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
„Az ellenállás folytatásának lehetőségeiről bázisdemokratikus fórumunk keretei közt jelenleg is közösen gondolkodunk, mivel követeléseink továbbra sem teljesültek” – olvasható a diákok Facebook-oldalán.
Megerősítette Németh Gábor, az SZFE oktatója a Spirit FM Keljfeljancsi című műsorában a Telex.hu tegnap késő esti információját, miszerint a hallgatói fórumon arról döntöttek, hogy járványügyi szigorítások miatt feladják az egyetemfoglalást. Az ellenállás folytatásának módjáról nem árult el információkat, arról a hallgatók délután 3-kor tájékoztatják a sajtót. A diákok Facebook-oldalán az alábbi közlemény olvasható:
„Természetesen a hatályba lépő járványügyi szigorítások bennünket is érintenek, ám a sajtóértesülésekkel szemben az ellenállás folytatásának lehetőségeiről bázisdemokratikus fórumunk keretei közt jelenleg is közösen gondolkodunk, mivel követeléseink továbbra sem teljesültek. Köszönjük minden támogatásotokat!”