E.ON;kikapcsolási moratórium;Elmű-Émász;NKM;

2020-11-16 07:20:00

Kikapcsolták a moratóriumot a közműszolgáltatók

Tavasztól eltérően az energiaszolgáltatók a veszélyhelyzet mostani kihirdetése után nem függesztették fel a tartozások miatti kikapcsolásokat. Most mérlegelnek, de az ünnepek alatt újra várható moratórium.

Az NKM önkéntes kikapcsolási moratóriumot vállal az év végi ünnepi időszakban, ennek időtartamát rövidesen közzéteszik - válaszolta az állami közmű arra a kérdésünkre, hogy tavaszhoz hasonlóan a veszélyhelyzetre tekintettel felfüggesztik-e a tartozások miatti kikapcsolásokat. Ezen túlmenően hosszan vázolták, hogy rendszeresen elemzik a helyzetet. A válasz azt valószínűsíti, hogy most, tavasztól eltérően az NKM a veszélyhelyzet alatt is kikapcsolja a számlájukkal régóta tartozókat. Tavaly az NKM az ünnepekre tekintettel - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - december 13. és január 5. között tanúsított önkéntes önmegtartóztatást.

Az E.ON-tól - immár beleértve az Elmű-ÉMÁSZ-t - még ennél is bizonytalanabb üzenetet kaptunk. Eszerint az egészségmegóvás és az ellátásbiztonság tükrében mérlegelik a helyzetet. Az időjáráshoz hasonlóan ködös válasz mindazonáltal leginkább úgy értelmezhető, hogy egyelőre az E.ON-Elmű-ÉMÁSZ-területen sem enyhül a kikapcsolási szigor. Tavaly az év végi moratórium az E.ON-nál december 13-tól január 3-ig, az Elmű-ÉMÁSZ-nál december 20-tól január 2-ig tartott.

A két-három hazai energiaszolgáltató-csoport márciusban egy nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után közölte, hogy az események miatt eltekintenek a kikapcsolásoktól. A türelmi időszak konkrét lejártát ugyan nem jelentették be, de júniusi körkérdésünkre úgy nyilatkoztak, megkezdték a lejárt tartozást felhalmozók kiértesítését. Az intézkedéssel kapcsolatos tapasztalataikba, esetleges következtetéseikbe ugyanakkor nem avatták be lapunkat. Az NKM annyit közölt, hogy az időszak során lejárt tartozásaik kissé nőttek. Most, bár a kormány, a márciusival megegyező okokból, november 3-án újfent veszélyhelyzetet hirdetett, a tavaszihoz hasonló bejelentés a szolgáltatók részéről egyelőre elmaradt.