Előfizetés

A nyíregyházi kórház főorvosa szerint már nem tudják az elvárt szakmai színvonalat biztosítani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.16. 22:21

Fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház / Facebook
– Aki testközelből látja, hogy ez a koronavírus milyen tüneteket, milyen elesettséget, milyen gyengeséget okozhat, az komolyan veszi – mondta az intézmény megbízott igazgatója.
Meg akarta mutatni a hozzátartozóknak a nyíregyházi Jósa András Kórház azt, hogy milyen munka folyik a koronavírusos betegeket kezelő osztályokon. Ezért videót készített az intézményről, ahol 400 fertőzöttet ápolnak. Az intenzív osztály vezetője az ATV Híradónak azt mondta, hogy mindent megtesznek, de annyira sok a beteg, hogy már nem tudják ugyanazt a színvonalat biztosítani, amellyel normális körülmények között sok beteg élete megmenthető lenne.
– Aki testközelből látja, hogy ez a koronavírus milyen tüneteket, milyen elesettséget, milyen gyengeséget okozhat, az komolyan veszi. Azok az emberek, akik kicsit távolabbról szemlélik és nem élik át testközelből a betegség a súlyosságát, azok talán még lazábbak

– indokolta a felvételt Szondi Zita megbízott igazgató.

A filmben orvosok, ápolók, betegek szólalnak meg és mondják el, hogy milyen munka folyik ott, ahol a koronavírusos betegeket ápolják. Szűcs Attila, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály osztályvezető főorvosa arról beszélt, „egyetlen egy ellátórendszer sem, a magyar sem volt arra felkészülve, hogy a normális betegforgalomhoz képest sokszorosára növekedett betegszámot kelljen ellátni”.
– Az egészségügyi rendszerre egyszerre óriási mennyiségű súlyos beteg érkezik és ilyen nagy számú beteg ellátása során már nem tudjuk biztosítani azt a rendkívül magas szakmai színvonalat, az inteelvánzív tekintetében azt a komplex intenzív ellátást, amely mellett normál körülmények mellett sok beteg meggyógyulna

– közölte Szűcs Attila.

A főorvos hozzátette, hogy a filmmel senkit sem szerettek volna megijeszteni, de azt szeretnék, ha mindenki megértené, hogy nagyon komoly betegséggel áll szemben az ország, ami rendkívüli feladatokat ró a rendszerre.

Saját főorvosát cáfolja a kórház

A nyilatkozatot követően a szon.hu portál cikke szerint az intézmény visszautasította azokat a cikkeket, amelyek szerint nem tudják az elvárható szakmai színvonalon garantálni a betegellátást. „A többszörös terhelés, a beáramló betegek nagy száma ellenére is korszerű eszközökkel, a világon most fellelhető legkorszerűbb terápiával biztosítjuk betegeink gyógyítását, ennek érdekében orvosaink, ápolóink mindent megtesznek” – fogalmaznak. 

Akár nettó egymillió forintot is kereshet egy Covid-tesztelő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.16. 21:24
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Ez az összeg akkor jön össze, ha valaki a fővárosban KATA-s vállalkozóként saját autóval havi 21 napot, naponta 7:30-tól 17:00-ig tesztel, és emellett bevállal még 4 munkaszüneti napot is.
Tombol a járvány második hulláma, ezért egyre több tesztre és tesztelőre van szükség. Egy magánszolgáltató emailen keresztül toborozza a védőnőket, gyógyszerészeket, akik akár nettó 1 millió forintot is megkereshetnek havonta ezzel a munkával – írja a Pénzcentrum. Míg Salzburgban az osztrák vöröskereszt koronavírus-tesztelésre képez ki munkanélkülieket, addig Magyarországon a védőnőket, patikusokat célozzák meg az egészségügyi magánszolgáltatók. Folyamatosan toborozzák a mintavevőket. Az Országos Foglalkozás-Egészségügyi Szolgálat Kft. egy üzemorvos cég, mely hivatalos COVID tesztelést végez. Emailben keresi fel az egészségügyi dolgozókat, hogy dolgozzanak náluk:
  • Óradíj munkanapokon: 4 000 Ft
  • Óradíj munkaszüneti napokon: 6 000 Ft
A magánszolgáltató minden esetben házhoz megy. A PCR teszt ára 18 900 Ft, az antiGén teszté 9 900 Ft, a szerológiai teszté 9 900 Ft. A kiszállási díj 9 900 Ft/helyszín.  A Pénzcentrum kiszámolta, hogy bónuszokkal együtt mennyit lehet keresni Covid tesztelőként. A cég honlapja szerint, ha valaki a fővárosban KATA-s vállalkozóként saját autóval havi 21 napot, naponta 7:30-tól 17:00-ig tesztel, és emellett bevállal még 4 munkaszüneti napot is, 
az havonta nettó 1 062 625 forintot tud keresni.

Ha azonban mindezt munkavállalóként teszi, akkor nagyjából a felét, 556 312 forintot. Ezen felül ők adják a védőfelszerelést, és fizetik a gépkocsi használat költségeit.    Emlékeztettek arra, hogy államilag finanszírozott tesztre akkor vagyunk jogosultak, ha azt a háziorvos telefonon közölt tüneteink alapján elrendeli, vagy ha egy bizonyítottan pozitív személy közeli kontaktja vagyunk.

Koronavírusos lett Böjte Csaba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.16. 19:27

Fotó: Böjte Csaba Facebook-oldala
A ferences szerzetes sokat köhög és fáradt.
„Megvolt a koronavírus teszt és sajnos pozitív lett az eredmény! Ez a pozitív teszt azt mutatja, hogy nem csak a külvilágban, de már az én szervezetemben is konfliktus, háború zajlik” – közölte Böjte Csaba a Facebook-oldalán. A ferences szerzetes azt írta, hogy sokat köhécsel, fáradt, és nem mehet emberek közé, nem tarthat szentmisét. Hozzátette, hogy valószínűleg most nem is tudna egy órát beszélni köhögés nélkül. 
„2016 őszén tartottam egy sorozatot az áldott békéről. Kollégáimat megkérem, hogy ezeket az elmélkedéseket adják közre esténként 18.00 órától, és ígérem, ha Isten segít újból elkezdjük a közös élő imádkozást is! Addig imádkozzunk, – ahogy lehet, külön-külön – hogy béke legyen a testünkben, a családjainkban, a munkahelyeken, a népek, nemzetek között, e gyönyörű nagyvilágban! Imádkozzunk, hogy mi emberek békében tudjunk élni Teremtőnkkel, egymással, és e földön élő növényekkel, állatokkal, minden teremtménnyel”

– írta posztjában a Déva Szent Ferenc Alapítvány alapítója.