Előfizetés

Novák Katalin a Hír TV-ben magyarázta, miért kell beleírni az alaptörvénybe, hogy az anya nő, az apa férfi

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.12. 21:32

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Szerinte ezt ma már sok helyen megkérdőjelezik a világon.
Novák Katalin a Hír TV esti műsorában arról beszélt az MTI szerint, hogy sok országban például a szülő szabadon dönthet arról, hogy szeretné-e a gyermeke nemét megváltoztatni, ha pedig egy kislány az óvodában autókkal játszik, pszichológus beszélget el vele arról, hogy biztos-e a nemi identitásában. A miniszter szerint ezzel elveszik az alapvető biztonságérzetet, és ez nem helyes. Az örökbefogadást érintő szabályozással kapcsolatban arról beszélt: a kormány célja, hogy minden gyerek családban nőhessen fel, az örökbefogadásnál pedig mindig a gyermek érdekét kell szem előtt tartani, ezért elsősorban házaspárok örökbefogadását támogatja a törvény. Ha nincs alkalmas örökbefogadó házaspár, akkor egyedülálló is lehet örökbefogadó. Kiemelte: a szabályozás nem arról szól, hogy miniszterként személyesen szubjektív döntéseket hozzon, minden esetben vizsgálat indul, a döntés szakvélemény alapján születik. Arra a felvetésre, hogy az új szabályozás a homoszexuális párok örökbefogadását lehetetleníti el, úgy reagált: törvényileg rögzített alapelv, hogy Magyarországon a homoszexuális párok számára nem támogatják az örökbefogadást. Ez nem újdonság, Magyarországon ez a gyakorlat. 
Azért kell olyan „evidenciákat”, mint például hogy az anya nő, az apa férfi, a házasság egy nő és egy férfi kölcsönös elhatározásán alapuló szeretetközösség, egy lánynak született gyermeknek joga van lányként, egy fiúnak pedig fiúként felnőni, alaptörvényi szinten rendezni, mert ezeket már sok helyen megkérdőjelezik a világon

– jelentette ki.

MOK: Nincs elég intenzív terápiában jártas szakember

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.12. 21:19
-
Fotó: KAROLY ARVAI / AFP or licensors
Svéd Tamás szerint a szakdolgozók és további kisegítő személyzet létszáma éppen hogy elegendő a gyógyszereléshez, tápláláshoz, légutak tisztán tartásához – a nagy emberigényű beavatkozásokra, így a betegek forgatására, a kimenetelt javító hason fekve lélegeztetésre alig marad kapacitás.
Egészségügyi dolgozók osztották meg a Magyar Orvosi Kamarával (MOK), milyen most a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt intenzív osztályok helyzete. Ennek összegzését Svéd Tamás főtitkár tette közzé Realitás címen megjelent írásában. A szakember a pozitívumok közé sorolta, hogy van elég lélegeztetőgép, az egyéb intenzív terápiás eszközpark (perfúzorok, infúziós pumpák, stb.) rendelkezésre állnak, csakúgy mint a betegágy melletti monitorozás feltételei.  A potenciálisan javítható negatívumok közé sorolta a védőfelszereléseket (noha a helyzet a tavaszinál jobb, a gyakran cserélendő overallokat, maszkokat hosszan, leginkább egész nap hordják), a központi monitor-és videórendszereket, illetve a gyógyszereket. 
Az egyik negatívum, ami Svéd Tamás szerint nincs és egyhamar nem javítható, az, hogy nincs elég intenzív terápiában jártas szakember, nővér, orvos. De szakápolókból is hiány van.

Átlagosan egy szakképzett ápolóra 6-10 intenzív osztályos, akár lélegeztetőgépen lévő beteg esik.
A főtitkár beszámolója szerint az ellátás a legtöbb Covid-ellátásra berendezett intenzív osztályon már most is erősen kompromisszumos. A szakdolgozók és további kisegítő személyzet létszáma éppen hogy elegendő a gyógyszereléshez, tápláláshoz, légutak tisztán tartásához – a nagy emberigényű beavatkozásokra, így a betegek forgatására, a kimenetelt javító hason fekve lélegeztetésre alig marad kapacitás.
Mivel nem elégségesek az erőforrások, emiatt rettentően gyakorivá válhatnak a veszélyes kórházi fertőzések.

Ezért a kamara javasolja, hogy az intenzív osztályos ágyak számát fagyasszák be. A szakszemélyeztet pedig racionális átvezénylésekkel és a jelenlegi állomány megóvásával kell biztosítani. Melléjük – és semmiképpen sem helyettük – érdemes más szakterületekről orvosokat, ápolókat, akár önként jelentkező orvostanhallgatókat bevonni az egyszerűbb feladatok ellátására – véli Svéd Tamás.

Automatikussá vált a helymeghatározás a 112-es segélyhívón

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.12. 18:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egyes iOS és Android rendszerű okostelefonok a helyszínadatokat automatikusan továbbítják a rendőrség központjába.
Új funkcióval bővült a 112-es segélyhívó vonal: egyes iOS és Android rendszerű okostelefonok a segélyhívás helyszínadatait automatikusan továbbítják a rendőrség központjába, így segítve a hívásfogadó operátort a segélykérés helyszínének gyorsabb és pontosabb meghatározásában – közölte a NISZ Zrt. és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel. A közleményben felidézték: Magyarországon 2013-ban vezették be a 112-őt egységes európai segélyhívószámként, ami ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobiltelefonról bárhol az Európai Unióban. A 112 nem lépett a meglévő nemzeti segélyhívószámok helyébe, azokkal párhuzamosan működik, és csak és kizárólag emberi életeket, környezetet veszélyeztető veszélyhelyzet esetén szabad hívni, a rosszindulatú és fals hívások indokolatlanul terhelik a rendszert. A hívások fogadására az Országos Rendőr-főkapitányság két országos Hívásfogadó Központot hozott létre Miskolcon és Szombathelyen. A segélyhívásokat szakképzett operátorok fogadják, akik közvetlenül koordinálják a segítségnyújtással kapcsolatos tevékenységeket, bevonják a mentők, a katasztrófavédelem vagy a rendőrség készenléti egységeit. Az Egységes Segélyhívórendszert Magyarországon a NISZ Zrt. üzemelteti, amely egy sikeres pályázat eredményeként az EENA-val (European Emergency Number Association) és hat országgal (Dánia, Franciaország, Horvátország, Németország, Portugália, Svédország) együttműködve előkészítette a segélykérés pontosabb helymeghatározásához szükséges fejlesztéseket. A NISZ Zrt. a fejlesztés megvalósítása után vezette be az AML (Advanced Mobile Location) funkciót Magyarországon, ami segíti a hívásfogadó operátort a segélykérés helyszínének gyorsabb és pontosabb meghatározásában. Mint írták, a korábbi, jóval pontatlanabb helyzetmeghatározásnál az AML segítségével
akár 5 méteres pontossággal be tudják azonosítani a segélyhívás helyszínét abban az esetben, ha a hívást iOS vagy Android rendszerű okostelefonokról indítják.

Az AML funkció a Hívásfogadó Központoknak értékes időt spórol meg azzal, hogy már közvetlenül, a hívás indításakor továbbítja a hívás helyszínének koordinátáit – jegyezték meg. Közölték azt is, hogy a mobiltelefon-használóknak semmilyen alkalmazást nem szükséges telepíteniük, a 112 hívásával egy időben a telefon automatikusan aktiválja a funkciót és a helyszínadatokat közvetlenül a közelebbi Hívásfogadó Központba továbbítja. Az AML aktiválásához az Android OS 4.1 (Google Play Services 9.0), vagy annál magasabb verziójú, míg az iPhone-ok esetében minimum az iOS 13.4 operációs rendszer használata szükséges. A közleményben azt is tudatták, hogy az AML-funkciót a világ több országban sikeresen vezették be. Az kizárólag a 112 hívásakor kapcsol be, a pozícióadatok pedig csak arról a készülékről jelennek meg a Hívásfogadó Központokban, amelyről a segélyhívást kezdeményezték. Az AML Magyarországon a legnagyobb hazai mobilszolgáltató – a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone – hálózatából ingyenesen érhető el. Tudatták azt is, hogy az ORFK és a NISZ Zrt. a funkció magyarországi bevezetése során nagy hangsúlyt fektetett az adatok biztonságos továbbításra, így az AML-funkció által továbbított helymeghatározási adatokat a központok csak a segélyhívással kapcsolatos tevékenységekre használhatják fel.