ÁKK;államadósság;kötvénykibocsátás;magyar eurókötvény;IMF;devizatartalék;

2020-11-13 11:05:22

Az IMF-csomag óta nem adósodott el ilyen gyorsan az állam

Az idén már rekordösszegben 6,5 milliárd euró értékben vett fel kölcsönt az állam a devizapiacról.

Csütörtökön reggel az Államadósság Kezelő Központ (AKK) bejelentette, hogy újabb devizakötvény kibocsátásra készül, annak érdekében, hogy a 2021 elején esedékes devizalejáratok kifizetéshez forrásokat gyűjtsön. Estére véget is ért a kötvényaukció és az eredmények szerint 10 és 30 éves lejáratú papírokat összesen 2,5 milliárd euró értékben jegyeztek le a befektetők. Mivel idén az ÁKK már kibocsátott négy milliárd eurónyi kötvény, így a 2020-as kibocsátás 6,5 milliárd euróra – 2300 milliárd forintra rúg.

Egy évben a piacról ilyen mértékű devizaforrás bevonására az elmúlt években nem került sor. Ennél nagyobb volt az előző, 2008-as válság idején a magyar hitelfelvétel, akkor viszont nem a piaci hitelekkel, hanem csak az IMF segélyhitelével maradt csak fizetőképes a magyar állam. 2008 őszén 20 milliárd euró kerete nyitott az IMF és a Világbank, miből végül három év alatt alatt mintegy 14 milliárd eurót hívott le az ország.

Abban nincs semmi meglepő, hogy a kormány idén növeli a hitelfelvételeit, ugyanis a covid-19 járvány miatti gazdasági válság miatt az államháztartás hiánya elérheti 3600-3800 milliárd forintot. Az elmúlt években a kormány igyekezett csak a forintpiacról finanszírozni a mindenkori hiányt – ezzel kikerülve az államadósságon az árfolyamkockázatok felépülését. Ám idén a lakossági kötvényvásárlási kedve csökkent, arról nem beszélve, hogy az állam hiteléhsége óriásira nőtt, amit már nem lehet lehet a kamatot elszaladása nélkül fedezni a forintpiacról. Ezért a magyar állam visszatért a devizakötvény kibocsátásra, ahol ráadásul nulla százalékos kamattal lehet hitelt felvenni – persze nem Magyarországnak, ugyanis az országkockázatot meg kell fizetni. Végül csütörtökön az ÁKK 1,25 milliárd euró összegben 10 éves futamidejű 0,5 százalékos fix kamatot fizető kötvényt, illetve szintén 1,25 milliárd euró értékben 30 éves lejáratú kötvényt bocsátott ki. Az 10 éves kötvények országkockázati kamatfelára 0,85 százalék, míg a 30 éves kötvényt 1,5 százalékos fix kamattal jegyezték le a befektetők – itt itt 1,6 százalékos felár referenciának tekintett EUR midswap hozamokhoz képest.

Csütörtöki kötvénykibocsátások másik eredménye, hogy egy csapásra 2,5 milliárd euróval nőnek a jegybank devizatartalékai, hisz a befolyó pénzt az MNB váltja forintra a kormánynak. A devizatartalékok legfrissebb, október végi adatai szerint 30,2 milliárd euróra rúgtak, ilyen magas utoljára 2016 -ban volt. A MNB devizatartaléka évi 2-4 milliárd euróval is növekedhetnének – a beáramlóm uniós támogatásoknak köszönhetően, hacsak Brüsszel vagy épp egy magyar vétó nem zárja el a uniós pénzcsapokat.