Előfizetés

Kijárási tilalom: szombaton 530 esetben intézkedtek a rendőrök

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.15. 14:04

Fotó: Béres Márton / Népszava
Hét kutyasétáltató a megengedett 500 méternél távolabbra ment.
A rendőrség tapasztalatai alapján a lakosság egyre nagyobb arányban követi a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó szabályokat

– mondta a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese vasárnap az állami médiának nyilatkozva. Kiss Róbert az MTI szemléje szerint kifejtette, eddig 147 település önkormányzata rendelt el közterületi maszkviselést, a rendőröknek pedig szombaton 267 esetben kellett intézkedniük ezen szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. A kötelező közterületi maszkviselésre vonatkozó rendelet hatályba lépése óta így eddig összesen 823 emberrel szemben kellett fellépniük a rendőröknek – tette hozzá. Kiemelte, a közösségi közlekedésben is egyre kevesebben hagyják figyelmen kívül a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, a rendőröknek szombaton mindössze 67 esetben kellett intézkedniük. Közlése szerint úgy látják, az emberek megértették, hogy a kijárási tilalom segíti a járvány elleni védekezést. Ezt mutatja, hogy szombaton mindössze 530 esetben történt rendőri intézkedés ezen szabályok megsértése miatt, a legtöbb megállított pedig igazolni tudta, hogy szabályosan tartózkodik közterületen.
Az ügyeleti központ vezetőhelyettese megjegyezte, utóbbi szabályszegők közül hét olyan kutyasétáltató volt, aki a megengedett 500 méternél távolabbra ment, 44 ember a közterületi csoportosulás, gyülekezés szabályait sértette meg. A rendőrök szombaton két budapesti vendéglátóhely hétnapos bezárásáról döntöttek, mivel az alkalmazottak, illetve az oda érkező ételfutár megsértette a maszkviselés szabályait. Kiss Róbert jelezte, nem jellemző, hogy a szabályszegők vitatnák a rendőrség fellépését, ezért a rendőrök többségében figyelmeztetéssel élnek.

Ujhelyi: Nem szavazták meg az uniós költségvetésről szóló dokumentumot a fideszesek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.15. 12:57
Képünk illusztráció.
„Ez alapján kezdődnek meg a tárgyalások a jövő évi keretekről az intézmények között, a Fidesz most ezt a tárgyalási alapot nem volt hajlandó támogatni” – fogalmazott az MSZP EP-képviselője.
A szocialista párt EP képviselője arról számolt be Facebook-oldalán, hogy az Európai Parlament ezen a héten tartott plenáris ülésén többek között az a dokumentum is napirenden szerepelt, amely a 2021-es uniós költségvetés kereteivel kapcsolatban meghatározta a Parlament álláspontját. „Ez alapján kezdődnek meg a tárgyalások a jövő évi keretekről az intézmények között, a Fidesz most ezt a tárgyalási alapot nem volt hajlandó támogatni a szavazatával” – fogalmazott a politikus.  A lépést úgy értékelte, hogy a Fidesznek nem fáj, ha sem Magyarország, sem más uniós tagország nem jut majd hozzá a vétó miatt a neki járó támogatásokhoz, számukra fontosabb, hogy ne kérjék számon az uniós tagság alapfeltételének számító demokratikus értékeket és a támogatások korrupciómentes felhasználását. Ujhelyi István szerint a következő évi tervezetben olyan tételek is szerepelnek, amely között többletforrást kapna a munkahelyvédelem és foglalkoztatásbővítés, a diákok Erasmus-programja, de az egészségügyi kutatásokra is több jutna. A Fidesz képviselői ismét Európa ellenzékébe vonultak – hangoztatta. 
„Legalább ne sunnyogtátok volna el, legalább elmondtátok volna, hogy miért nem szavaztátok meg az állásfoglalást és elmondtátok volna, hogy miért nem járultok hozzá, hogy több pénz jusson ezekre a fontos területekre. Miért jó az nektek, hogy bénítjátok az EU működését?”

– fogalmazott Ujhelyi István.

Kiengedik a kórházból Pikó Andrást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.15. 12:47

Fotó: Népszava
PCR-tesztje negatív, a CT nem mutat komoly elváltozást a tüdejében, és már tünetei sincsenek – közölte a józsefvárosi polgármester.
„Amennyire ez állítható egyáltalán a koronavírus fertőzés esetében: meggyógyultam”

– közölte Facebook-oldalán Pikó András.

A polgármester tájékoztatása szerint a PCR-tesztje is negatív, a CT nem mutat komoly elváltozást a tüdejében, és már tünetei sincsenek.  „Hálás vagyok a Szt László Kórház covid osztálya minden dolgozójának, orvosának és ápolójának. Nap, mint nap láttam, mekkora odaadással, türelemmel és felelősséggel végzik a munkájukat, az egyre nehezebb körülmények között is. Köszönöm nekik és mindenkinek, aki most életeket ment a magyar egészségügyben!” – zárta bejegyzését a politikus. 
Mint a Népszava is beszámolt róla, Pikó Andrásnál október 23-án délután jelentkeztek a tünetek, tipikus, tüdőgyulladásra utaló jelek és néha elviselhetetlenségig fokozódó fájdalom. Pár nappal később pedig a tesztje is pozitív lett, ezt követően került kórházba.