műtét;zongora;

Zongorajátékkal kísérve műtöttek egy daganatos kisfiút Olaszországban

A tízéves gyerek a műtét után „kicsit uncsinak” minősítette a speciális frekvencián játszott zenét.

A világon elsőként zongorajátékkal kísértek egy sebészi beavatkozást, egy kisfiú gerincvelő-daganatának eltávolítását Olaszországban.

Az észak-olaszországi Anconában a tízéves fiú kettős gerincvelő-daganatának négyórás műtétje alatt Emiliano Toso biológus-zeneszerző zongoráján 432 hertz frekvencián játszott, amely állítólag harmonizáló hatással van az emberi testre. 

Toso 2013 óta szerez zenét ezen a frekvencián, amely az egészséges sejtanyagcserét támogatja. Az operáció előtt is játszott a gyereknek, hogy csökkentse a fájdalmait.  A fiú anyja zongoratanárnő és már régóta érdeklődött Toso munkája iránt.

„Szép a zenéje, de egy kicsit uncsi, én a heavy metalt szeretem”– mondta a fiú az anconai Salesi kórházban végrehajtott műtét után.

A zongorát a műtőasztaltól két méterre állították fel. A beavatkozást Roberto Trignani idegsebész és 15 fős orvoscsapata végezte. „Az operáció harmonikusan és komplikációk nélkül zajlott. A fiú a beavatkozás során altatásban volt, de az enkefalográfiás jeleken felismerhető volt, hogy észleli a zenét” – mondta az orvos.