Előfizetés

Az elszigetelődés rövidítése lett az év szava Ausztráliában

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.17. 16:43

Fotó: WILLIAM WEST / AFP
Az „iso” kifejezés már márciusban megszületett, majd ahogy társultak hozzá a tipikus karanténtevékenységek, lett például „iso baking” (sütés), ami miatt felszaladnak a kilók, az „iso kilos”.
A self-isolationra, vagyis a koronavírus-járvány okozta elszigetelődésre utaló szlengkifejezést, az „iso”-t választotta a 2020-as év szavának az Ausztrál Országos Szótárközpont (ANDC).
A canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetemen működő központ minden évben megnevezi azt a szót vagy kifejezést, amelynek használata vagy népszerűsége különösen megnőtt az adott évben az ausztrál társadalomban. Idén a világjárvánnyal kapcsolatos szavak tömkelege volt esélyes a címre, az iso végül annak köszönhette győzelmét, hogy egy „hamisítatlan ausztrál rövidítés”.
Mark Gwynn kutató szerint az ausztrálok rajongása a rövidítések iránt és az a természetes emberi hajlam, hogy megszokottá tegyük magunk számára az ismeretlent és az ijesztőt, egy csapásra azt eredményezte, hogy már márciusra megszületett az elszigetelődés rövidítése.
A koronavírus terjedésének lassítását célzó elszigetelődés gyakorlata világszerte olyan trendeket indított el, mint az otthoni kenyérsütés és hajvágás. Az iso kifejezést ezért nem csupán önmagában, hanem más szavakkal együtt is használják az ausztrálok: az otthoni elszigetelődés alatti sütés például az iso baking, míg a testmozgás hiánya miatt felszaladt pluszkilók az iso kilos.
Az év szava idei szűkített listájára felkerült egyebek között a black summer (fekete nyár) is, amely a 2019-2020-as ausztrál bozóttűzszezonra utal.
A múlt héten az angol Collins szótár a lezárást (lockdown) választotta az év szavának, mert a használata hatezer százalékkal nőtt az előző évhez képest és „világszerte emberek milliárdjainak vált közös tapasztalatává”. A tízes listájukra felkerült a koronavírus, az elszigetelődés és a távolságtartás is.

Van, ahol ingyen adják a D-vitamint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 14:25

Fotó: Alice S. / BSIP / AFP
Négyhavi adagot kapnak a veszélyeztetett emberek a brit kormánytól, mert egyre több jel utal arra, hogy a „fényvitamin” segít a koronavírus elleni küzdelemben.
Veszélyeztetett emberek milliói kapnak D-vitamint a brit kormánytól, mivel egyre több jel utal arra, segíthet a koronavírus elleni küzdelemben. Matt Hancock egészségügyi miniszter bejelentése szerint az idősotthonokban élők, a krónikus betegségben szenvedők négy hónapra elegendő „fényvitamint” kapnak az immunrendszerük támogatására. A tárcavezető azok után döntött így, hogy egy új kutatás szerint a kórházba került koronavírusos betegek 80 százalékának D-vitamin hiánya volt – írta még november elején a Daily Mail.
Egy belga, szintén új kutatás szerint a D-vitamin hiánya fokozza a betegség súlyos lefolyásának és a halállal végződő szövődmények kialakulásának esélyét – írta a The Brussel Times nyomán a hvg.hu. A kutatók szerint a D-vitamin szerepet játszhat a koronavírusos betegeknél keletkező, úgynevezett citokinvihar elnyomásában. 
Illusztráció
Fotó: Pexels.com
Többször írtunk már mi is a napfény hatására a szervezetben termelődő, és ezért „fényvitaminnak” is nevezett D-vitamin előnyös hatásairól, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, mert segíti az immunrendszer megfelelő működését. Már korábban több kutatás igazolta, hogy a hiánya fokozza a megfertőződés kockázatát, megfelelő szintje mérsékelheti a koronavírus okozta betegség tüneteinek súlyosságát, csökkentheti a halálozás kockázatát. 
Májusban Masszi Tamás, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának igazgatója azt mondta, úgy tűnik, a D-vitamin véd a légúti fertőzésekkel szemben, és ismert az is, hogy a nyiroksejtekre, a kórokozóellenes fehérjék termelődésére is pozitív hatást gyakorol. Ebből következve feltételezhető, hogy a D-vitamin pótlása a Covid-19 fertőzéssel szemben is immunerősítő hatású lehet.
Tavasszal egy brit kutatási is arra jutott, hogy a D-vitamin enyhítheti a koronavírus által okozott fertőzés lefolyását. A tudósok 20 európai ország, orvosi szakirodalomban elérhető átlagos D-vitamin szintjét vetették össze a halálozási adatokkal és azt találták: ahol átlag alatti a vitamin koncentrációja a szervezetben, ott több volt a koronavírusos haláleset. 

10-ből 9 embernél hiányzik

Magyarországon tízből kilenc ember D-vitaminhiányos. Ennek a állapotnak az a legnagyobb veszélye, hogy nemcsak a koronavírus, hanem szinte minden betegség kockázatát növeli, kiszolgáltatottá válik az immunrendszer, fokozódik a csontok törékenysége, romlik a szív- és érrendszer működése, nő a depresszióra való hajlam, állandósul a fáradtságérzés, megterhelőbb a stressz.
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Napozás hiányában különösen fontos a D3-vitamin pótlása, ugyanis táplálékkal lehetetlen a szükséges mennyiséget bejuttatni. Bár az anyatej, illetve az állati eredetű tejtermékek – kefir, joghurt, tejszín, kemény sajt – tartalmaz, és megtalálható a margarinban, a különféle halakban (hering, lazac, tőkehalmáj,) a kaviárban, tojássárgájában, a borjú- és marhahúsban, a májban, a csiperkegombában, a zabpehelyben is, érdemes olajban oldott, csepp formátumban elérhető D3-vitamint használni. Támogatja a hatást a K1-, K2-vitamin is, ahogyan a magnézium, illetve A-vitamin is, de utóbbit, ha eszünk elég zöldséget és májat, nem kell pótolni. A sok karotinoidot és klorofillt tartalmazó zöldségek, például a répa, illetve a zöld saláták és a teák, ahogy a C-vitamin, sőt maga a D3-vitamin rendszeres fogyasztása is
„belső napkrémként” hat.

A D3-vitamin-pótlás mennyiségében azonban nincs konszenzus az orvosok között – mondta még korábban Szabó Gál Bence lapunknak. 400-tól 10 ezer NE-ig is terjed az ajánlott adagolás. Az optimális bevitel mértéke függ az A-, a K1- és K2-vitamin, valamint a magnézium ellátottságtól is, ha ezek szintje megfelelő, akkor a kevesebb D3-vitamin is jobban is hasznosul. A szakember szerint általánosságban 4-10 ezer NE közötti D3-vitamint érdemes szedni, télen, valamint 60 év felett a többet. A túladagolásához hónapokon keresztül extrém dózisban kellene bevinni, de voltak olyan vizsgálatok is, amelyek azt mutatták, hogy a fél éven keresztül szedett 100 ezer NE sem borítja fel a vér kálcium háztartását, igaz, a D3-vitamin-szintet a hivatalosan elfogadott egészséges tartomány fölé viszi.  

Zongorajátékkal kísérve műtöttek egy daganatos kisfiút Olaszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.17. 14:18
Illusztráció
Fotó: SERGII IAREMENKO/SCIENCE PHOTO L / AFP
A tízéves gyerek a műtét után „kicsit uncsinak” minősítette a speciális frekvencián játszott zenét.
A világon elsőként zongorajátékkal kísértek egy sebészi beavatkozást, egy kisfiú gerincvelő-daganatának eltávolítását Olaszországban.
Az észak-olaszországi Anconában a tízéves fiú kettős gerincvelő-daganatának négyórás műtétje alatt Emiliano Toso biológus-zeneszerző zongoráján 432 hertz frekvencián játszott, amely állítólag harmonizáló hatással van az emberi testre. 
Toso 2013 óta szerez zenét ezen a frekvencián, amely az egészséges sejtanyagcserét támogatja. Az operáció előtt is játszott a gyereknek, hogy csökkentse a fájdalmait.  A fiú anyja zongoratanárnő és már régóta érdeklődött Toso munkája iránt.
„Szép a zenéje, de egy kicsit uncsi, én a heavy metalt szeretem”

– mondta a fiú az anconai Salesi kórházban végrehajtott műtét után.

A zongorát a műtőasztaltól két méterre állították fel. A beavatkozást Roberto Trignani idegsebész és 15 fős orvoscsapata végezte. „Az operáció harmonikusan és komplikációk nélkül zajlott. A fiú a beavatkozás során altatásban volt, de az enkefalográfiás jeleken felismerhető volt, hogy észleli a zenét” – mondta az orvos.