Előfizetés

Joe Biden üzent a magyaroknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.12. 13:40

Fotó: TANNEN MAURY / AFP
Egy korábban felvett üzenettel köszöntötte elnöki pozíciójában a demokrata politikust Tóth József, a XIII. kerület polgármestere.
Tom Lantosnak, az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa néhai magyar származású képviselőjének szobrát még 2018 elején adták át Budapesten. Az alkalomra Joe Biden videóüzenetet küldött a résztvevőknek. Ez nem kapott akkoriban nagyobb publicitást, de a gesztus különös súlyt kapott akkor, amikor a politikust megválasztották amerikai elnöknek. Joe Biden a két évvel ezelőtti megszólalásában azt mondta, Tom Lantos az emberi jogok őrzőjeként kiállt a világon bármely pontján. Emiatt is emlékezett meg jó és hálás szívvel az egykori politikusról Biden.  A kerület polgármestere, Tóth József azt írta, 
"Magyarország Joe Biden személyében - Tom Lantos örökségeként - saját nagykövetet kapott a Fehér Házban. A mi döntésünk, hogy élünk vele vagy harcolunk ellene."

Joe Bidennek és feleségének egyébként nem ismeretlen hely Magyarország, hiszen a pár 1977-ben – Tom Lantos javaslatára – a Balatonon töltötték nászútjukat. 
A szobor avatása 2018-ban
Fotó: Népszava

Nem kérnek az ellenzéki pártok a Kövér-féle Házbizottságból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.12. 12:43

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Noha az általa elnökölt Országgyűlésből nem is, de az egyik operatív jellegű bizottságból kivonulnak.
Mint ahogy a Népszava is beszámolt, Kövér László ismét erős kijelentéseket tett. A házelnök minap az állami rádióban azt találta mondani, az Európai Unió nyers hatalmi politikát folytat, és maga alá akarja gyűrni a gyengébb tagállamokat, vagy azokat a "politikai, ideológiai meggyőződésű csoportokat, amelyek nem tartoznak a semmi által homogenizált baloldali, libsi, komcsi neomarxista moslékkoalícióhoz", amely most egyfajta "morális terrort" kíván alkalmazni Európában.
A moslékkoalíció kifejezés annyira felbőszítette az ellenzéki pártokat, hogy bejelentették: nem is kívánnak részt venni a Kövér által elnökölt házbizottság ülésein.

Mint a DK-Párbeszéd-Jobbik-MSZP pártok által jegyzett közleményben fogalmaznak, a politikus "az elmúlt napokban még magához képest is ijesztő verbális ámokfutásba kezdett." A pártok a választóik nevében kikérik maguknak, hogy "a teljes összeomlás szélén egyensúlyozó házelnök ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel sértegesse." Úgy vélik, Kövér László méltatlanná vált a házbizottsági ülések vezetésére, éppen ezért - ameddig nem hajlandó arról lemondani - "az ellenzéki összefogás" tagjai nem vesznek részt a testület munkájában. Az ellenzéki pártok által hivatkozott Házbizottság az Országgyűlés döntés-előkészítő testülete, melynek elnöke az Országgyűlés elnöke, tagjai az Országgyűlés alelnökei, a képviselőcsoportok (frakciók) vezetői és a háznagy. Feladatai közé tartozik az Országgyűlés folyamatos, zavartalan működésének biztosítása, vagy éppen a napirendi javaslattétel az ülésekre. 

Térképen a fővárosi közterületek, melyeken kötelező a maszkviselés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.12. 12:01

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Lényegében mindenhol, de azért vannak kivételek.
Mint arról a Népszava is beszámolt, az általános szigorítások egyik velejárója, hogy szinte minden közterületen maszkot kell hordani. Ennek szabályozásait az önkormányzatok kezébe adta a kormány, aminek az lett az eredménye, hogy Budapesten - noha példátlan egységbe tömörültek az önkormányzatok - korántsem egységesek a maszkhordás szabályai. 
Emiatt is hiánypótló az a térkép, amit a Pesten hallottam Facebook-csoportba töltött fel egy lelkes felhasználó.

A jelmagyarázat szerint pirossal jelölte, ahol kötelező, sárgával ahol csak bizonyos területeken kell maszkot viselni. A kék szín azt jelenti, hogy ott még nem született döntés. Ugyanakkor az egyes területekre kattintva fülszöveg jelenik meg, így a pontos helyi rendelet is megjelenik. Készítője jelezte, aktuális szabályokról az illetékes önkormányzatok weboldalán érdemes tájékozódni, mivel a térkép csak tájékoztató jellegű.